• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

10.12.2021

11:12

"OČEKUJTE ŠOK I UŽAS!" Rat brutalnih razmera pred vratima Evrope, ako Rusija napadne Ukrajinu nigde na kugli zemaljskoj neće biti bezbedno, čak ni na dalekoj Floridi!

Vesti

"OČEKUJTE ŠOK I UŽAS!" Rat brutalnih razmera pred vratima Evrope, ako Rusija napadne Ukrajinu nigde na kugli zemaljskoj neće biti bezbedno, čak ni na dalekoj Floridi!

Podeli vest

Ako Rusija napadne Ukrajinu, najverovatnije će koristiti sajber oružje i moćne alate za elektronsko ratovanje u masovnim razmerama, kao i preciznu municiju dugog dometa, ocenjuje američki Hill, navodeći da će Ukrajina moći da očekuje šok i užas koji će na svojoj koži ostetiti i Evropa, ali i same SAD!

Cilj će biti stvaranje „šoka i strahopoštovanja“, slamanje odbrane ukrajinskih snaga i oduzimanje volje za pobedom, ocenjuje Hill pozivajući se na analize vojnih zvnaičnika. Oni podsećaju da su i SAD išle na ovu kartu kada su pokrenule invaziju na Irak i računaju da će Rusi to isto uraditi u Ukrajini.

Branioci Ukrajine imaju ogromnu teritoriju i bogato iskustvo u borbi, akumulirano tokom sedam godina rata na istoku zemlje. Odmičući od ruskih nalete i brzog opkoljavanja, ukrajinske trupe mogu da žrtvuju teritoriju, dobijajući na vremenu. „Stingerima“ mogu da obaraju ruske transportne avione i helikoptere koji pružaju materijalno-tehničku podršku jedinicama i podjedinicama u ofanzivi.

Pretnja te vrste ukrajinskog otpora mogla bi da utiče na proračune Kremlja o riziku. Ako kopnene snage počnu da posrću, Rusija bi mogla da podigne ulog bombardovanjem tepihom. Ovu taktiku je koristila u Čečeniji i Alepu.

Zapad, kao odgovor na novu rusku agresiju, može da intenzivira borbenu obuku i opremanje ukrajinskih trupa, kao i da uvede teže finansijske i ekonomske sankcije Rusiji od onih koje su primenjene 2014. godine. Ako se situacija u Ukrajini približi katastrofalnoj, Sjedinjene Države ili njeni saveznici iz NATO-a mogu da intervenišu tako što će tamo rasporediti svoje trupe. Oni mogu da iskoriste svoju vazdušnu i pomorsku moć da steknu vazdušnu nadmoć nad većim delom ukrajinske teritorije, ili čak da stvore „zonu zabranjenog leta“.

Sjedinjene Države, zajedno sa svojim saveznicima, mogu dodatno da ojačaju istočni bok NATO-a raspoređivanjem velikih kopnenih i vazdušnih snaga, što će dodatmo stvoriti tenzije u zemljama istočnog bloka NATO. U njima bi bili ojačani arsenali postavljanjem novih balističkih projektila srednjeg dometa. Pošto Rusija može da koristi preciznu vođenu municiju dugog dometa, NATO će verovatno morati da poboljša svoju vazdušno-kosmičku odbranu, što bi moglo da bude slaba tačka i što bi moglo da izloži istočne članice NATO u neposrednu opasnost.

SAD i NATO nisu došli do konsenzusa po pitanju slanja svojih borbenih jedinica u Ukrajinu. Razlog može biti strah da će direktno učešće u neprijateljstvima izazvati rat velikih razmera u Evropi, a "Rusija će čak rizikovati da upotrebi nuklearno oružje", konstatuje Hill. Predsednik Vladimir Putin je već rekao da je Moskva 2014. bila spremna da stavi svoje nuklearno oružje u punu pripravnost, a 2018. objavljen je video na kojem ruska raketa na nuklearni pogon pogađa Floridu.

Malo je verovatno da će Ukrajinci moći da ometaju invaziju velikih razmera, ali mogu da nanesu velike gubitke ruskim trupama i to uz pomoć gerilaca koji deluju u pozadini. Kao rezultat toga, Sjedinjene Države, njeni NATO saveznici i Ukrajina mogu naneti direktnu i bolnu štetu ruskim invazionim snagama. Posle toga, Rusija će se mnogo godina suočiti sa povećanom borbenom moći NATO-a.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
caja

pre 2 godine

A sta ako prvi udar bude na SAD. To ne uzimaju u obzir. Nisu valjda rusi glupi da ne znaju gde je zmija,

lol

pre 2 godine

vi ste na teskim drogama ako mislite da ce doci do direktnog sukoba rusije i amerike

Miro

pre 2 godine

Zonu zabranjenog leta? To u Libiju uspeli nisu.

Joyce

pre 2 godine

Zanimljivo je čitati kako zapadni analitičari znaju sve o tome, kako će Rusi napasti Ukrajinu, kada i sa kakvim i kolikim snagama, kako će dejstvovati i po kojim ciljevima, u kojim ratovima su se več služili sličnim metodama i iznose gomilu gluposti samo radi medijske satanizacije Rusije i predsednika Putina. Kada se Amerikanci i njihovi saveznici spremaju za rat onda ti nazovi analitičari i mediji ne znaju ništa. Samo ono što im ratna mašinerija dostavi na tacni, kao u slučaju Srbije, Afganistana, Iraka, Libije, Sirije i drugih nezavisnih i slobodarskih zemalja.

Pera

pre 2 godine

aj vec jednom napadnite ruse .. skicite ko misevi kad im se stane na rep ..

zora

pre 2 godine

Koji bolesnici ovi Amerikanci. Ova silna predvidjanja AKO RUSI NAPADNU UKRAINU. Rusi demantu njihove aluzije a oni i dalje spekulisu o buducem napadu. NJihove provokacije su takve da oni cekaju Ruski prvi potez ka Ukrajini. Ako Ukraina prva krene sto me nebi zacudilo gledajuci kako pozuruju NATO ,oni nisu svesni da ih vise nece biti. Da li je moguce da taj narod misli da ce Ameri unistiti Rusiju da bi oni mogli da se sire gde im volja.Ne kapiram tako ogranocene ljude kao sto je taj ovan u Ukraini.

Bane

pre 2 godine

Rusofobija je neizleciva bolest na zapadu i za nju nema vakcine

Žile

pre 2 godine

Čitajući ove opskurne analize zapadnjačke štampe čovek stiče utisak da oni jedva čekaju rat jer bi to izgleda bio dobar materijal za njihova naglabanja po štampi. Niti će Rusi da napadaju Ukrajinu niti će Ameri da je brane. Strašno je kakve sve budale pod nadimkom stručnjaka i analitičara pune glave ljudima ovakvim stvarima.

sara

pre 2 godine

Amerika sve to radi i podbada Ukrajinu, izazivajući nesreću svetskih razmera ,a nije svesna da će i se obiti o glavu jer provocira i izaziva Rusiju bez potrebe!!!. Šta bi bilo da je Rusija kojim slučajem došla i provocirala na američkoj granici!!!!.

Vidoje

pre 1 godinu

Ономад се један тип случајно лактом наслонио на оно црвено дугме ... Што је суђено не може се избећи !

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija