• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.12.2020

19:04

MAROKO I IZRAEL SKLOPILI SPORAZUM O NORMALIZACIJI! Četvrta arapska zemlja stavlja nesuglasice po strani sa jevrejskom državom uz posredovanje Amerike!

Vesti

MAROKO I IZRAEL SKLOPILI SPORAZUM O NORMALIZACIJI! Četvrta arapska zemlja stavlja nesuglasice po strani sa jevrejskom državom uz posredovanje Amerike!

Podeli vest

Maroko je danas uz posredovanje SAD sklopio sa Izraelom sporazum o normalizaciji odnosa, čime je postao četvrta arapska zemlja koja je u poslednja četiri meseca rešila da ostavi po strani nesuglasice s jevrejskom državom, javlja Rojters

U sklopu dogovora, američki predsednik Donald Tramp se složio da prizna suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom. Maroko u Zapadnoj Sahari već decenijama vodi sa oslobodilačkim pokretom Front Polisario koji podržava Alžir, a koji teži uspostavljanju nezavisne države na ovoj teritoriji.

Viši američki državnik navodi da je Tramp sporazum sklopio u telefonskom razgovoru s marokanskim kraljem Mohamedom VI.

Sporazum predviđa uspostavljanje diplomatskih i zvaničnih kontakata Maroka sa Izraelom, letove kroz vazdušni prostor Izraela, kao i direktne letove sa ovom zemljom.



Viši savetnik Bele kuće Džared Kušner je za Rojters rekao da će zemlje otvoriti ambasade i da će promovisati ekonomsku saradnju između izraelskih i marokanskih kompanija.

Maroko je četvrta muslimanska zemlja koja je u poslednja čettiri meseca sklopila sporazum o normalizaciji odnosa sa Izraelom, nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Sudana.

Sporazum o normalizaciji odnosa Izraela i Maroka sklopljen uz posredstvo SAD bi mogao biti među poslednjim koje je potpisala aktuelna administracija, s obzirom na to će Donalda Trampa 20. januara zameniti novoizabrani predsednik Džozef Bajden.

Trampova administracija je pokušala da izdejstvuje i potpisivanje sporazuma između Saudijske Arabije i Izraela, ali je Rijad saopštio da još nije spreman na taj korak.

El Al Izrael Erlajns je danas saopštio da razmatra mogućnost uvođenja direktnih letova između Izraela i Maroka, nakon sklapanja sporazuma o normalizaciji odnosa dve zemlje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Radić Gojko

pre 3 godine

U sklopu ovog dogovora,SAD su spremne da prodaju Maroku 4 jurišne bespilotne letelice MQ-9-Reaper,takođe izveštava Rojters.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija