• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer

08.11.2021

13:46

Pokušaj ubistva iračkog premijera uvod u eskalaciju? ZNAMO KO STOJI IZA JUČERAŠNJEG NAPADA, PROGONIĆEMO IH!

printscreen

Vesti

Pokušaj ubistva iračkog premijera uvod u eskalaciju? ZNAMO KO STOJI IZA JUČERAŠNJEG NAPADA, PROGONIĆEMO IH!

Podeli vest

Napad dronom na rezidenciju iračkog premijera Mustafe Al Kadimija, posle višenedeljnih tenzija između vlade u Bagdadu i proiranskih militantnih grupa koje tvrde da su žrtve izborne prevare na parlamentarnim izborima prošlog meseca, mogao bi biti uvod u opasnu eskalaciju, pišu svetski mediji

Dron pun eksploziva napao je rezidenciju Al Kadimija u Bagdadu u nedelju rano ujutru u, prema rečima iračkih zvaničnika, pokušaju ubistva, što je označilo eskalaciju tenzija između vlade u Bagdadu i militantnih grupa koje podržava Iran, navodi Volstrit džurnal.

Napad je usledio posle pretnji koje su vođe proiranskih militantnih grupa uputile Kadimiju, iako su naoružane grupe negirale odgovornost, ističe američki list i dodaje da su tenzije naglo eskalirale u iračkom postizbornom sporu nakon što je 5. novembra demonstrant ubijen ispred Zelene zone Bagdada, snažno obezbeđene oblasti u kojoj su ambasade i vladine institucije, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Foto: Tanjug

Rezidencija premijera Iraka nakon napada

Očigledni pokušaj ubistva, kako ističe Volstrit džurnal, doprinosi političkim previranjima posle prošlomesečnih parlamentarnih izbora u Iraku na kojima su militantne grupe koje podržava Iran tvrdile da je glasanje bilo namešteno. Saveznici Teherana pretrpeli su značajan poraz na izborima jer su birači favorizovali nacionalističke i druge snage u zemlji, dodaje list.

Napad kojim je ciljan vrh iračke vlade predstavlja odmak od dosadašnjih napada paravojnih grupa koje podržava Teheran. Volstrit džurnal naglašava da su te grupe poslednjih meseci izvele seriju napada dronovima na američke snage u Iraku i Siriji.

Za pokušaj atentata, koji dolazi usred pojačanih tenzija u prestonici Iraka, niko nije preuzeo odgovornost, naglašava američki CNN.

Kataib Hezbolah, jedna od najmoćnijih grupa proiranskih šiitskih militanata u Iraku, negirala je umešanost u pokušaj atentata na Al Kadimija, dok je njen portparol Abu Alija al Askari doveo u pitanje stav vlade o napadu.

Foto: Tanjug

Rezidencija premijera Iraka nakon napada

Askari je rekao da Kadimi "glumi žrtvu" i dodao da postoje "jeftiniji" i efikasniji načini da se nanese šteta premijeru, ako je to bio cilj.

Napad dronom, kao i pucnjava koja se čula širom centralnog Bagdada, dogodili su se nekoliko sati pošto su pristalice militantnih grupa povezanih s Iranom održale pogrebni marš za demonstranta koga su ubile bezbednosne snage 5. novembra, kada je masa pokušala da upadne u Zelenu zonu, piše Vašington post.

Nagli porast tenzija u Iraku tokom vikenda usledio je nakon naznaka da bi populistički šiitski klerik Moktada Al Sadr mogao da formira vladu koja bi marginalizovala Fatah.

Ta alijansa koju podržava Iran izgubila je popularnost u Iraku poslednjih godina, pošto su njene militantne grupe učestvovale u ubistvu stotina mladića i devojaka koji su se pridružili antivladinoj pobuni 2019. godine.

Foto: Tanjug

Rezidencija premijera Iraka nakon napada

Demonstracije su počele kao krik protiv korupcije, ali su brzo prerasle u pobunu protiv celokupnog političkog sistema. Izbori 10. oktobra održani su pre vremena kao ustupak demonstrantima ali, kako dodaje Vašington post, većina Iračana je na kraju odlučila da ne glasa.

Uz ocenu da bi napad na rezidenciju premijera mogao da označi opasnu eskalaciju, britanski BBC naglašava da se Irak posle izbora našao u dugom i nezgodnom procesu pokušaja formiranja vladajuće koalicije.

Odziv na izborima je bio rekordno nizak, svega 41 odsto, i taj nedostatak angažovanja pokazuje da mnogi Iračani ne veruju da ih čeka stvarna promena.

Foto: Tanjug

Rezidencija premijera Iraka nakon napada

Dok su proiranske stranke na izborima prošle lošije nego što su se nadale, izgubivši mnoga mesta u parlamentu, šiitski muslimanski klerik Moktada Al Sadr, čija je stranka dobila najviše mesta, zalaže se za vladu bez stranog mešanja, posebno Irana i Zapada, ističe BBC.

Te političke linije razdvajanja znače da su tenzije visoke, a pokušaj ubistva premijera Al Kazimija mogao bi da se pokaže kao opasna eskalacija s dalekosežnim posledicama, zaključuje BBC.

Irački premijer kaže da zna ko stoji iza pokušaja ubistva

- Progonićemo one koji su počinili jučerašnji zločin. Mi ih dobro poznajemo i razotkrićemo ih - rekao je Kadimi u izjavi iz svoje kancelarije u nedelju, a prenosi Rojters.

Tri drona su navodno korišćena u napadu na al-Kadimijevu rezidenciju u Zelenoj zoni u Bagdadu u nedelju rano ujutro po lokalnom vremenu, prenosi RT.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija