• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

25.11.2021

23:33

OD DANAS DVONEDELJNI KARANTIN ZA SVE! Evo šta to znači za vakcinisane, a šta za nevakcinisane

Vesti

OD DANAS DVONEDELJNI KARANTIN ZA SVE! Evo šta to znači za vakcinisane, a šta za nevakcinisane

Podeli vest

Slovačka je danas ušla u dvonedeljni nacionalni karantin, pošto je ta zemlja, sa jednom od najnižih stopa vakcinacije u EU, dostigla kritičnu situaciju u bolnicama i broj novih kovid infekcija koji je trenutno najveći na svetu, javlja Rojters

Prema odluci Vlade, za vreme trajanja karantina građani će moći da napuštaju svoje domove samo iz određenih razloga, a to uključuje kupovinu osnovnih namirnica, putovanje na posao i školu ili da se vakcinišu, a takođe nisu dozvoljena okupljanja više od šest osoba.

Nevakcinisani će morati da poseduju negativan test da bi dolazili na posao ako ranije nisu preboleli kovid-19.

Prema podacima Evropskog centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), samo 45,7 odsto stanovništva Slovačke je vakcinisano, što je treća najniža stopa u EU, u poređenju sa 65,8 odsto koliko ona iznosi u Uniji,.

Sa 1.929 prosečnih dnevnih slučajeva na milion stanovnika Slovačka, zemlja sa 5,5 miliona stanovnika, najgora je na svetu po statistici novozaraženih osoba na milion stanovnika, u trenutku kad Evropa ponovo postaje epicentar pandemije, podaci su sajta Naš svet u brojkama (Our World in Data).

Tomaš Šulik, šef odeljenja intenzivne nege u Univerzitetskoj bolnici Trencin, rekao je Rojtersu da ima devet pacijenata u jedinici sa 10 kreveta i očekuje da će poslednji biti popunjen za nekoliko sati.
Nevakcinisano svih devet pacijenata



Svih devet pacijenata, prosečne starosti od 63 godine, kako je naglasio, su nevakcinisani, a prema podacima medicinskih zvaničnika više od 82 odsto svih kovid pacijenata u slovačkim bolnicama nije u potpunosti vakcinisano.

Predsednica Slovačke Zuzana Kaputova izjavila je u utorak da ta zemlja gubi bitku protiv pandemije korona virusa i da je potrebno zaključavanje za sve.

- To je nepopularna mera, ali apsolutno neizbežna - rekla je Kaputova nakon posete velikoj medicinskoj ustanovi u Bratislavi.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17