• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

09.12.2021

15:08

MOSKVU JE UZNEMIRILA JEDNA STVAR! Zaharova otkrila, Kijev prebacuje tešku artiljeriju ka Donbasu, ali Kremlj nešto drugo mnogo više brine...

Vesti

MOSKVU JE UZNEMIRILA JEDNA STVAR! Zaharova otkrila, Kijev prebacuje tešku artiljeriju ka Donbasu, ali Kremlj nešto drugo mnogo više brine...

Podeli vest

Kijev prebacuje na istok Ukrajine i ka liniji razdvajanja tešku artiljeriju i to registruje i OEBS, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova

„Specijalna monitoring misija OEBS registruje da Kijev prebacuje na istok zemlje teško naoružanje, uključujući artiljerijsko naoružanje velikog kalibra i oklopna vozila, a nastavlja se i primena bespilotnih letelica“, navela je Zaharova na redovnom brifingu za novinare.

Zaharova je naglasila da je NATO nastavio da snabdeva Ukrajinu oružjem i Moskvu ta situacija zabrinjava.

„Razvoj događaja u toj zemlji uz podršku NATO koji prosto pumpa oružjem Ukrajinu, koja je u stanju građanskog rata, i dalje zabrinjava. Kijev nagomilava snage na liniji razdvajanja u Donbasu“, upozorila je ona.

Kako je rekla, Moskva je uznemirena informacijama da se u Ukrajini u opticaju nalazi pet miliona komada neregistrovanog naoružanja.

„Imajući u vidu uzavrelu nacionalističku atmosferu zabrinjava informacija Državnog tužilaštva Ukrajine o tome da u zemlji u opticaju ima pet miliona komada neregistrovanog naoružanja“, istakla je ona.

Kijev da ne sabotira Minske sporazume

Zaharova je rekla i da Rusija poziva Kijev da ne sabotira Minske sporazume i da prekine sa masovnim kršenjem ljudskih prava.

„Računamo da će naši zapadni partneri i odgovarajuće međunarodne organizacije podstaći ukrajinske vlasti da ispune te prioritetne zadatke“, zaključila je Zaharova.

Foto: AP PHOTO

Vojska Ukrajine

Portparolka ruskog Ministarstva je rekla i da se EU priključila militarizaciji Ukrajine.

„Savet EU je 2. decembra doneo odluku da se na ime vojno-tehničke pomoći Ukrajini izdvoji 31 milion evra. Takva tehnička pomoć ni na koji način ne doprinosi miru u Donbasu. U toj atmosferi pregovori o normalizaciji su praktično u ćorsokaku“, rekla je ona i dodala da su sednice Kontakt grupe i radnih grupa, koje su potom usledile, prošle bez rezultata.

Umesto primene Minskih sporazuma kijevski režim se bavi imitiranjem procesa, izbegava direktan dijalog sa Donjeckom i Luganskom i pokušava da prebaci odgovornost za normalizaciju situacije u Ukrajini na Rusiju koja je samo posrednik, istakla je Zaharova.

Podsetimo, u glavnom gradu Belorusije u februaru 2015. godine potpisan je dokument pod nazivom „Paket mera za realizaciju Minskih sporazuma“, koji se češće naziva „Minski sporazumi“ ili „Minsk 2“, za razliku od Minskog protokola i Minskog memoranduma, potpisanih u septembru 2014. godine.

Sporazum Minsk 2 trebalo bi da doprinese prekidu borbenih dejstava između Ukrajine i nepriznatih republika stvorenih na teritoriji Donjecke i Luganske oblasti i da postavi temelje za mirno političko rešavanje sukoba.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić jasan: Saradnja Srbije i Kine korisna za obe zemlje, radićemo na dva nova projekta
Politika

Vesić jasan: Saradnja Srbije i Kine korisna za obe zemlje, radićemo na dva nova projekta

Saradnja sa Kinom je dobra za Srbiju i razvoj naše infrastrukture, ali je korisna i za kineske kompanije jer im se na taj način otvara evropsko tržište, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da sa kineskim kompanijama sarađujemo na osam projekata u oblasti drumske infrastrukture, kao i da postoje dva nova potencijalna projekta koja će se raditi.

07.05.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija