• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

22.09.2021

17:01

Austrija pooštrava kontrolu kovid sertifikata u kafićima i restoranima, otkriveno 400 "lažnjaka"

REUTERS/Lisi Niesner

Vesti

Austrija pooštrava kontrolu kovid sertifikata u kafićima i restoranima, otkriveno 400 "lažnjaka"

Podeli vest

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer najavio je da će austrijska policija od sutra pojačano kontrolisati ispravnost „3G“ dokaza i saopštio broj otkrivenih falsifikata

- Samo u poslednjih šest meseci pronašli smo 400 takvih falsifikovanih dokumenata - rekao je generalni direktor za javnu bezbednost Franc Ruf.

Kontrole ispravnosti i verodostojnost „3G“ dokaza, to jest sertifikata o vakcinaciji, potvrda o preležanom kovid 19, odnosno negativan test, pre svega će se sprovoditi u sektoru gastronomije.

Nehamer je poručio korisnicima lažnih dokaza:

- Bolje ih više ne koristite.

On je ukazao da će verovatnoća biti velika da budu otkriveni.

Nehamer je podvukao da korišćenje lažnih dokaza ne predstavlja mali prestup, već teže krivično delo, što znači da bi lice koje ih koristi moglo biti osuđeno na zatvorsku kaznu.

 

Falfisikatorima preti kazna od 500 evra ali i 3 godine zatvora

 


Prema zakonu kazna predviđena za delo prevare, falsifikovanja dokumenata ili podataka, odnosno njihovo korišćenje je do tri godine zatvora, podsetio je Ruf.

Uz to ovakav prekršaj bi značio kršenje i kovid uredbi, za šta je predviđena i novčana kazna do 500 evra.

Foto: Tanjug


Broj zaraženih stalno raste, a istovremeno primetan je i rast lažnih dokaza, naglasili su Ruf i Nehamer zbog čega je odlučeno da se preduzmu aktivne mere.

Nehamer je, kako je preneo, već izdao naredbu policiji širom zemlje da pokrene akciju pooštrene kontrole.

Policajci koristiće aplikaciju „Grin Ček“ za proveru „3G“ dokaza, ali će kontrolisati i klasične pasoše o vakcinaciji, te i lična dokumenta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

KOVID PROPUSNICE U SRBIJI SPREMNE! Evo šta se čeka!
Društvo

KOVID PROPUSNICE U SRBIJI SPREMNE! Evo šta se čeka!

Oko 45 odsto populacije u Srbiji odlučilo se za masovno oboljevanje, a ne za vakcinaciju protiv kovida, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek i nevakcinisanima postavio pitanje zašto se ne imunizuju

21.09.2021

11:11

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija