• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.10.2020

07:10

ENGLEZI POKUŠALI DA DEKODIRAJU RUSKI S-400, KORISTILI "SIVU ZONU" ZA NAPAD! Šef britanske službe otkrio nove detalje sajber rata koji danonoćno bukti!

Vesti

ENGLEZI POKUŠALI DA DEKODIRAJU RUSKI S-400, KORISTILI "SIVU ZONU" ZA NAPAD! Šef britanske službe otkrio nove detalje sajber rata koji danonoćno bukti!

Podeli vest

Velika Britanija je iskoristila svoje ofanzivne sposobnosti u sajber prostoru za napad na ciljeve u Rusiji. Ovu informaciju je medijima obelodanio bivši šef britanske civilne službe Mark Sedvil

Bivši član kabineta premijera Borisa Džonsona otkrio je da je Britanija izvela niz operacija usmerenih na ruske lidere. Prema Sedvilu, pokušali su da se iskoriste slabosti ruskog sistema, koristeći, između ostalog, ofanzivne sposobnosti u sajber prostoru za koje su Britanci nedavno priznali da ih imaju.

- Britanija će biti u stanju da izvodi operacije degradacije, poremećaja i uništavanja kritične infrastrukture svojih neprijatelja u sukobu u sajber prostoru - rekao je general Patrik Sanders, komandant Strateške komande Ujedinjenog Kraljevstva.

Mark Sedvil je priznao da su sajber napadi bili usmereni na to da Rusija plati najvišu cenu za svoje "agresivno" ponašanje. U intervjuu za "Tajms Radio" rekao je da je Kremlj delovao u takozvanoj "sivoj zoni", gde je granica između stanja mira i rata nejasna, koristeći alate na polju informacionog ratovanja ili kibernetičkih napada u velikoj meri.

Foto: Printskrin video

Sedvil je izjavio da je zato veoma važno da zapadne zemlje mogu da se prilagode ovim uslovima i da se naviknu na delovanje u "sivoj zoni".

Aktivnosti u sajber prostoru sprečavale su nelegalne prenose novca iz Rusije, tvrdi Sedvil i dodaje da su mere u sajber prostoru korišćene, između ostalog, nakon trovanja Sergeja Skripala, bivšeg oficira ruske obaveštajne službe u Velikoj Britaniji 2018. godine.

Istovremeno, Velika Britanija je odlučila da stvori nove snage u sajber prostoru čija je glavna svrha izvođenje ofanzivnih operacija protiv neprijateljskih država, terorističkih grupa i kriminalnih organizacija. Ministarstvo odbrane je za ovu namenu izdvojilo 250 miliona funti.

Informacije o zapadnim ofanzivnim operacijama u sajber prostoru vrlo retko će se pojaviti u medijima, posebno ako je meta napada druga zemlja. Do sada je bila poznata operacija "USCIBERCOM" protiv ruskih hakera 2018. godine tokom izbora za Kongres. Zapadne zemlje takođe su se hvalile operacijama protiv ISIS-a.

S obzirom na sve veću ulogu sajber prostora, takvih će operacija biti sve više. Zapad želi da iskoristi svoju tehnološku prednost protiv protivnika koji već dugo koriste informativni prostor za napad na NATO i zemlje EU.

Foto: Pixabay

Da li su Britanci uspeli da skeniraju frekvenciju S-400?

Britansko ratno vazduhoplovstvo započelo je ometanje ruskih sistema PVO S-300 i S-400, koji se nalaze u blizini Krima, preneli su mediji prošle nedelje. Zvaničnici iz ruskog Ministarstva odbrane potvrdili su da su identifikovali više neprijateljskih letelica u delu gde su ovi PVO sistemi smešteni.

Njihov glavni cilj je skeniranje ruskih frekvencija sistema S-300 i S-400 usmeravanjem elektronskih efekata, što će u budućnosti omogućiti lakšu identifikaciju ranjivosti ruskih protivavionskih sistema.

Poznata je činjenica da se S-400 smatra najboljim sistemom PVO na svetu i zbog toga Turska, Kina, Indija i druge zemlje kupuju ovu rusku vojnu tehnologiju. Treba podsetiti da je S-400 potpuno obnovljeni sistem S-300, sa većim dometom i preciznim radarom sposobnim za otkrivanje stelt tehnologije letelica.

Ako britanske vazduhoplovne snage uspeju da skeniraju ruske frekvencije, omogućiće stelt lovcima kao što su F-22 i F-35 da priđu bliže regionu u kome su ovi sistemi raspoređeni.

Foto: printskrin youtube/rts

Novinari ruskog izdanja "Voeni Novosti" izveštavaju da je ovo skeniranje izvršeno krajem avgusta ove godine i, prema autoru članka, ovo je prvi put u istoriji „operacija bez presedana zbog koje Rusija mora da pređe u defanzivni, a ne napadački položaj".

Ruski vojni ekspert je za AviaPro saopštio da Britanci i NATO saveznici ovakvim pokušajima u nekom trenutku zaista mogu da probiju odbranu i pronađu neku slabost u elektronskom sistemu, pogotovu u pogledu integracionih operacija sistema.

Međutim, sve i da uspeju da dođu do frekvencije, ruski sistemi svakog dana koriste nove kodove i frekvencije za svoje sisteme kojima štite svoju teritoriju, pa bi u realnom sukobu Britanci imali malo koristi od ovih informacija.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija