• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.10.2021

08:00

Provokacija! "Vol strit žurnal" otkrio operaciju Pentagona koja je dosad držana u tajnosti! SAD obučavaju tajvansku vojsku za rat protiv Kine!

Vesti

Provokacija! "Vol strit žurnal" otkrio operaciju Pentagona koja je dosad držana u tajnosti! SAD obučavaju tajvansku vojsku za rat protiv Kine!

Podeli vest

Desetine američkih vojnih specijalaca i marinaca više od godinu dana nalaze se na Tajvanu, gde obučavaju tamošnju vojsku za sukob sa kineskom armijom. Peking upozorio Vašington da odmah prekine da pruža vojnu pomoć Tajvanu

Desetine američkih vojnih specijalaca i marinaca najmanje godinu dana nalaze se na Tajvanu, odmetnutom kineskom ostrvu, gde obučavaju tamošnju armiju za rat protiv Kine, otkrio je "Vol strit žurnal". Prema pisanju tog lista, operacija je sve vreme držana u tajnosti, a otkrivena je u trenutku povećanih tenzija između Pekinga i Tajpeja, te je Kina upozorila Ameriku da pod hitno prekine da pruža vojnu pomoć Tajvanu.

Poslao ih Tramp

Najmanje 24 pripadnika američkih specijalnih jedinica i nepoznati broj marinaca poslati su na Tajvan za vreme prethodne američke administracije. To je prvi put da su američke trupe poslate na teritoriju koju Peking smatra svojom od 1979, kad su SAD uspostavile diplomatske odnose sa Narodnom Republikom Kinom.

- Bivši predsednik Donald Tramp poslao je vojne instruktore na Tajvan. Američki zvaničnici dosad su negirali te navode, ali je sada tajna operacija obuke tajvanske vojske potvrđena - piše "Vol strit žurnal".

Foto: AP PHOTO

Donald Tramp

List dodaje da se vojni instruktori smenjuju na određeno vreme, tako da Amerika time ne krši zabranu stalnog stacioniranja svoje vojske na spornom ostrvu.

Portparol Pentagona Džon Sapl nije hteo da komentariše pisanje američkog lista, ali je rekao da Vašington pruža punu podršku Tajpeju u trenutku dok se suočava sa "sve snažnijom pretnjom Kine".
Administracija kineskog predsednika Sija Đinpinga oštro je reagovala na izveštaj američkih medija. Ministarstvo spoljnih poslova Kine upozorilo je SAD da hitno prekinu da vojno pomažu Tajvan.

- Kina će preduzeti sve neophodne korake kako bi zaštitila suverenitet i teritorijalni integritet - istaknuto je u saopštenju ministarstva.

Upozorenje

Kina će preduzeti sve neophodne korake kako bi zaštitila suverenitet i teritorijalni integritet
Ministarstvo spoljnih poslova Kine

Kineski nacionalni savet saopštio je da se oštro protivi vojnoj saradnji između Tajvana i SAD.
- Tražimo od Amerike da se pridržava sporazuma o tajvanskom pitanju i da odustane od provokacija. Vladajuća Demokratska progresivna partija (DPP) Tajvana sarađuje sa stranim silama kako bi stekla nezavisnost i odbila ujedinjenje sa Kinom. To će samo dovesti narod Tajvana do katastrofe - naveo je Savet u saopštenju.

Prelet 150 aviona

Inače, izveštaj o američkim trupama na Tajvanu objavljen je nakon povećanja tenzija između Pekinga i Tajpeja. Do toga je dovela težnja predsednice Tajvana Caj Ingven, liderke nacionalističke DPP, da prekine pregovore sa Pekingom. Kina je u znak upozorenja početkom oktobra poslala 150 svojih vojnih aviona da prelete preko tajvanskog vazdušnog prostora. Tajpej je to shvatio kao pretnju, te su tamošnji političari upozorili da će Kina najkasnije do 2025. izvesti invaziju na Tajvan.
Caj Ingven je izjavila da će Tajvan učiniti sve šta je u njegovoj moći da "odbrani svoj slobodan i demokratski način života".

