• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

20.08.2021

22:30

KAO VRHOVNI KOMANDANT, NE MOGU DA OBEĆAM KAKAV ĆE BITI ISHOD... Bajden se obratio naciji povodom situacije u Avganistanu! /VIDEO/

Vesti

KAO VRHOVNI KOMANDANT, NE MOGU DA OBEĆAM KAKAV ĆE BITI ISHOD... Bajden se obratio naciji povodom situacije u Avganistanu! /VIDEO/

Podeli vest

Američki predsednik DŽo Bajden bio je "pod vatrom“ poslednjih dana nakon što su talibani brzo zauzeli Avganistan, jer su američke snage ostale u ratom razorenoj zemlji pokušavajući da evakuišu svoje sunarodnike i avganistanske državljane koji imaju vize

On je čvrsto tvrdio da je povlačenje bilo neophodno. Kako je rekao, duži ostanak ne bi bio opravdan. Bajden je američkoj javnosti danas izneo najnovije podatke o tekućim naporima u povlačenju u Avganistanu, priznajući na kraju da ne može reći kakav će biti „konačan ishod“ u centralnoazijskoj državi.

On je novinarima u Beloj kući rekao da su, dok su SAD činile „sve što su mogle“ da obezbede „sigurnu evakuaciju“, nevolje bile neizbežne usred napora za masovnu evakuaciju.

- Svaki Amerikanac koji želi da dođe kući, odvešćemo ga kući - rekao je Bajden.

- Ne mogu da obećam kakav će biti konačan ishod niti da će biti bez rizika od gubitka, ali kao vrhovni komandant, mobilisaću sve potrebne resurse.

Međutim, on je takođe priznao da bi slanje dodatnih američkih trupa radi preuzimanja američkih snaga neizbežno izazvalo „užasno mnogo neželjenih posledica“, odgovarajući na pitanje da li će oko avganistanskog međunarodnog aerodroma „Hamid Karzaj“ biti formiran opseg.

On je odbacio tvrdnje da su talibanske snage sprečavale Amerikance da stignu na aerodrom, rekavši da nije dobio „nikakve naznake“ o takvim tvrdnjama, ali da će „biti učininjeno sve što treba da se uradi“. Bajden je kasnije blago povukao svoje primedbe i objasnio da su velike gužve na aerodromu rezultat „mahnite navale“.

Američki predsednik nije izneo tačan broj Amerikanaca koji su još u Avganistanu, rekavši da zvaničnici i dalje rade na verifikaciji broja. Rečeno je da je na terenu otprilike 6.000 američkih vojnika i da je od jula obavljeno 18.000 evakuacija, od kojih je 13.000 izvedeno od 14. avgusta.

 

 

- Ovo je jedan od najvećih, najtežih avio-prevoza u istoriji - rekao je Bajdejn.

On je ponovio prethodnu izjavu da bi SAD mogle da pređu rok do 31. avgusta, ali i da veruje da će evakuacija svih Amerikanaca i avganistanskih državljana koji imaju vize biti završena u predviđenom roku. „Tu procenu ćemo doneti u hodu“, rekao je on.

Upitan kako saveznici NATO-a gledaju na proces povlačenja SAD-a, Bajden je napomenuo da su saveznici u NATO-u bili svesni planova SAD-a i da je on dobio njihovu podršku u vezi s američkim povlačenjem, prenosi „Sputnjik internešnal“.

- Nisam primetio da naši saveznici širom sveta sumnjaju u naš kredibilitet - rekao je on nekoliko trenutaka nakon što je naznačio da će zvanični sastanak G7 biti sazvan tokom naredne nedelje kako bi „koordinisali naš zajednički pristup... Avganistanu i napredovali".

Vredi napomenuti da su u poslednjih nekoliko dana američki saveznici glasno govorili o povlačenju trupa i o tome kako bi to moglo dovesti do daljeg pogoršanja u Avganistanu. Zapravo, britanski ministar odbrane Ben Volas ranije je izjavio da bi povlačenje SAD stvorilo okruženje za nastanak novih ekstremističkih grupa.

Bajden je dalje izjavio da će zvanični sastanak G7 biti sazvan tokom naredne sedmice kako bi „koordinisali zajednički pristup... Avganistanu i napredovali“. Međutim, otkrio je i da je američki državni sekretar Entoni Blinken ranije danas održao sastanak sa ministrima inostranih poslova G7 radi koordinisanja potencijalnih odgovora na povlačenje.

Bajdenovo obraćanje desilo se samo nekoliko sati nakon što su se pojavili izveštaji u kojima se detaljno navodi da su evakuacioni letovi sa Međunarodnog aerodroma „Hamid Karzaj“ u Kabulu privremeno zaustavljeni nakon što je utvrđeno da Katar mora stane sa preuzimanjima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija