• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

04.06.2021

22:19

Zaharova poručila svima jasno i glasno: NEDOPUSTIVO JE S RUSIJOM RAZGOVARATI S POZICIJE SILE!

Vesti

Zaharova poručila svima jasno i glasno: NEDOPUSTIVO JE S RUSIJOM RAZGOVARATI S POZICIJE SILE!

Podeli vest

Nedopustivo je s Rusijom razgovarati s pozicija sile, rekla je u intervjuu za Sputnjik portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ona je, između ostalog, govorila i o odnosima Rusije sa EU, kao i o tome da li postoji opasnost od pojačanih hakerskih napada na ruske državne resurse tokom predstojećih parlamentarnih izbora

Prema pisanju medija, Evropska unija je uputila Sjedinjenim Državama nacrt zajedničke izjave za samit predviđen za 15. Jun, u kojem Unija predlaže da da odlučan odgovor na "neprijateljsko ponašanje" Rusije.  Kako se u Moskvi odnose prema tome, uzimajući u obzir to što se samit SAD-EU održava uoči susreta predsednika Rusije i Amerike?

- Što se tiče nacrta koji se pojavljuju na internetu, mi komentarišemo ili razmatramo samo one koji se donose uz učešće Rusije. U konkretnom slučaju mi nismo članica EU i nemamo veze sa tim odlukama. To će biti njihove odluke. Oni odlično znaju naš stav. Stav prema EU je u poslednjih nekoliko meseci bio detaljno izložen. Mi smo za dijalog. I to ne puki dijalog, nego dijalog efikasan, u više smerova i sa više elemenata. Druga stvar je što on mora da se zasniva na uzajamnom poštovanju, ne na pretnjama Vašingtona prema Briselu, već na sporazumima, dogovorima, koji postoje između Rusije i Unije, na međunarodnom pravu, na logici uzajamno korisnih odnosa. A ostalo je pitanje za njih, kako oni vide saradnju sa Rusijom. Mi smo jasno predočili da su nedopustive izjave o tome da sa Rusijom treba razgovarati s pozicije sile. Jasno smo stavili do znanja da nećemo trpeti slične izjave i to oni to odlično znaju.

Foto: Reuters

Marija Zaharova

Da li već postoje kandidati za spisak neprijateljskih država? Ranije je bila izneta ideja da bi kriterijum za uključivanje na listu moglo da bude nepoštovanje prema sovjetskim spomenicima. Postoji li plan da lista uskoro bude proširena?

- Nemam informaciju o takvim odlukama. Znate da ta lista nije bila svrha sama po sebi, nekakav instrument našeg političkog delovanja. To je bio konkretan i jasan odgovor na postupke koje smo okarakterisali kao neprijateljske od strane niza država. Konkretan i jasan odgovor. Dosta smo i upozoravali i čekali da shvate da takvi postupci vode u ćorsokak, mnogo puta smo pozivali da se odnosi vrate u normalan kolosek uzimajući u obzir one faktore normalnosti o kojima sam govorila: uzajamno poštovanje, uzajamni interes, uzajamna korist, efikasnost, pravne osnove. Ali, nakon što smo posle određenog vremena videli isto destruktivno ponašanje, van polja prava, a ponovo ih je preduzela Amerika u aprilu ove godine, doneta je odgovarajuća odluka.

Uoči jesenjih parlamentarnih izbora, da li Ministarstvo spoljnih poslova predviđa nove pokušaje u unutrašnja pitanja  i porast hakerskih napada na ruske državne resurse?

Foto: Reuters

- Ovo pitanje nije samo pitanje za budućnost koliko o tome kako procenjujemo iskustvo iz prošlosti. Stvar je u tome što su mnogi naši važni događaji na unutrašnjem planu, konkretno, glasanja, upravo bili praćeni aktiviranjem hakerskih napada na ruske državne resurse. Zbog toga se i u ovom konkrektnom slučaju ne sme isključiti rast hakerskih aktivnosti u vezi s predstojećim parlamentarnim izborima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Zaharova o ekspresno nestalim češkim agentima iz Rusije - da li su radili samo za Prag ili su u isto vreme izvršavali zadatke drugih zemalja! MOĆNO OTKRIĆE, TO TREBA IZNETI NA VIDELO, GOSPODO!
Planeta

Zaharova o ekspresno nestalim češkim agentima iz Rusije - da li su radili samo za Prag ili su u isto vreme izvršavali zadatke drugih zemalja! MOĆNO OTKRIĆE, TO TREBA IZNETI NA VIDELO, GOSPODO!

Očekujemo da Prag odgovori na pitanja u vezi sa radom čeških specijalnih službi na teritoriji Rusije, izjavila je porptparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova povodom saopštenja da je Češka morala na brzinu da izvlači agente iz Rusije pre nego što je Prag optužio Moskvu za eksplozije na skladištima oružja u mestu Vrbjetice

02.06.2021

17:09

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Svaki treći učenik učestvuje u tuči bar jednom godišnje
Hronika

Svaki treći učenik učestvuje u tuči bar jednom godišnje

Trećina učenika učestvovala je u tuči bar jednom tokom godine, pokazali su rezultati istraživanja o zdravstvenom ponašanju školske dece u Srbiji u školskoj 2021/2022. godini koje je sproveo Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

16.04.2024

10:58

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija