• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.11.2021

08:14

VODIČ KROZ PUTOVANJA! Evo u koje zemlje EU mogu da uđu Srbi i pod kojim uslovima!

Društvo

VODIČ KROZ PUTOVANJA! Evo u koje zemlje EU mogu da uđu Srbi i pod kojim uslovima!

Podeli vest

Evropska komisija je u ponedeljak usvojila odluku kojom se priznaju Kovid sertifikati izdati u Srbiji i kojom oni postaju ekvivalent EU Digitalnom kovid sertifikatu. Ipak, to ne znači da će naši građani moći da uđu u sve zemlje Evropske unije

 

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, podaci i sve potrebne informacije o načinima ulaska u bilo koju zemlju se redovno ažuriraju.

Zbog pandemije koronavirusa veliki broj zemalja uveo ograničenja u pogledu ulaska i boravka stranih državljana, te potrebno da se pre putovanja detaljno informišete o uslovima. 

U nastavku pročitajte kakvi su uslovi za ulazak u zemlje Evropske unije, a na sajtu MSP možete pogledati detaljan spisak.

 

Nemačka

Državljani Republike Srbije, koji su potpuno vakcinisani protiv Covid 19 (BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca ili Johnson&Johnson) mogu iz Srbije putovati u Nemačku u sve svrhe putovanja.

Neophodno je da je od poslednje potrebne doze vakcine prošlo najmanje 14 dana. Deci ispod 12 godina dozvoljen je ulazak u Nemačku, iako nisu vakcinisana, u pratnji bar jednog potpuno vakcinisanog roditelja.

Kod osoba koje su preležale bolest dovoljna je jedna doza neke od navedenih vakcina. Za dokazivanje statusa potpuno vakcinisane osobe moraju dokazati da su pre vakcinacije preležale bolest Covid 19. Kao dokaz mora biti priložen pozitivan PCR test.

Ukoliko ste u poslednjih deset dana pre ulaska u Nemačku boravili u Srbiji, dužni ste da pre izlaska iz Srbije popunite elektronsku prijavu ulaska.

Austrija

Državljani Srbije mogu da uđu u Austriju, a potrebno je da prilože jedan od sledećih dokumenata:

- dokaz o potpunoj vakcinaciji protiv Covid-19 (na nemačkom ili engleskom jeziku) nekom od sledećih vakcina: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sinopharm, Sinovac. Dokaz o vakcinaciji je važeći ako je primljena druga doza vakcine i ukoliko od primanja prve doze nije prošlo više od 360 dana, a između dve doze mora da prođe najmanje 14 dana (ili da je prošlo minimum 22 dana za one vakcine za koje je predviđena samo jedna doza, pri čemu ne sme biti starija od 270 dana).

- važeće lekarsko uverenje o preležanoj bolesti (na nemačkom ili engleskom jeziku) da je lice u poslednjih 180 dana preležalo Covid-19, ili dokaz o neutrališućim antitelima ne stariji od 90 dana.
Za lica koja prilože dokaz o vakcinaciji protiv Covid-19 ili lekarsko uverenje o preležanoj bolesti ne važi obaveza elektronske registracije i mera karantina.

Lica koja nisu vakcinisana, niti su preležala bolest Covid-19, potrebno je da prilikom ulaska prilože negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test ne stariji od 48 sati od momenta uzimanja uzorka (na nemačkom ili engleskom jeziku). Navedena lica su u obavezi da izvrše on-lajn registraciju, tzv. PreTravel Clearance – PTC, koja se može obaviti najranije 72 sata pre putovanja, uz određivanje 10-dnevnog karantin, koji je moguće prekinuti najranije petog dana, ukoliko lice dobije negativan PCR ili antigenski test.

Foto: Reuters

Grčka

Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku, avionom ili preko nekog od otvorenih drumskih prelaza. Za ulazak turista otvoreni su 24 časa sledeći drumski gračni prelazi:

  •     sa Bugarskom:  Promahonas, Ormenio, Nimfea i Eksohi;
  •     sa S. Makedonijom: Evzoni, Niki i Dojrani;
  •     sa Albanijom: Kristalopigi, Kakavia,  Mavromati;
  •     sa Turskom: Kastanjez i Kipi.

Svi putnici koji dolaze u Grčku, moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave - Passenger Location Form, najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku i pri ulasku prezentovati dobijeni kod.

Za ulazak je potrebno posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski (rapid) test ne stariji od 48 sati (oslobođena su deca do 12 godina starosti) ili potvrdu o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku, izdatu od strane nadležnog organa (potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza), ili potvrdu o preležanom Covid 19, koja se izdaje 30 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana.

Slovenija

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Sloveniju uz posedovanje PCR testa ne starijeg od 72 sata, brzog antigenskog testa (HAGT) ne starijeg od 48 sati, lica koja prilože potvrdu o pozitivnom PCR testu starijem od 10 dana, ali ne starijem od 6 meseci, odnosno potvrdu lekara da su preležali COVID-19, a da od početka simptoma nije prošlo više od šest meseci ili ukoliko prilože zeleni karton o vakcinaciji protiv COVID-19 kojom se dokazuje da je od primanja druge doze vakcine proizvođača Biontech/Pfizer proteklo najmanje 7 dana, Moderna, Sputnik V, Johnson&Johnson, Sinovac Biotech, Sinopharm proteklo najmanje 14 dana i AstraZeneca najmanje 21 dan.

Hrvatska

Potrebno je posedovanje dokaza o posebno opravdanom razlogu putovanja kao i uz ispunjavanje jednog od epidemioloških uslova ulaska:

  • predočenje negativnog PCR testa (ne starijeg od 72 sata) ili brzog antigenskog testa na SARS-CoV-2 (ne starijeg od 48 sata);
  • predočenje potvrde o vakcinaciji koja nije starija od 365 dana, a od poslednje doze je prošlo 14 dana; priznaju se potvrde za vakcine: Pfizer, Moderna, AstaZeneca, Gamaleya – Sputnik V, Sinopharm (dve doze) i Janssen/Johnson&Johnson (jedna doza);
  • predočenje potvrde o preboljenom virusu COVID-19 i primljenoj jednoj dozi vakcine unutar 12 meseci od početka bolesti COVID-19, a vakcinacija je sprovedena pre manje od 365 dana;
  • predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od virusa COVID-19, pri čemu je taj test napravljen unazad 365 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz, ili uz predočenje potvrde o preboljenoj bolesti COVID-19, izdane od strane doktora.

Deca mlađa od 12 godina koja putuju u pratnji roditelja/staratelja izuzeta su od obaveze predočenja negativnog rezultata testa ili samoizolacije ukoliko roditelji/staratelji ispunjavaju gore navdene uslove.

Foto: Beta

Holandija

Državljanima Republike Srbije koji ne poseduju sertifikat o vakcinaciji nije dozvoljen ulazak u Holandiju, osim licima koja imaju regulisan boravak u K. Holandiji.

Državljani Republike Srbije koji poseduju sertifikat o vakcinaciji mogu putovati u Holandiju pod uslovom da prilože negativan PCR test (ne stariji od 48 sati) ili negativan antigen test (ne stariji od 24 sati).

Vakcine koje se priznaju su: Pfizer/BioNTech, Moderna, Astrazeneca, Johnson&Johnson, Sinopharm i Sinovac.

Licima koja su potpuno vakcinisana neće biti određen karantin. Međutim, u obavezi su da popune tzv. izjavu o karantinu u kojoj će navesti da su izuzeti od obaveze karantina, jer su vakcinisani.

Češka

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Češku, pod uslovom da su potpuno vakcinisani. Potpuno vakcinisanim se smatraju one osobe koje su vakcinisane jednom od vakcina koje se priznaju u Češkoj (Pfizer – Comirnaty, Moderna – Spikevax, AstraZeneca – Vaxzevria ili Covishield) i da je od druge doze prošlo najmanje 14 dana. U tom slučaju, radi putovanja u Češku potreban je sertifikat o izvršenoj vakcinaciji, kao i da se pred put popuni i odštampa elektronsku prijava dolaska.

Mađarska

Državljani Srbije mogu da uđu u Mađarsku bez ograničenja, odnosno pod istim uslovima koji su bili na snazi pre mera uvedenih radi sprečavanja širenja virusa COVID-19. Nije potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR test.

Foto: AP/Photo

U Španiju mogu da uđu državljani Republike Srbije koji ispunjavaju jedan od sledećih uslova:

  • Poseduju sertifikat o vakcinaciji (minimum 14 dana je prošlo od druge doze) jednom od vakcina koje su odobrene od strane Evropske agencije za lekove i SZO;
  • Da je razlog putovanja preka potreba, u kom slučaju se treba pisanim putem obratiti Ambasadi Španije u Srbiji kako bi se dobilo specijalno odobrenje. Ukoliko se dobije odobrenje za putovanje,  potrebno je da lice prilikom ulaska u Španiju poseduje negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili potvrdu da je lice preležalo Covid-19.

Zajedničko za sve kategorije koje ispunjavaju uslove za ulazak u Španiju je da, osim navedenog, moraju obavezno da poseduju i QR kod.

Nevakcinisani turisti ne mogu da uđu u Španiju.

Rumunija

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Rumuniju, pod uslovom da su u jednoj od sledećih kategorija:

  • lica koja su vakcinisana, a po isteku 10 dana od kompletne vakcinacije; lica kojima je potvrđeno prisustvo virusa COVID – 19 u prethodnih najviše 180, a najmanje 14 dana pre ulaska na teritoriju Rumunije;
  • deca uzrasta do 12 godina (bez obaveze prilaganja negativnog rezultata PCR testa); deca uzrasta između 12 -16 godina (uz obavezno prilaganje negativnog rezultata PCR testa, ne starijeg od 72 sata);
  • prekogranični radnici;
  • studenti;
  • lica koja na teritoriji Rumunije ostaju najduže 72 sata (ukoliko prilože negativan rezultat PCR testa);
  • lica u tranzitu, pod uslovom da teritoriju Rumunije napuste u roku od 24 sata.

Slovačka

Državljani Srbije mogu ući u Slovačku, a za to je neophodna elektronska registracija pre ulaska na teritoriju Slovačke. Osobe koje su vakcinisane (najmanje 14 dana od druge doze ili 21 dan, ako je vakcina koja se daje u jednoj dozi) mogu ući bez ograničenja, ukoliko imaju potvrdu o vakcinaciji na slovačkom, češkom ili engleskom jeziku. Registracija vakcinisanim osobama važi 6 meseci od datuma prve registracije.

Osobe koje nisu vakcinisane moraju poštovati epidemiološke mere (izolacija u trajanju od 14 dana, koja se može prekinuti dobijanjem negativnog rezultata PCR testa, koji se može uraditi najranije petog dana izolacije).

Osobe koje dolaze avionom ujedno treba da popune formular.

Kipar

Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Kipar. Sva lica koja nisu vakcinisana morati da imaju dva negativna PCR testa, prvi 72 sata pre leta i drugi odmah po sletanju na Kipar (testiranje se obavlja na aerodromu, o trošku putnika, a vreme do dobijanja rezultata se mora provesti u samoizolaciji). Od ove obaveze se izuzimaju deca mlađa od 12 godina.

Određene kategorije lica će moći da se ukrcaju na let bez testa, ali su dužni da se testiraju po dolasku na Kipar:

  • lica koja imaju regulisan boravak na Kipru i primila su bar jednu doze vakcine; lica koja imaju regulisan boravak na Kipru uzrasta 12-15 godina;
  • lica koja imaju regulisan boravak na Kipru uzrasta 16-18 koji su primili prvu dozu vakcine; lica koja iz medicinskih razloga ne mogu da se vakcinišu i poseduju dokaz o tome izdat od strane Ministarstva zdravlja R. Kipar.

U takvim slučajevima, lica koja spadaju u neku od navedenih kategorija, moraju ostati u obaveznoj samoizolaciji 72 sata, a nakon toga obaviti još jedno PCR testiranje. Ukoliko je ponovljeni test negativan, mogu prekinuti samoizolaciju.

Putnici koji poseduju sertifikat o vakcinisanju nisu u obavezi da rade PCR test, ali mogu biti nasumično testirani na kiparskom aerodromu (o sopstvenom trošku).

Vakcine koje se priznaju na teritoriji Kipra: Pfizer-Biontech, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Sputnik V, Sinopharm i Sinovac.

Svi putnici su u obavezi da elektronski popune propusnicu (CyprusFlightPass) 48 sata pre leta, koja turistima služi za nesmetano kretanje na Kipru 7 dana, nakon čega su u obavezi da na svaka 3 dana rade PCR/Rapid test (ukoliko nisu vakcinisani).

Estonija

Državljanima Republike Srbije dozvoljen je ulazak u Estoniju ukoliko poseduju jedan od sledećih dokumenata: dokaz o potpunoj vakcinaciji, negativan PCR test ne stariji od 72 sata, antigenski test ne stariji od 48 sati ili dokaz o preležanoj infekciji u poslednjih 6 meseci.

Prihvataju se sve vakcine koje se primaju u Republici Srbiji. Potvrde o vakcinaciji ne smeju biti starije od godinu dana.

Za lica koja putuju sa negativnim testom, obavezna je samoizolacija u trajanju od 10 dana po ulasku u Estoniju. Samoizolacija može biti skraćena testiranjem u Estoniji, najranije 6 dana po dolasku.

Potpuno vakcinisana lica nemaju obavezu samoizolacije i dodatnog testiranja.

Foto: Reuters

- Dozvoljeno građanima Srbije ukoliko poseduju dokaz o potpunoj vakcinaciji (druga doza mora biti primljena najmanje 14 dana pre putovanja), a priznate vakcine su: "fajzer/bajontek", "moderna", "astra zeneka", "jansen", "sinofarm", "koronavak".

Irska

Državljani Srbije mogu da uđu u Finsku samo ukoliko imaju regulisan boravak ili poseduju dokaz o potpunoj vakcinaciji (druga doza mora biti primljena najmanje 14 dana pre putovanja).

Priznate vakcine su: Pfizer-BionTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm, CoronaVac.

Po ulasku u zemlju, putnici mogu biti upućeni na PCR testiranje na aerodromu/granici; odbijanje testiranja može rezultirati novčanom ili kaznom zatvora u trajanju do tri meseca.

Svima koji u Finsku uđu bez dokaza o potpunoj vakcinaciji (čak i onima koji poseduju negativan rezultat PCR ili antigenskog testa ne starijeg od 72 sata) biva naloženo da 3 do 5 dana nakon dolaska urade još jedan PCR test. Moraju biti u samoizolaciji do dobijanja rezultata testa, ili 14 dana, ukoliko ne urade test.

Danska

Državljani Republike Srbije (sve kategorije) mogu da uđu u Dansku.

Vakcinisani građani, sa potvrdom u elektronskoj formi, mogu da uđu u Dansku. Nije potrebno uraditi test po ulasku u Dansku, niti je potrebna samoizolacija.

Za nevakcinisane državljane Srbije je nakon ulaska u Dansku neophodan test, kao i samoizolacija u trajanju od 10 dana (čak iako je test negativan). Samoizolaciju je moguće prekinuti nakon četvrtog dana, ukoliko se uradi novi test čiji je rezultat negativan. Testiranje je besplatno. Od izolacije su izuzeta lica koja putuju službeno.

Belgija

Državljanima Republike Srbije koji nemaju regulisan boravak u Belgiji potreban je nužan razlog za putovanje u Belgiju, uz odgovarajuću potvrdu koja se dobija u Ambasadi Kraljevine Belgije u Beogradu. Izuzetak predstavljaju lica koja poseduju potvrdu o vakcinaciji nekom od vakcina priznatih od strane EMA (Fajzer, Astra Zeneka, Moderna i Jensen) ili vakcinom Kovišild i ukoliko je od prijema druge doze prošlo najmanje dve nedelje. Takođe, obavezno je testiranje prvog ili drugog dana po dolasku i karantin do dobijanja negativnog rezultata.

Ukoliko lice nema potvrdu o vakcinaciji nekom od priznatih vakcina, mora da poseduje potvrdu o nužnom razlogu putovanja koju izdaje Ambasada K. Belgije u Beogradu, kao i negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 72 sata u momentu ulaska u Belgiju. Po dolasku u Belgiju obavezan je karantin u trajanju od 10 dana i ponovno PCR testiranje prvog i sedmog dana. Karantin može biti skraćen ukoliko se dobije negativan rezultat testa sedmog dana.

Svi putnici koji ulaze u Belgiju imaju obavezu da popune Public Health Passenger Locator Form, 48 sati pre ulaska u K. Belgiju, osim putnika koji u Belgiju dolaze kopnenim putem i zadržaće se kraće od 48 sati. 

Litvanija

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Litvaniju pod uslovom da poseduju Zeleni sertifikat koji dokazuje da je prošlo minimum 14 dana od obavljene potpune vakcinacije, vakcinom koja je dozvoljena za upotrebu u Evropskoj uniji (Pfizer-BioNTech,  Moderna-Biotech Spain,  AstraZeneca AB, Janssen-Cilag International).

Ukoliko su državljani Srbije vakcinisani vakcinom koja se u Litvaniji ne prihvata, ili nisu uopšte vakcinisani, potrebno je da pre puta u Litvaniju urade PCR test, koji u trenutku ulaska u Litvaniju nije stariji od 72 sata ili antigen test, koji u trenutku ulaska u Litvaniju nije stariji od 48 sati (na engleskom jeziku).

Osobama koje nemaju navedena dokumenta određuje se karantin u trajanju od 10 dana. Karantin se može skratiti tek nakon što se u izolaciji u Litvaniji provede 7 dana, kada se radi PCR test.

Svi putnici, bez obzira na transportno sredstvo kojim putuju ili granični prelaz preko kojeg ulaze u Litvaniju, u obavezi su da 48 sati pre ulaska popune formular nakon čega dobijaju QR kod, koji je potrebno da pokažu nadležnim litvanskim organima prilikom ulaska u Litvaniju. 

Restriktivno (ne može da se uđe ili uz "nužni" razlog)

  • Švedska
  • Bugarska
  • Italija
  • Luksemburg
  • Malta
  • Poljska
  • Portugal
  • Letonija

Novi zeleni digitalni sertifikati

Kako je istakao direktor Kancelarije za e-upravu Mihailo Jovanović, od petka ujutruće se na portalu E-uprava naći nova elektronska usluga za izdavanje digitalnih zelenih sertifikata koji će biti kompatibilni sa EU. 

- Imaju poseban QR kod, poseban izgled, a za svaku vakcinu i test izdaje se posebna potvrda i poseban papir - rekao je Jovanović.

Francuska

Državljani Srbije mogu da uđu u Francusku ukoliko prilože dokaz o vakcinaciji, pod uslovom da je prošlo sedam dana od druge doze za "fajzer", "modernu" i "astra zeneku", odnosno 28 dana od jedne doze vakcine "džonson i džonson".

- Ovo se takođe odnosi i na putnike koji su primili dve doze vakcine "sinofarm" ili "sinovak" nakon čega su primili treću, buster dozu neke od mRNA vakcina. Osobe koje su primile samo jednu dozu vakcine "sinofarm" ili "sinovak" moraće da prime još dve doze vakcine mRNA kako bi se smatrale kompletno vakcinisanim - navodi se na sajtu MSP.

"Sputnjik" priznaju
"Sinofarm" priznaju
Grčka Austrija
Kipar Danska
Slovenija Grčka
Hrvatska Slovenija
Danska Hrvatska
Slovačka Holandija
Rumunija Španija
Estonija Rumunija
  Slovačka
  Kipar
  Estonija
  Finska

 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija