• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Vašington Tajms

30.10.2021

19:21

Pentagon krije VAŽNE PODATKE O PADU vlade Avganistana! Glavni inspektor OBELODANIO ISTINU o povlačenju vojske SAD!

AP PHOTO

Vesti

Pentagon krije VAŽNE PODATKE O PADU vlade Avganistana! Glavni inspektor OBELODANIO ISTINU o povlačenju vojske SAD!

Podeli vest

Ministarstvo spoljnih poslova SAD i Pentagon prikrivaju informacije koje su potrebne zakonodavcima i javnosti da razumeju pad bivše afganistanske vlade i vojske i haotično povlačenje američkih trupa, saopštio je američki regulator

- Kompletna slika onoga što se dogodilo u avgustu, i svi znakovi upozorenja koji su mogli da predvide ishod, biće otkriveni samo ako se objave informacije koje su ministarstva obrane i spoljnih poslova već ograničili za javno objavljivanje - izjavio je specijalni glavni inspektor za rekonstrukciju Avganistana (SIGAR) Džon Sopko.

Portparol ministarstva spoljnih poslova izjavio je da je odeljenje zatražilo da se - neki izveštaji privremeno uklone kako bi se redukovali podaci iz javnih evidencija i zaštitili identiteti Avganistanaca i avganistanskih partnerskih organizacija - zbog bezbednosti pitanja vezanih uz evakuacije.

- Informacije za identifikaciju jedini su detalji koji se nameravaju zaštititi - rekao je portparol, dodajući da SIGAR ima ovlašćenja da vrati izveštaje.


Pentagon nije odmah odgovorio 

Sopko je rekao da je, nakon što su talibani zauzeli Kabul, ministarstvo spoljnih poslova zatražilo od njega da privremeno obustavi internet pristup određenim izveštajima koje je izdao kako bi osigurali sigurnost Avganistanaca povezanih sa SAD.

Foto: AP/Tanjug

 

Ministarstvo - nikad nije moglo da opiše bilo kakve konkretne pretnje pojedincima, a koje su navodno bile sadržane u našim izveštajima - rekao je Sopko koji je dodao da je "nevoljno" zabranio pristup dokumentima.

Dodao je da je ministarstvo spljnih nedavno zatražilo redigovanje oko 2.400 stavki koje su ostale na SIGAR-ovoj internet stranici.


Neki zahtevi su bili "bizarni", kao što je izbacivanje imena bivšeg avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija iz izveštaja, rekao je Sopko.

Nakon revizije, njegova agencija je pronašla samo četiri stavke koje zaslužuju redigovanje, a ostale je ostavila dostupnima.

Foto: Pixabay

 

Napominjući da ga je Kongres zadužio da istraži pad avganistanske vlade i vojske koju su SAD podržavale, Sopko je rekao da Pentagon od 2015. zabranjuje javno objavljivanje niza podataka, navodno na zahtev bivše Ganijeve vlade.


Većina tih informacija, uključujući podatke o žrtvama i snage jdinica, bila je - sve što je trebalo da znate da biste utvrdili jesu li avganistanske bezbednosne snage prava borbena sila ili kuća od karata - izjavio je.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija