• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.02.2021

07:03

Arheolozi u Egiptu otvorili grobnicu: U njoj je bila mumija, a onda su u njenoj LOBANJI UGLEDALI NEVEROVATAN PRIZOR /FOTO/

Vesti

Arheolozi u Egiptu otvorili grobnicu: U njoj je bila mumija, a onda su u njenoj LOBANJI UGLEDALI NEVEROVATAN PRIZOR /FOTO/

Podeli vest

Arheolozi su na lokalitetu u Egiptu našli 16 grobnica u stenama.

U njima su bile mumije, a jedna ih je posebno zaprepastila - imala je jezik od čistog zlata!

Kako su objavili arheolozi koji rade na iskopavanju, pretpostavlja se da je pravi jezik osobe uklonjen tokom balzamovanja i zamenjenem zlatnim kako bi pokojnik mogao da razgovara sa bogom Ozirisom u zagrobnom životu.

Oziris - sudija mrtvima

Oziris je, inače, jedan od najvažnijih bogova u egipatskoj mitologiji, on je gospodar podzemnog sveta, a  nazivali su ga i sudijom mrtvima.

Foto: EGYPT MINISTRY OF TOURISM AND ANTIQUITIES

Mumija sa zlatnim jezikom

Grobnice koje su otkrivene sada, stare su oko 2.000 godina i tada je bilo popularno da se ljudi sahranjuju u planinama ili stenama.

U njima su nađene i mumije, čiji su ostaci propadali tokom godina, ali su kamene maske koje su imale ostale skoro netaknute pa su arheolozi mogli da vide kako je svaka osoba nekada izgledala.

Kada je reč o mumiji sa zlatnim jezikom, utvrđeno je da je dobro očuvana - lobanja i veći deo kostura bili su netaknuti.

Foto: EGYPT MINISTRY OF TOURISM AND ANTIQUITIES

Ostaci kamenih maski

U saopštenju egipatskog Ministarstva turizma i starina navodi se da su stručnjaci „pronašli ostatke pozlaćenog kartona u obliku jezika koji su u posebnom ritualu stavljeni u usta mumije kako bi osigurali njihovu sposobnost da govore drugom životu“.

U jednoj od ostalih 15 grobnih komora, žena je sahranjena sa smrtnom maskom koja pokriva veći deo njenog tela.

Foto: EGYPT MINISTRY OF TOURISM AND ANTIQUITIES

Deo otkrića u Egiptu

U drugoj komori naučnici su pronašli ostatke svitaka, koje stručnjaci trenutno pokušavaju da dešifruju.

Istraživači su takođe pronašli nekoliko statua pojedinaca sahranjenih na tom mestu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija