• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

24.08.2021

09:29

NOVO REŠENJE KOJIM BI DA SLOME TALIBANE! Nisu uspeli ratom, Bajden spreman da podrži BRITANSKI PREDLOG!

AP/Tanjug

Vesti

NOVO REŠENJE KOJIM BI DA SLOME TALIBANE! Nisu uspeli ratom, Bajden spreman da podrži BRITANSKI PREDLOG!

Podeli vest

Talibane nije slomio rat, ali će ih slomiti sankcije. Ili bar Zapad u to veruje, sudeći prema izjavi američkog predsednika Džozefa Bajdena da će podržati sankcije potiv talibana koje namerava da inicira Velika Britanija na sastanku G7 u utorak

Britanski premijer Boris Džonson, koji predsedava grupom u kojoj su i SAD, Italija, Francuska, Nemačka, Japan i Kanada, sazvao je samit nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad celim Avganistanom, a britanski mediji prenose da Velika Britanija veruje da bi u G7 trebalo da razmisle o ekonomskim sankcijama i uskraćivanju pomoći ako talibani budu kršili ljudska prava i dozvolili da njihova teritorija bude uporište za militante.

Komentarišući zašto zapadne zemlje misle da će talibane slomiti sankcije kada ih nije slomio dvodecenijski rat, diplomata u penziji Zoran Milivojević kaže da je začuđujuće da Zapad nije izvukao nikakvu pouku iz činjenice da je politika intervencionizma i nametanja rešenja koju je u poslednjih 20 godina sprovodio u Avganistanu pretrpela potpuni neuspeh.

Talibane nije slomio rat, pa kako će sankcije

- Tvrdo zalaganje za politiku sankcija ukazuje na to da Zapad nema u svojim opcijama i politikama ništa novo da ponudi i to ne samo zbog toga što očigledno ne razume da se svet promenio, već i zato što političke elite koje su na vlasti i njihovi interesi to ne dozvoljavaju. Na žalost, politika sankcija je postala jedino sredstvo sa kojim Zapad sada nastupa i na globalnom planu, pa smo svedoci da se i za najmanju stvar koja ne odgovara interesima Zapada odmah uvode nekakve sankcije - primećuje Milivojević.

Takva politika, uveren je naš sagovornik, ne vodi ničemu i sve više stvara otpor i na globalnom planu, tim pre jer dokazano doživljava neuspeh u raznim varijantama u kojima je do sada primenjivana.

Foto: Tanjug/AP

- Da ne govorimo o Rusiji koju je nemoguće slomiti sankcijama, to je potpuno besmisleno i Evropa će to vrlo brzo da prepozna, ali pogledajte Venecuelu i još neke slučajeve gde je politika sankcija takođe bila promašaj. Ostajanje na takvoj politici stvara uslove da i na Zapadu počinje da tinja otpor takvom pristupu i već ima mislećih ljudi koji traže da se situacija u Avganistanu stavi na prvo mesto kao opomena da se mora menjati politika i pristup i da se mora prihvatiti činjenica da Zapad više nije u poziciji niti da diktira, niti da uspostavlja odnose i sisteme koji isključivo njemu odgovaraju - kategoričan Milivojević.

Jalova politika sankcija

On je mišljenja da sankcije talibanskom režimu neće uroditi plodom i dodaje da Zapad, umesto da sačeka prve poteze talibanskih vlasti i da radi na smirivanju situacije u Avganistanu, usled nedostatka ideja i ozbiljnih politika radi upravo suprotno.

- Kada veliki gube oni to ne mogu da shvate i onda primenjuju najgora rešenja kako bi sačuvali svoje pozicije, poput pritisaka u političkim i ekonomskim sferama. Ovo, dakle, liči na to da Zapad nije svoj neuspeh u Avganistanu prepoznao kao signal da sa dosadašnjom politikom ne treba nastupati, već nastavlja da i dalje izaziva probleme i nemire u različitim oblastima i regionima, u pokušaju da uz radikalnu primenu istih načina i sredstava zadrži svoju poziciju. To, međutim, više nije moguće, a Avganistan je najdirektnija i najjasnija potvrda da je svet postao multipolaran i da Zapad više ne može drugima da diktira uslove funkcionisanja međunarodnog poretka, a još manje sprovođenje sopstvenih interesa i strateških ciljeva - ocenjuje Milivojević.

Politika Zapada je i omogućila povratak talibana u Avganistanu, zaključuje sagovornik Sputnjika, pa bi, da su ikakva iskustva iz toga izvučena, pre bilo kakvih pretnji razuman potez bio prvo sačekati formiranje tamnošnje vlasti i sa kakvom će politikom oni nastupati.
Američki mediji izveštavaju da je Vašington talibanima blokirao pristup računima avganistanske vlade, koji se vode kod američkih Federalnih rezervi i drugih američkih banaka.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
E kolumbo

pre 2 godine

Oni vishe ne znaju de udaraju.zamislite koliko je godina proshlo i nisu slomili Kubu, a kako ce tek ove fanatike.

zora

pre 2 godine

Britanci se dva puta u istoriji povukli pred Avganistancima a sad imaju novi predlog za pobedu????

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17