• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnjik

06.03.2021

16:46

KIJEV PRIPREMA VOJNU PROVOKACIJU U DONBASU! Ovo su detalji plana posle kojeg Ameri uskaču u igru... Rusija je spremna - kapitulacija Donjecka i Luganska nije opcija!

Vesti

KIJEV PRIPREMA VOJNU PROVOKACIJU U DONBASU! Ovo su detalji plana posle kojeg Ameri uskaču u igru... Rusija je spremna - kapitulacija Donjecka i Luganska nije opcija!

Podeli vest

Izjava bivšeg predsednika Ukrajine Leonida Kravčuka o tome da Kijev priprema „odlučne korake“ protiv Rusije zbog situacije u Donbasu je diplomatska priprema vojne provokacije, rekao je zamenik šefa Komiteta za poslove ZND ruske Državne dume Konstantin Zatulin

To je sastavni deo te eskalacije na kojoj radi ukrajinska vlast, nadajući se da će je u tome podržati nova američka administracija, i pod uticajem te administracije, i drugi učesnici 'normandijskog formata' – Francuska i Nemačka, a posebno Nemačka. Reč je o revidiranju sporazuma iz Minska, što je započeto odmah nakon njihovog potpisivanja“, rekao je Zatulin.

Kako kaže, sve što se događa treba razmotriti kompleksno, počevši od napada Ukrajine na ruski jezik, napada na opoziciju, progona neistomišljenika, zatvaranja televizija.

„To je diplomatska priprema vojne provokacije kojom bi trebalo da pokrenu podršku Ukrajini i postignu svoj cilj prisiljavanjem Donjecka, Luganska i Rusije... na kapitulaciju“, smatra zvaničnik.

Međutim, kako je rekao, taj plan ima mnogo mana.

„Mislim da će Rusija staviti veto na ta rasuđivanja Kravčuka i to je sve“, zaključio je Zatulin.

Oglasio se i šef integracionog komiteta „Rusija – Donbas“ Andrej Kozenko, koji zahteva da Kravčuk objasni svoje reči o „radikalnim koracima“ protiv Rusije.

„Njegova izjava zvuči kao ultimatum, opasnost po bezbednost Rusije i ratna opasnost. Ovakve stvari ne treba da ostanu bez reakcije“, smatra Kozenko.

Prema njegovim rečima, pokušaji Ukrajine da istovremeno sedi na dve stolice – i ratuje u Donbasu i formalno učestvuje u pregovorima, navodno nastojeći da reši sukob – bila je i ostala jedina strategija Kijeva.

Foto: AP PHOTO

Ukrajinska vojska

„To neće dovesti ni do čega dobrog, i u tome se slažem sa Kravčukom“, precizirao je Kozenko.

Za početak, Ukrajina treba da se odluči da li želi rat i uništavanje stanovništva koje govori ruski u Donbasu ili je ipak spremna na kompromis radi mira.

„Samo se u drugom slučaju može govoriti o daljim pregovorima. Pritom, pre svega ipak treba ispoštovati zahteve Minskih sporazuma i realizovati obaveze koje je Kijev preuzeo na sebe i ne odustajati od njih iz izmišljenih rzaloga“, poručio je Kozenko.

Podsetimo, šef ukrajinske delegacije u Trilateralnoj kontakt-grupi za Donbas Leonid Kravčuk zapretio je Rusiji „radikalnim koracima“ ukoliko ne prizna da učestvuje u sukobu u Donbasu. On je naglasio da Ukrajina neće dozvoliti Rusiji „da radi šta želi“.

Podsetimo, Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milankukic

pre 3 godine

pa to je normalno jer je Bajdenov sin muljao u ukrajini a sad moraju da pruze zastitu

Rusija

pre 3 godine

Jedna sarmat u kijevu resava problem bez slanja vojske

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija