• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RT.com

19.01.2022

10:45

MERKELOVA DOBILA PONUDU ZA POSAO IZ NJUJORKA! Na adresu bivše nemačke kancelarke stiglo pismo, evo ko joj se obratio!

Reuters

Vesti

MERKELOVA DOBILA PONUDU ZA POSAO IZ NJUJORKA! Na adresu bivše nemačke kancelarke stiglo pismo, evo ko joj se obratio!

Podeli vest

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je 16 godina obeležila ne samo razvoj njene zemlje, već i Evrope, dobila je ponudu za posao iz Njujorka

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ponudio je Merkelovoj da bude deo visokog savetničkog tima u svetskoj organizaciji.

Gutereš je napisao lično pismo Merkelovoj, nudeći joj posao. Međutim, šanse da će bivša kancelarka prihvatiti tu funkciju „smatraju se prilično niskim“, navodi agencija DPA, dodajući da zvanični odgovor Merkelove još nije stigao.

Gutereš je ponudio Merkelovoj predsedavanje telom o globalnim javnim dobrima, koja potencijalno treba da koriste svim građanima sveta.

Foto: Reuters

Merkelova nije javno komentarisala objavljenu ponudu. Tokom kampanje za izbor novog generalnog sekretara UN 2016. godine, nemački i strani mediji sugerisali su da bi Merkelova bila dobar izbor za vođenje organizacije.

PasBlu, novinski medij koji pokriva UN, citirao je portparola Merkelove u februaru 2021. da nije zainteresovana da zameni Gutereša na mestu šefa UN. Najviše pozicije u UN često zauzimaju bivši šefovi država i veterani političari. Sam Gutereš je bio premijer Portugala, dok je Mišel Bačelet, koja je dva puta izabrana za predsednika Čilea, glavni izaslanik globalnog tela za ljudska prava.

Inače, telo o globalnim javnim dobrima je Guterešov projekat koji je deo reforme UN. U svom izveštaju o reformi UN od prošle godine on je najavio da će pozvati bivše šefove država i vlada da uspostave globalnu listu javnih dobara, i druge oblasti od zajedničkog interesa gde je potrebno poboljšati upravljanje.

Foto: Reuters

Treba napomenuti da popularnost Angele Merkel i dalje raste. Uprkos povlačenju iz politike, nalazi se na prvom mestu kao najomiljenija nemačka političarka. Njena popularnost najviše je porasla u proteklih mesec dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Rusija i Nemačka imaju zajednički scenario za Balkan!
Politika

Rusija i Nemačka imaju zajednički scenario za Balkan!

Nemačka i Rusija imaju zajednički interes da se situacija na Balkanu razvija prema pozitivnom scenariju, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u Moskvi na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šeficom nemačke diplomatije Analenom Berbok

18.01.2022

22:25

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija