• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

29.12.2021

12:40

BRISEL IMA ULTIMATUM ZA PUTINA! Borelj kipti od besa, potez Moskve uvredio Evropu, ruski uslovi o garancijama odjednom - neprihvatljivi, šta EU zapravo hoće...

Vesti

BRISEL IMA ULTIMATUM ZA PUTINA! Borelj kipti od besa, potez Moskve uvredio Evropu, ruski uslovi o garancijama odjednom - neprihvatljivi, šta EU zapravo hoće...

Podeli vest

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borelj, okarakterisao je kao neprihvatljive uslove o bezbednosnim garancijama koje je predstavila Rusija, i upozorio da se pregovori o tome ne mogu odvijati - bez učešća EU!

"Svako ko želi da pregovara o budućoj bezbednosnoj arhitekturi u Evropi trebalo bi da razgovara sa Evropljanima. Evropska bezbednost je naša bezbednost, ovde se radi o nama", izjavio je Borelj u intervjuu za nemački list Velt.

O toj temi, kako je naveo, ne mogu da pregovaraju samo dve države - SAD i Rusija ili NATO i Rusija - "čak i ako Moskva to tako zamišlja".

"Sada nije posleratni period. Postoje neke evropske države koje nisu članice NATO-a. Ne bi trebalo da postoji Jalta-2 (Jaltska konferencija savezničkih sila 1945. godine), a ako (dođe do pregovora), onda bi to trebalo da bude Helsinki-2", smatra šef evropske diplomatije.

"Ako Moskva, kako je najavljeno, namerava da od januara razgovara o bezbednosnoj arhitekturi u Evropi i bezbednosnim garancijama, onda je to pitanje koje se tiče ne samo Amerike i Rusije. EU treba da učestvuje u tim pregovorima, jer takvi pregovori imaju smisla samo ako će se voditi u bliskoj saradnji i uz učešće EU", naglasio je Borelj.

On je dodao i da američki državni sekretar Entoni Blinken deli ovo mišljenje.

"Rusija želi da govori o evropskoj bezbednosnoj arhitekturi bez uključivanja EU - ovo je apsurdno. Mi to ne prihvatamo", izjavio je on.

Borelj navodi i da je ruska strana prvi put predstavila svoj dnevni red u pisanoj formi, odnosno u formi ugovora.

Foto: Reuters

Sergej Lavrov i Žozep Borelj


"Pre toga se ovo nikada nije dešavalo. Ovo rade samo pobednici - oni kažu ovo su moji uslovi. Zahtevanje bezbednosnih garancija i okončanje širenja EU i NATO-a na istok je čisto ruska agenda sa potpuno neprihvatljivim uslovima, posebno u pogledu Ukrajine", tvrdi Borelj.

On je napomenuo da ako do pregovora, kako je planirano, dođe, onda treba razgovarati ne samo o Ukrajini i širenju Alijanse.

"Moramo razgovarati o svim kršenjima ugovora od usvajanja Helsinškog završnog akta 1975. godine. Ne slažemo se sa mnogim dešavanjima u ruskoj spoljnoj politici i nekim događajima koje Moskva smatra svojom unutrašnjom stvari", izjavio je u intervjuu Borelj.

Među takvim dogadajima, on je naveo pitanje poštovanja ljudskih prava u Ruskoj Federaciji i situaciju oko Alekseja Navaljnog.

"Takva pitanja takođe treba pokrenuti tokom pregovora sa Moskvom", rekao je Borelj.

Osvrnuvši se na moguće ustupke Rusiji, Borelj je rekao da će se to videti, ali da EU "ne može da pravi kompromise u slučaju osnovnih principa".

"Teritorijalni integritet i pravo suverene države da sama odlučuje o pitanju saradnje sa drugim zemljama su principi o kojima se ne može pregovarati", zaključio je Borelj.

Podsetimo, Borelj je već jednom doživeo fijsko sa Rusijom i to tokom posete Moskvi početkom godine kada je bezuspepno pokušao da očita Kremlju lekciju o demokratiji zbog opozicionara Alekseja Navaljnog.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Čarapan

pre 2 godine

Pitanje suvereniteta države je njena unutrašnja stvar reče Borej i osta živ.Lepo je to reko ali to ne važi za Srbiju ,Rusiju ......Kinu..za sve zemlje koje ne odgovaraju Englezima Nemcima......SAD i njenim ptrčkovićima .

Joyce

pre 2 godine

G-din Borelj mi je jako drag. Nažalost, zaboravio je da EU u suštini nije niko i ništa. Jer, da su nešto a pogotovo ono što g-din Borelj zagovara da jesu, do sada bi naterali iz bezbednostnih razloga šitptare da formiraju ZSO na Kosovu i Metohiji. Pošto čak i to ne mogu, EU su niko i ništa. U stvari izvinjavam se, oni su kolonija SAD ili Atlantski savez u Europi. A pošto je tata Atlantskog saveza Amerika, onda ona pregovara sa Rusima, kako će ta ista Europa izgledati u budučnosti.

Milan

pre 2 godine

Е, мој матори, ситна сте ви риба да би неко вас нешта питао. Амери и Руси то решавају.

Dusan

pre 2 godine

Ko vas pita sako JADA!Rusija da hoce moze zgaziti EU,zato se uvlacite Amerima tamo gde sunce nema pristupa!

Deda

pre 2 godine

Gde si bio kad je grmilo...i Rusija ima svoju bezbednost...sta radi NATO..u Gruziji i Ukrajini...jesu li tada pitali EU...za bezbednost i umesto Rusije...pitaj Amerikance...ali..posto je EU pod patronatom... Amerikanaca...nesmes...pa ti Rusija sada kriva...ne izvrci stvari...nego se prvo oslobodite (EU)...ropstva...da bi mogli sa Rusima pregovarati...

"SPREMAMO SE ZA RAZLIČITE SCENARIJE PREMA RUSIJI!"
Planeta

"SPREMAMO SE ZA RAZLIČITE SCENARIJE PREMA RUSIJI!"

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borrelj izjavio je da EU i dalje ostaje pri svom stavu da spreči krizu izazvanu ruskim aktivnostima protiv Ukrajine, dodajući da se pripremaju za različite scenarije

15.12.2021

14:57

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija