• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

18.11.2021

10:36

AUSTRIJA NA IVICI KOLAPSA!

Pixabay

Vesti

AUSTRIJA NA IVICI KOLAPSA!

Podeli vest

Četvrti talas virusa korona u Austriji je doveo sistem borbe protiv pandemije do ivice kolapsa

Prognoze ukazuju da uvedeno "2G" pravilo neće biti dovoljno, jer je ova mera smanjila kontakte na svega par procenata, ukazuje ekspert za simulacije Peter Klimek u izjavi dnevniku "Esterajh".

Jedinice intenzivne nege u bolnicama u Austriji već naredne nedelje mogle bi biti potpuno popunjene, od preopterećenja izuzeti su samo Beč, Burgenland, i Koruška.

U Tirolu se već primenjuje trijaža lajt, tačnije, stariji pacijenti se gotovo više ne prebacuju na intenzivnu.

Uopšte lečenje građana je pogođeno pandemijom i teškom epidemiološkom situacijom.
Otkazane operacije



U svih devet pokrajina su operacije odložene i otkazane.

U Salcburgu i Gornjoj Austriji građani na običnim odeljenjima i drugim oboljenjima ne mogu više u uobičajenom obimu biti lečeni.

Foto: Pixabay


U svim pokrajinama izuzev Beča nije dovoljno izgrađena infrastruktura za PCR testiranje, pa je došlo do preopterećenja laboratorija i građani danima čekaju na rezultate.

Kada je reč o trasiranju kontakata obolelih taj sistem je de fakto u potpunom krahu.

Pošto se više od 50 odsto urađenih PCR testova odnosi na Beč, eksperti procenjuju da je broj infekcije u ostalim pokrajinama tri puta veći nego što se zvanično zna.

Takođe raste i smrtnost i već je u septembru zabeležena veća smrtnost nego što je uobičajeno, a to, smatraju eksperti, mogl bi se značajno nastaviti.

 

 


U Gornjoj Austriji i Salcburgu već umire upadljivo veliki broj kovid pacijenata, a uzrok je nedovoljne mogućnosti za lečenje i veliki broj nepoznatih slučajeva.

Takođe beleži se i sve veći broj kolateralne štete kada je reč o obolelima od drugih bolesti, kao što su srčani problemi, rak, što će podići narednih nedelja mortalitet.

Foto: Pixabay



Pojedine pokrajine, kao što je Forarlberg, su potpuno odustale od utvrđivanja kontakata u školama, a u svim pokrajinama, zbog velikog broja novozaraženih, ne postoji mogućnost utvrđivanja lanca infekcije.

Iako je austrijska vlada pooštrila epidemiološke mere broj novozaraženih ne opada, već stalno raste i u poslednja 24 sata dostigao je novu rekordnu vrednost od početka pandemije sa 15. 145 nova slučaja infekcije korona virusom.

Broj novozaraženih veći za 4.000



U poređenju sa istim danom pre nedelju dana broj novozaraženih je za skoro 4.000 veći.

Tokom protekla 24 sata preminulo je 55 osoba.

 

 



Situacija u bolnicama se dalje otežava, pošto broj hospitalizovanih kovid pacijenata neprestano raste.

U protekla 24 sata primljeno je 52 novih kovid pacijenata, a na intenzivnoj nezi 12 nova slučaja.

Trenutno je hospitalizovano ukupno 2.778 kovid pacijenata, a na intenzivnoj nezi smešteno je 498 teško obolelih od korone.

 


 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Još kad im

pre 2 godine

Gates pusti variolu major, od onog soja koji je u Pensilvaniji zaplenio FBI nekoliko dana posle njegove najave da bi moglo biti terorističkih napada upravo tim patogenom...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija