• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

11.12.2021

14:43

PRETI NOVI RAT! Sve žešći sukob Amerike i Rusije, tenzije bi mogle da prerastu u oružani konflikt!

Vesti

PRETI NOVI RAT! Sve žešći sukob Amerike i Rusije, tenzije bi mogle da prerastu u oružani konflikt!

Podeli vest

Američki predsednik Džo Bajden želi Ukrajinu u NATO, iako Moskva to smatra prelaženjem 'crvene linije'. Ruski lider Vladimir Putin poredio situaciju u Donbasu sa genocidom i rekao da će po svaku cenu zaštititi svoj narod

Novi rat je na pomolu u Ukrajini. Američki predsednik Džo Bajden želi tu zemlju u NATO paktu, uprkos upozorenjima Moskve da bi to značilo prelaženje "crvene linije". S druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin uporedio je situaciju na istoku Ukrajine, u Donbasu, sa genocidom, i poručio da će po svaku cenu zaštititi ruski narod.

Vojna pomoć Kijevu

Tenzije između dve supersile SAD i Rusije, prema ocenama mnogih analitičara, dostigle su vrhunac poslednjih dana, te se strahuje od novog oružanog konflikta.

Bajdenova administracija optužuje Rusiju da je razmestila 195.000 vojnika i artiljeriju na granici sa Ukrajinom, te da sprema invaziju na tu zemlju. Iako je rekao da slanje američkih vojnika u Ukrajinu i direktan sukob sa Rusijom nije opcija, on razmišlja o naoružavanju ukrajinske vojske i uvođenju te zemlje u NATO.

- Bajden smatra da Ukrajina i njen narod treba sami da odluče da li će se pridružiti NATO paktu, te da to niko ne može da spreči, pa ni Rusija. Ukrajina je nezavisna i suverena zemlja, tako da sama može da odluči o svojoj budućnosti - preneli su američki mediji šta je Bajden rekao u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u četvrtak.

Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven dodao je da postoje opcije da se proširi bezbednosna pomoć Kijevu.

- Biti proaktivan znači obaviti pripreme. Otišli smo mnogo dalje od bilo koje prethodne administracije SAD u smislu pružanja defanzivne podrške ukrajinskoj vojsci, mnogo pre potencijalnog izbijanja krizne situacije. Sada postoji mogućnost da se ta pomoć proširi - rekao je Saliven.

S druge strane, Moskva je američke poteze nazvala neprijateljskim i upozorila da širenje NATO na istok predstavlja kršenje svih dosadašnjih međunarodnih sporazuma. Putin je najavio da to neće dopustiti, poredeći trenutnu situaciju u Donbasu sa genocidom.

- Veoma dobro znamo šta se dešava u Donbasu. To podseća na genocid. Rusofobija koja tamo vlada prvi je korak na putu ka genocidu - rekao je Putin.

On je dodao da će preduzeti "veoma precizne mere" kako bi zaštitio ruski narod na istoku Ukrajine.

- Naš odgovor mora da bude u skladu sa realnošću, odnosno srazmeran onome što se trenutno dešava - istakao je ruski predsednik.

Foto: AP/Photo

Kao Kubanska kriza

Poslednje upozorenje Amerikancima poslao je i zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov. On je rekao da postoje načini da se spreči ponavljanje situacije kakva se dogodila 1962. tokom Kubanske raketne krize, kad je ceo svet bio u strahu od rata jer su SAD rasporedile svoje projektile u blizini granica tadašnjeg SSSR, a Moskva na Kubi.

- Raketna kriza u Evropi mora da bude izbegnuta pre nego što bude prekasno. Pojava raketa malog i srednjeg dometa na ovim prostorima je neprihvatljiva. Ovo je direktan način da se poveća konfrontacija - rekao je Rjabkov.

Prema njegovim rečima, Moskva nudi alternativu Americi da se ne bi ponovio scenario iz 1962. ili nešto mnogo gore od toga.

- Nemojte raspoređivati takvu vrstu oružja u blizini naših granica, povucite trupe koje destabilizuju situaciju i odustanite od provokacija, poput vojnih vežbi. Za to su nam potrebne garancije koje moraju biti legalne - istakao je Rjabkov.

Dodatno naoružanje istočnom bloku NATO

Džozef Bajden razgovarao je 45 minuta sa liderima takozvanog istočnog bloka NATO, u koji se ubrajaju Poljska, Češka, Slovačka, Estonija, Litvanija, Letonija, Mađarska i Bugarska. On je obećao da će "ojačati njihove vojne sposobnosti".

- Bajden je rekao da će dodatno osnažiti odbrambenu moć istočnog bloka NATO, ali nije pričao o detaljima - otkrila je savetnica litvanskog predsednika Asta Skajsgirite.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
raca

pre 2 godine

Reko ja jednom , ovome hitler nije ni do kolena , umislio bajden da je svetski policajac pa ajmo u treći

"OČEKUJTE ŠOK I UŽAS!" Rat brutalnih razmera pred vratima Evrope, ako Rusija napadne Ukrajinu nigde na kugli zemaljskoj neće biti bezbedno, čak ni na dalekoj Floridi!
Planeta

"OČEKUJTE ŠOK I UŽAS!" Rat brutalnih razmera pred vratima Evrope, ako Rusija napadne Ukrajinu nigde na kugli zemaljskoj neće biti bezbedno, čak ni na dalekoj Floridi!

Ako Rusija napadne Ukrajinu, najverovatnije će koristiti sajber oružje i moćne alate za elektronsko ratovanje u masovnim razmerama, kao i preciznu municiju dugog dometa, ocenjuje američki Hill, navodeći da će Ukrajina moći da očekuje šok i užas koji će na svojoj koži ostetiti i Evropa, ali i same SAD!

10.12.2021

11:12

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija