• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

29.09.2021

15:00

CNN DIGAO IZBUNU, AMERIKA IDE KA IVICI PROVALIJE! Sjedinjene Države sa sobom u ambis vuku ceo svet, ostalo je manje od 20 dana...

Vesti

CNN DIGAO IZBUNU, AMERIKA IDE KA IVICI PROVALIJE! Sjedinjene Države sa sobom u ambis vuku ceo svet, ostalo je manje od 20 dana...

Podeli vest

- Ovo je igranje s globalnom ekonomijom - ocenjuje američka tv stanica CNN u današnjem komentaru povodom nesloge između republikanaca i demokrata u Kongresu da se podigne limit za zaduživanje vlade, kako bi SAD mogla da nastavi da izmiruje svoje finansijske obaveze

- Sjedinjene Američke Države idu prema litici jer je na Kongresu odluka o podizanju plafona do kojeg može da se zaduži američka vlada. Ako stvari krenu naopako, posledice će se osetiti daleko izvan granica SAD - navodi u analizi urednik CNN-a Stiven Kolinson.

S obzirom na to da američka vlada troši više nego što prihoduje, bila bi primorana da prestane sa servisiranjem duga - pa bi isplate vojnih plata, državnih penzija i drugih beneficija presušile.

Foto: Promo


A ako SAD ne mogu da plaćaju kamate za svoje dugove, kamatne stope na pozajmljivanje novca verovatno će porasti - što znači da će poskupeti i hipoteke, krediti za automobile i računi za kreditne kartice. Milioni Amerikanaca verovatno bi izgubili posao, a usporeni oporavak od pandemije bi se urušio.

Foto: AP/Tanjug


Budući da je stabilnost američkog duga temelj globalne ekonomije, neizvršavanje finansijskih obaveza Vašingtona moglo bi da baci ostatak sveta u krizu.

- Nepojmljive razmere ovakvih posledica razlog su zbog kojeg zaraćeni političari Vašingtona, uglavnom posle perioda tvrdoglavog natezanja i iznuđivanja ustupaka, obično postignu konsenzus i u gluvo doba noći izglasaju podizanje gornje granice duga. Ali, ovaj put je drugačije - navodi se u Kolinsonovoj analizi.

Stav republikanaca je krajnje licemeran


Republikanci odbijaju ovu igru optužujući demokrate predsednika Džoa Bajdena za nekontrolisani rast potrošnje koji će dodatno povećati nacionalni dug, koji trenutno iznosi skoro 29.000 milijardi dolara.

- Njihov stav je duboko licemeran - smatra urednik CNN-a. Kao prvo, napominje on, "demokrate su više puta glasale sa republikancima za povećanje limita za zaduživanje" pod republikanskim predsednicima.

- Još važnije od toga jeste da limit mora da se poveća kako bi se platile obaveze koje su sami republikanci preuzeli glasanjem za masovno smanjenje poreza koja su pogodovala bogatima za vreme tadašnjeg predsednika Donalda Trampa - dodaje se dalje.

Foto: Reuters

Republikanci se, po Kolinsonu, ponašaju kao da je "država nedelju dana lumpovala u Las Vegasu i sada odbija da plati račun po kreditnoj kartici".

Ali, republikanci žele da "operu ruke" od odgovornosti i optuže demokrate da su državu doveli do bankrota, jer Bajden gura investicioni program od 4 biliona (4.000 milijardi) dolara za preoblikovanje ekonomije kako bi pomogao manje imućnim Amerikancima. Budući da je toliko toga u pitanju, republikanci znaju da demokrate na kraju neće imati drugi izbor nego da sami usvoje podizanje limita za zaduživanje - i plate političku cenu, zaključuje se u tekstu CNN-a.

Podsetimo, američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je u Kongresu da će vlada 18. oktobra verovatno ostati bez novca za plaćanje prispelih obaveza ako se ne podigne granica do koje može da se zadužuje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 2 godine

Pa nije valjda da ne mogu da se decenijama troši više nego što se ostvaruje i da ta razlika ne može da se pokrije štampanjem para, bez posledica po ekonomiju? Kako sad to?

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17