Foto: Informer DN

VEŽBAJU Tajvansku vojsku američki instruktori obučavaju za borbe sa Kinom

- Tajvan ne želi vojni sukob. Nada se mirnom, stabilnom, predvidivom i uzajamno korisnom saživotu sa svojim susedima. Međutim, Tajvan će, takođe, uraditi sve šta je u njegovoj moći da zaštiti svoju slobodu i demokratski način života - istakla je Cajova.

Odnosi Kine i Tajvana

- 1949 - nakon što je u građanskom ratu pobedila Komunistička partija Kine (CPC), gubitnici iz Kineske nacionalističke partije - Kuomintang Kine (KMT) povukli su se na Tajvan i u Tajpeju osnovali svoju vladu

- komunisti su proglasili Narodnu Republiku Kinu, dok su nacionalisti na Tajvanu proglasili Republiku Kinu

- decenijama su odnosi Pekinga i Tajpeja bili ograničeni i puni tenzija

- pitanje političkog i pravnog statusa Tajvana išlo je u dva smera - ujedinjenje s Kinom ili potpuna nezavisnost

- 1992 - predstavnici Pekinga i Tajpeja postigli su konsenzus o takozvanoj politici jedne Kine. Obe strane su saglasne da postoji samo jedna Kina i da nju zajedno čine Tajvan i ostatak zemlje. I jedna i druga strana su za ujedinjenje, međutim, i komunisti i nacionalisti tvrde da su legitimna vlast u celoj zemlji

- 2008 - usvojena je takozvana "politika tri ne" - ne ujedinjenju, ne nezavisnosti i ne upotrebi sile. Počeli su i razgovori o obnovi transportnih, komercijalnih i komunikacionih veza, koje su bile u prekidu još od 1949.

- Tajvan i dalje ima status kvo


Američka podmornica imala incident kod obala Kine

Američka nuklearna podmornica USS "Konektikat" udarila je u neidentifikovani objekat tokom plovidbe u Indo-pacifičkom regionu, saopštila je u petak pres-služba Pacifičke flote američke mornarice.

- Podmornica za brzi napad klase "sivolf" udarila je u objekt dok je bila pod vodom 2. oktobra po podne u međunarodnim vodama u indo-pacifičkom regionu. Bezbednost posade ostaje glavni prioritet mornarice, istaknuto je u saopštenju u kojem se dodaje da niko nije zadobio povrede opasne po život.

Foto: Informer DN

Kako je istaknuto, podmornica je u dobrom stanju, nuklearno pogonsko postrojenje i prostori "Konektikata" nisu oštećeni i potpuno su operativni.

Međutim, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Lijijan izjavio je da je njegova zemlja duboko zabrinuta zbog incidenta i zatražio je od Vašingtona da razjasni celu situaciju.
- Amerika i ostale umešane zemlje moraju dati informacije o relevantnim detaljima, uključujući tačnu lokaciju incidenta, cilj misije, detalje u vezi sa razlogom sudara i da li se dogodilo curenje nuklearnog materijala, odnosno, da li je napravljena ekološka šteta - kazao je Džao.

Iako se zvanično ne zna gde se tačno incident dogodio, veruje se da je to bilo u Južnom kineskom moru, koje Peking smatra svojom teritorijom, a ne međunarodnim vodama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miodrag Milenkovic

pre 2 godine

Vas deo teksta o 150 Kineskih aviona u vazdusnom prostoru Tajvana, "Kina je u znak upozorenja početkom oktobra poslala 150 svojih vojnih aviona da prelete preko tajvanskog vazdušnog prostora", je netacna. Mora se praviti razlika izmedju "vazdusnog prostora" i sigurnosne zone letenja, koja postoji izmedju svih zemalja. Kineski avioni su leteli u sigurnosnoj zoni letenja izmedju Tajvana i Kine.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija