• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

28.09.2021

13:39

"Ambasador se sutra vraća u Vašington sa jasnim mandatom"

Vesti

"Ambasador se sutra vraća u Vašington sa jasnim mandatom"

Podeli vest

Francuski predsednik Emanuel Makron danas je na konferenciji za novinare u Parizu prvi put govorio o sporazumu AUKUS koji su objavile SAD, Australija i Britanija, i koji je izazvao potrese u odnosima sa tradicionalnim saveznicima, potvrdivši vraćanje najvišeg diplomatskog predstavnika u Ameriku

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da Evropska unija mora da pojača svoje odbrambene planove i učini sebe "poštovanom".

- Evropljani moraju da izađu iz svoje naivnosti. Kada smo pod pritiskom, da pokazemo da takođe imamo moć i sposobnost da se branimo i jednostavno učinimo da nas poštuju - rekao je Makron osvrćući se na pakt AUKUS, prenosi AP.

Kao deo ovog pakta, Australija je otkazala ugovor vredan više milijardi dolara o kupovini francuskih konvencionalnh podmornica i umesto toga nabaviće američka plovila na nuklearni pogon, dok je u potezu bez presedana, Francuska kao odgovor na to pozvala na konsultacije svog ambasadora u SAD.

- Ambasador Filip Etjen vratiće se sutra u Vašington sa jasnim mandatom - najavio je Makron.

Foto: tanjug/rojters



On je naglasio da su se on i američki predsednik Džozef Bajden prošle nedelje u telefonskom razgovoru dogovorili o otvaranju sveobuhvatnih konsultacija, čiji je cilj stvaranje uslova za obezbeđivanje poverenja između dugogodišnjih saveznika.

 

Makron i Bajden će pre susreta u oktobru ponovo obaviti telefonski razgovor

 



Makron je rekao i da će ponovo razgovarati sa Bajdenom sredinom oktobra, pre zakazanog susreta krajem sledećeg meseca u Evropi.

On je u svom obraćanju istako da su SAD veliki istorijski prijatelji i saveznici Francuske u pogledu vrednosti, ali da se u poslednjih 10 godina Amerikanci prvo fokusiraju na sopstvene interese koji su usmereni na Kinu i Pacifik.

- Moramo, kao Evropljani, preuzeti ulogu u sopstvenoj zaštiti. To nije alternativa savezništvu sa SAD, niti zamena za njega - naglasio je francuski predsednik uz napomenu da evropski odbrambeni planovi treba da idu uz NATO.

Foto: printscreen



Makron se obratio neposredno nakon što je Francuska potpisala odbrambeni sporazum sa Grčkom, po kome će Atina kupiti od Pariza tri ratna broda u vrednosti od nekoliko milijardi evra.

Evropska unija predstavila je ranije ovog meseca novu strategiju za jačanje ekonomskih, političkih i odbrambenih veza u indo-pacifičkom regionu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

'ALO, 'ALO, DŽO, VRAĆAMO AMBASADORA
Planeta

'ALO, 'ALO, DŽO, VRAĆAMO AMBASADORA

Francuska će vratiti svog ambasadora u Vašington sledeće nedelje epilog je telefonskog razgovora predsednika Francuske i SAD, Emanuela Makrona i Džozefa Bajdena a dogovorili su se i da se sastanu krajem oktobra kako bi razmotrili rešavanje diplomatskog spora oko podmornica

22.09.2021

20:48

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija