• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.01.2022

08:39

AMERIKA SPREMA UCENU - ILI STE S NAMA, ILI S KINOM! 4 scenarija su pred nama i to veoma opasna! Šta se sprema kada krene oporavak od pandemije...

Vesti

AMERIKA SPREMA UCENU - ILI STE S NAMA, ILI S KINOM! 4 scenarija su pred nama i to veoma opasna! Šta se sprema kada krene oporavak od pandemije...

Podeli vest

Svet očekuje da će oporavak nakon pandemije dobiti zamah u narednim mesecima, a prema Economist Intelligence Unit-u (EIU), postoji nekoliko mogućih događaja, odnosno scenarija koji bi mogli da zadese planetu. Donosimo četiri koja su procenjena kao najopasnija i najrizičnija po globalnu ekonomiju i pojedine zemlje

1. Pogoršanje američko-kineskih veza - razdvajanja globalne ekonomije

Verovatnoća: visoka
Uticaj: Veoma visok

Dve najveće svetske supersile, SAD i Kina, bore se za globalni uticaj i dominaciju.
„Američki predsednik Džo Bajden pokušava da ubedi zemlje ’sličnog mišljenja‘ (uglavnom zapadne) da zajedno izvrše pritisak na Kinu“, navodi se u izveštaju, uključujući ograničenja u oblasti trgovine, tehnologije, finansija i investicija, zajedno sa sankcijama, primoravajući neka tržišta i kompanije da biraju stranu.
U izveštaju se upozorava da bi to moglo da dovede do toga da „neutralni stav postane ekonomski nedovoljan“ za treće zemlje, razdvajajući ekonomije koje podržavaju Kinu i ekonomije koje podržavaju SAD. Posledice bi mogle da povećaju neizvesnost u globalnoj trgovini i investicijama.

2. Krah američke berze

Verovatnoća: Veoma visoka
Uticaj: Visok

Poremećaji lanca snabdevanja, više cene energije, ultra labava monetarna politika doprineli su naglom porastu inflacije u SAD 2021, navodi se u izveštaju.
Ovo bi moglo da primora Federalne rezerve da počnu da pooštravaju monetarnu politiku, što bi zauzvrat moglo dovesti do rasta kamatnih stopa do sredine 2022. godine.
„Ubrzano povećanje kamatnih stopa moglo bi biti dovoljno za pokretanje naglog i oštrog prilagođavanja berzi“, upozorava se u izveštaju.

3. Krah tržišta nekretnina u Kini

Verovatnoća: visoka
Uticaj: Veoma visok

Finansijski problemi koji pogađaju kineskog imovinskog giganta Evergrande "predstavljaju ozbiljan rizik od finansijske zaraze" u kineskoj ekonomiji.
Mnoge kineske firme za nekretnine imaju slična zaduženja, navodi se u izveštaju.

Ako pogoršanje raspoloženja u vezi sa nekretninama dovede do niza neispunjenja obaveza širom kineskog sektora nekretnina, Peking bi mogao da se bori da obuzda širi krah.

4. Pooštreni finansijski uslovi ometaju oporavak tržišta u razvoju

Verovatnoća: visoka
Uticaj: Visok

Ekonomije zemalja u usponu su podložne inflatornim pritiscima zbog oporavka cena roba.
„Rizici će biti posebno povišeni u zemljama u kojima je zaduženost u stranoj valuti posebno visoka“, navodi se u izveštaju, poput Argentine i Turske. 

Turska lira je završila 2021. godinu s gubitkom vrednosti od 44 posto u odnosu na američki dolar, a samo u poslednjoj nedelji prošle godine pala je za 19 procenata. To je najgori rezultat koji je turska valuta zabeležila otkako je predsednik Redžep Tajip Erdogan došao na vlast pre skoro 20 godina, piše Rojters.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bili piton

pre 2 godine

Jeste,jeste,nego da vi platite sto milijardi evra sto polupaste u kafani nelegitimno plus odstetu za tri ipo hiljade ljudi sto pobiste onda nam netrebate niko, ovako,dabogda vas putko potopio u taj vas potok a meraci se.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17