• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

08.01.2022

18:33

U ALMA ATI PRVA NOĆ POLICIJSKOG ČASA, OTVORITE VATRU I PUCAJTE BEZ UPOZORENJA!!! Čuju se samo sirene i otvorena vatra, građani izbezumljeni!

Tanjug/AP

Vesti

U ALMA ATI PRVA NOĆ POLICIJSKOG ČASA, OTVORITE VATRU I PUCAJTE BEZ UPOZORENJA!!! Čuju se samo sirene i otvorena vatra, građani izbezumljeni!

Podeli vest

U Alma Ati su se u 20 časova po lokalnom vremenu upalile sirene čime je dato upozorenje građanima da je stupio na snagu policijski čas koji će trajati do sedam ujutru narednog dana, a stanovnici ovog grada mole se da ne napuštaju svoje domove bez preke potrebe.

Istovremeno, u predgrađu ovog najvećeg kazahstanskog grada čuju se pucnji i to u rejonu Samal. Reč je o nastavku antiterorističke operacije koja je pokrenuta još sinoć.

Sputnjik Kazahstan navodi i da se borbe vode na saobraćajnoj magistrali Alma Ata – Biškek već nekoliko časova u blizini gradića Rajimbek.

Inače, situacija u Kazahstanu normalizovala se u petak nakon višednevnih nereda koji su prerasli u krvave sukobe sa policijom. Sredinom dana sugrađanima se obratio predsednik koji je upozorio da je vojsci naređeno da „otvori vatru i puca bez upozorenja” i isključio mogućnost pregovora sa „naoružanim i obučenim razbojnicima“.

Vlasti Kazahstana sinoć su povratile kontrolu nad svim državnim institucijama u zemlji, a policija osigurava javni mir.

Podsetimo, stanovnici kazahstanskih gradova Žanaozen i Aktau u oblasti Mangistau 2. januara su masovno izašli na ulice sa apelom da se smanje cene goriva. Kasnije su se protesti proširili na ceo Kazahstan.

Vlasti su najavile smanjenje cene tečnog gasa u Mangistauskoj oblasti, ali se situacija nije stabilizovala. Na teritoriji zemlje je na dve nedelje uvedeno vanredno stanje, a vlada je smenjena. Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev je, usred protesta, smenio prvog predsednika zemlje Nursultana Nazarbajeva sa mesta predsedavajućeg Saveta bezbednosti.

Predsednik Tokajev je dešavanja u zemlji nazvao aktom spoljne agresije i obratio se za pomoć Organizaciji Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), čije su članice poslale u Kazahstan mirovne snage.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija