• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Webtribune/Mediji

11.03.2021

21:18

PUTIN NA PRAGU AMERIKE PRAVI BRUTALNU BAZU! Oživljavanje ruske baze na Kubi diglo na noge Pentagon - svet strepi, sve podseća na 1962!

Vesti

PUTIN NA PRAGU AMERIKE PRAVI BRUTALNU BAZU! Oživljavanje ruske baze na Kubi diglo na noge Pentagon - svet strepi, sve podseća na 1962!

Podeli vest

Vojni stručnjak Aleksej Leonkov ukazao je na pretnju koju Sjedinjenim Državama predstavlja obnavljanje ruske radio-astronomske stanice u Havani

Naučnici iz Rusije i Kube su izjavili da su spremni da zajednički ožive havansku radio-astronomsku stanicu. Ovaj objekat je počeo sa radom 1969. godine, ali je 2006. godine odlučeno da se stavi van funkcije. Sada, nakon 15 godina, ova greška može da se ispravi. 

Zastupnici restauracije bili su ruski meteorolozi, koji su se 2019. godine žalili na potrebu pribavljanja podataka od američkih satelita za sastavljanje punopravne meteorološke prognoze.

Pored toga, naučnici iz Rusije ukazuju da objekat, izgrađen uz učešće Sovjetskog Saveza, omogućava predviđanje smetnji u komunikaciji ruskih potrošača na Arktiku, uključujući vojno osoblje.

Stručnjak Leonkov nije isključio mogućnost da obnova radio-astronomske stanice u Havani bude samo početak obnavljanja nekadašnje saradnje dve sile.

Stručnjak veruje da Moskva može ponovo da pokrene istorijski centar elektronske obaveštajne službe u Lurdu, koji je tokom Hladnog rata igrao ogromnu ulogu, kao i da se dogovori o sidrištu brodova ruske mornarice u Santijago de Kubi.

- Kako bi Rusija bila prisutna u Atlantiku, u principu mora tamo da dođe. A da bi došla tamo, mora da ima određene ključne tačke: u Sredozemnom moru je to, na primer, mornarička baza Tartus.

Na Kubi takođe možemo da se pojavimo, tada ćemo moći da pružimo pomoć, na primer, Venecueli. Onda se sledeća naša tačka pojavi možda baš tamo", objasnio je stručnjak.

IMA LI IKO MOĆNIJI, SRBIJA PRAVI I SPUTNJIK V I KINSEKU VAKCINU! Možete samo da nas mrzite, region i Evropa "moliće" Beogard za pomoć - više od deset milioni doza na mesečnom nivou!

Ako ove ideje krenu u realizaciju, Sjedinjene Države će se suočiti sa velikim problemom. U poslednjih 30 godina niko nikada nije učinio da se Amerikanci osećaju nelagodno u blizini svojih granica. Rusija to sada može da promeni.

Danas Rusija ima stratešku vojnu superiornost nad Sjedinjenim Državama, što predstavlja mnogo veću pretnju Vašingtonu nego ranije. Ukoliko se aktivira vojno delovanje Rusije na Kubi, SAD će se naći u velikoj nevolji, što je vrlo verovatno obzirom na njeno angažovanje na granicama Rusije.

Foto: pixabay.com

Podsetiomo, svet je tokom 13 oktobarskih dana 1962. godine, bio najbliže nuklearnom ratu u svojoj istoriji. 

Nakon neuspešnog pokušaja invazije u Zalivu svinja 1961. godine, nakon što su SAD počele širiti nukearne projektile u Turskoj i Italiji, kubanski vođa Fidel Kastro i predsednik SSSR-a Nikita Hruščov dogovorili su se da na Kubu smeste instalacije nuklearnih projektila kako bi sprečili bilo kakve dalje pokušaje invazije Kube od SAD.  

EVO KAKO TO RADI SRBIJA! GLEDAJTE I UČITE! Turski "TRT World" napravio reportažu u Beogradu o sjajnim rezultatima vakcinacije u našoj zemlji! /VIDEO/

CIA je za to saznala preko sovjetskog špijuna, pukovnka Olega Penkovskog, koji im je slao ratne planove, tajne dokumente i druge korisne informacije. 

Tako je 14. oktobra 1962. godine američki špijunski avion preleteo je iznad Kube i potvrdio da se onde zaista nalaze sovjetske rakete. 

Zbog toga su tokom 13 dana, od 16. do 28. oktobra, SAD i Sovjetski savez bili najbliže međusobnom nuklearnom uništenju tokom Hladnog rata.

Na kraju su Sovjeti pristali da uklone projektile u zamenu za obećanje da SAD nikad neće napasti Kubu, pri čemu ne spominju dogovor o povlačenju američkih projektila iz Turske.

Projektili su ukrcani i vraćeni u SSSR početkom novembra 1962. godine, a krajem istog meseca završio je i američki embargo Kubi. Sovjetski bombarderi su napustili zemlju krajem godine, a Jupiter projektili uklonjeni su iz Turske do kraja aprila 1963. godine.

"RAT AMERIKE SA KINOM NA PACIFIKU JE NEIZBEŽAN"! Američki general tvrdi: Suočićemo se sa 10.000 oklopnjaka, pregaziće nas ako im se ne SUPROTSTAVIMO!

Tad je uspostavljena i direktna veza, tzv. crveni telefon, između SSSR i SAD, kako bi se osigurala direktna komunikacija između dve velesile u budućnosti.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sara

pre 2 godine

Amerikanci mogu po celom svetu da prave baze, a Rusija ne sme, e, malo morgen amerikanci!!!!.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija