• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

20.01.2021

19:28

BAJDEN U PRVOM GOVORU PORUČIO: Amerika mora da bude bolja nego sada!

Vesti

BAJDEN U PRVOM GOVORU PORUČIO: Amerika mora da bude bolja nego sada!

Podeli vest

Biću predsednik svih Amerikanaca, poručio je danas novi predsednik SAD Džozef Bajden obraćajući se na inauguraciji

- Biću predsednik svih Amerikanaca, obećavam vas. Boriću se podjednako jako za one koji nisu glasali za mene, kao i za one koji jesu. Boriću se za Ustav. Razumem da se mnogi plaše za poslove, za kredite, za porodice, ali obećavam vam da ću se boriti za vašu sigurnost. Nekad imamo loše dane, nekad imamo dobre dane, ali moramo ići napred - rekao je Bajden.

On se osvrnuo i na pandemiju virusa korona, koja je odnela više od 400.000 života u SAD.

- Proći ćemo kroz ovo zajedno. Razumemo da ceo nas svet gleda danas. Amerika je na testu i iz toga izlazimo jači. Idemo da se susretnemo sa svetom, a ne da se udaljavamo. Pokazaćemo se, ali ne demonstracijom moći, nego kroz moć naše demonstracije. Prvi zadatak koji vas molim kao predsednik SAD je minut ćutanja za 400.000 Amerikanaca koji su izgubili život od virusa  korona - rekao je Bajden.

Na ceremoniji je zatim molitvom i minutom ćutanja odata pošta žrtvama virusa korona.

Predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je na novi početak i jedinstvo američke nacije, u vreme kada Amerika prolazi kroz istorijski momenat krize i izazova i poručio da Amerika mora i može da bude drugačija nego sada.

"Nemojte mi reći da promene nisu moguće", rekao je Bajden u govoru na inauguraciji.

On je istakao i da bez jedinstva nema mira, samo gorčine i ljutnje.

"Nema progresa, samo iscrpljujućeg besa. Nema nacije, samo države haosa. Ovo je naš istorijski momenat krize i izazova, a jedinstvo je jedni put koji nas vodi napred. Slušajte jedni druge. Čujte jedni druge, pokažite poštovanje jedni prema drugima", poručio je Bajden.

Foto: AP/Photo

On je odbacio "kulturu totalnog rata" u kojoj se manipuliše činjenicama.

Moji dragi zemljaci Amerikanci, moramo da budemo drugačiji nego što smo sada. Amerika mora da bude bolja nego sada i znam da SAD može mnogo bolje -, ocenio je prvi čovek Bele kuće.

Prisećajući se Martina Lutera Kinga i njegovog čuvenog govora "Imam san" i protesta žena na pravo glasa, Bajden je zvučao optimisticno o promenama.

- Danas, obeležavamo prvu damu koja u našoj istoriji, koja je izabrana da bude potpredsednik, a to je Kamala Haris. Nemojte da mi kažete da se stvari ne mogu promeniti - kazao je Bajden.

Bajden: Popravićemo odnos sa svetom
 

U inauguracionom govoru nekoliko minuta nakon što je i zvanično postao predsednik SAD, Džo Bajden je poslao poruku da će popraviti odnos sa svetom.

- Evo moje poruke za ljude van naših granica. Amerika, koja je na testu, izaći će jača iz svega. Popravićemo odnose sa našim saveznicima i ujediniti se sa svetom još jednom. Promenićemo dosadašnju izolacionu politiku - naglasio je Bajden.

On je obećao da će Amerika biti jak partner, "kome se može verovati po pitanju mira, progresa i sigurnosti."

Mnogi evropski lideri su iz svojih rezidencija pratili inauguracioni govor i iskazali optimizam zbog najavljenog zajedničkog rada sa SAD.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 3 godine

Da..i novinari Srbije nisu dobili akreditaciju da prisustvuju inauguraciji..zašto?

milankukic

pre 3 godine

tesko da moze jastreb da se vrati i bude pile

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17