• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti/Informer

19.01.2022

19:35

KRAGANOV: NATO JE RAK, METASTAZE SE ŠIRE, A HIRURšKA INTERVENCIJA BILA BI... Najgore što SAD mogu da urade jeste da nam poklone Ukrajinu u ovom stanju!

Vesti

KRAGANOV: NATO JE RAK, METASTAZE SE ŠIRE, A HIRURšKA INTERVENCIJA BILA BI... Najgore što SAD mogu da urade jeste da nam poklone Ukrajinu u ovom stanju!

Podeli vest

Karganov NATO naziva „evropskim rakom" i predlaže „da se njegove metastaze ograniče kombinacijom terapijskih mera - vojne radiologije, političke hemije i sl". A ima li „onkolog" neophodne zalihe lekova i instrumenata?

Protekla nedelja je bila bez presedana po broju kontakata između Rusije i Zapada: pregovori sa SAD, NATO i OEBS. Na stolu su predlozi Moskve o garancijama bezbednosti u Evropi. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je 14. januara saopštio da očekuje konačan odgovor na te predloge u roku od nedelju dana

Hoće li dočekati? Uticajni i visokotiražni moskovski nedeljnik "Argumenti i fakti" (AiF) o tome je pitao Sergeja Karaganova, naučnog rukovodioca Fakulteta za svetsku ekonomiju i svetsku politiku Visoke škole ekonomije, počasnog predsednika prezidijuma Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku. Prenosimio najinteresantnije delove iz izntervijua koji je dao AiF

Da li su pregovori propali ili još uvek postoji nada za dogovor? Karaganov poručuje da će se to uskoro videti

-  Zasad mi vršimo pritisak (ne samo na rečima - siguran sam da se preduzimaju i neki nejavni koraci u vojnoj i drugim oblastima) i pokazujemo spremnost za svaki razvoj događaja. U toku je teška, ofanzivna diplomatska igra sa veoma snažnim elementom sile.

 Safovornik AiF je mnogo pre nego što su pregovori počeli, predvideo da će „partneri na Zapadu pokušati da zamagle i razvodne ruske zahteve". Izgleda da je baš tako?

- Rusija ima ogromno iskustvo u takvim pregovorima. I razumemo sa kim imamo posla. Razumemo da je sistem odnosa, sistem institucija koji smo nasledili iz Hladnog rata, iz 90-ih, prevaziđen i da ga treba menjati. I nadam se da će nova ruska politika u godinama pred nama uroditi plodom.

(VIDEO) SVET NA NOGAMA, SPREMA SE PAKAO, MOŽE LI SRBIJA OSTATI IZVAN OVOGA?! Veliki reset - plan otimanja prirode od globalne elite!

Predloge Moskve mnogi nazivaju ultimatumom. Ali ultimatum je rizična stvar: ako na njega ne odgovore, mora se uraditi nešto što će drugu stranu da zaboli. A čime Rusija može da naudi Americi?

- Ne bih sada na stranicama mojih omiljenih novina razmatrao sve naše moguće akcije. Mogu samo da kažem, da sada imamo sisteme naoružanja koji mogu izuzetno ozbiljno da ugroze vitalnost Sjedinjenih Država. U rezervi imamo i takvo oružje kao što je produbljivanje vojno-političke saradnje sa Kinom, što bi moglo da postane prava noćna mora za Vašington. A ako Amerikanci nama prete „razornim" sankcijama, a to je objava rata, onda neka se sete da Rusija i Kina imaju i takvu mogućnost da razbiju ekonomiju i društva zapadnih zemalja, kao što je sajber rat.

 
Karganov smatra da se iz poslednjih razgovora vidi da su zapadni partneri počeli da odstupaju. 

- Oni već predlažu dijaloge vojnih lica, pregovore o ograničavanju naoružanja - ono, što su donedavno kategorično odbijali. Tako da, moguće je da ćemo se oko nečega i dogovoriti.

Karganov NATO naziva „evropskim rakom" i predlaže „da se njegove metastaze ograniče kombinacijom terapijskih mera - vojne radiologije, političke hemije i sl". A ima li „onkolog" neophodne zalihe lekova i instrumenata?

- Za početak, važno je priznati da je to upravo rak. I zasad se metastaze samo šire. Da bi opstao, NATO mora stalno da pojačava konfrontaciju. Hirurška intervencija bi mogla biti smrtonosna za potkontinent. Dakle, prvo je potrebno ovu bolest teritorijalno ograničiti  - a onda ćemo da vidimo. I definitivno je dosta da tu bolest nazivamo „partnerom". „Ćaskajući" sa njom, samo smo joj pomogli da se raširi.

MAĐARI NA NOGAMA, OPASNOST KOD RUMUNSKE GRANICE, u toku je masovni odstrel živine!

Tvrdi i da su geopolitičke pozicije Rusije sada povoljnije od onih koje je imao SSSR - ako ne Moskva ne teži ulozi supersile koja ga je pogubila. A u čemu je onda korist?

- Sovjetski Savez je hranio ogroman broj zemalja trećeg sveta koje su se pridržavale socijalističke orijentacije. SSSR je subvencionisao zemlje Istočne Evrope, a Rusija je bila donator praktično svim sovjetskim republikama. Uzgred, Ukrajina je bila najveći potrošač subvencija, a po glavi stanovnika najviše je primala Gruzija. I kao što vidimo, kad su osiromašili, pojurili su drugim donatorima, uključujući i NATO.

Foto: AP PHOTO

NJEGA NATO I SAD PAŽLJIVO SLUŠAJU Sergej Karganov

Dalje, objašnjava on, SSSR je izdržavao kolosalnu ratnu mašinu, potpuno suvišnu. 

Na kraju postojanja Saveza, imali smo više tenkova nego sve druge zemlje zajedno! Osim toga, spremali smo se da ratujemo na dva fronta - sa Zapadom i Kinom. Sada je Kina prijateljska sila, na nju se možemo osloniti, što višestruko uvećava našu ukupnu moć. I mi uvećavamo moć Kine. I konačno, u poznom SSSR, skoro svi (i elita i narod) su sebe smatrali moralno oštećenim, gledajući kako umire komunistička ideja, koliko je naš ekonomski sistem neefikasan, koliko smo siromašni. Tada smo želeli da budemo „kao oni". Takve želje i danas postoje u našoj zemlji. Ali u celini, moralno stanje i elite i društva je kardinalno drugačije. Znamo da smo u pravu i to nas čini jakim.

ŠOKANTNE VESTI IZ KAZAHSTANA, javili - ovo je novi potez Tokajeva odmah nakon PAKLA KROZ KOJI SU PROŠLI

Karganov smatra da da je Rusija ojačala svoju poziciju pružajući vojnu pomoć predsedniku Tokajevu u Kazahstanu?

- Ona je pokazala sposobnost svojih oružanih snaga da u roku od pola dana odreaguju na opasnu situaciju. Ali, tu postoji drugi problem. Očigledno je da se mnoge zemlje bivšeg SSSR ne pretvaraju u funkcionalne, životno sposobne države. I pre ili kasnije će se postaviti pitanje - kako ih održati na površini. U stvari, to je pitanje novog sabiranja zemalja.

Mislio sam, navodi dalje, da će se to dogoditi za pet do sedam godina, ali događaji u Belorusiji, Jermeniji i sada u Kazahstanu pokazuju da ćemo time morati da se pozabavimo mnogo brže. 

- I to me mnogo brine. Jer, to može dovesti do rasipanja snaga i sredstava, odvraćajući nas od unutrašnjeg razvoja, razvoja Sibira i ruske Azije u celini, što bi trebalo da postane naš glavni razvojni resurs u narednih pola veka.
       
On predlaže i da se prekine sa „ponavljanjem lukave i diktirane poljskim genima" tvrdnje Zbignjeva Bžežinskog da Rusija bez Ukrajine ne može biti velika sila. Pitanje je zašto se Moskba toliko drži Ukrajine, koja očajnički pokušava da se otrgne?

- Prvo zato što su mnogi kod nas zaista poverovali Bžežinskom. Bio je izuzetno lukav, briljantan um. On je bio taj koji je „pomogao" SSSR da se uvali u Avganistan, na šta je kasnije bio veoma ponosan. Stoga, bilo koju njegovu izjavu treba uzeti sa rezervom. Drugo, Ukrajina je bufer koji nas ili razdvaja od potencijalnih zapadnih agresora, ili se koristi za pritisak na nas. I sada je ukrajinsko pitanje pre svega pitanje neširenja neprijateljskog saveza na teritoriju ovog bufera. A velikom zemljom (ako se već sećamo fraze Bžežinskog), nas je učinilo prisajedinjenje Sibira. Ovo je utoliko aktuelnije sada, u veku Azije. Loše je ako nas previše duboko uvlačenje u evropske svađe odvuče od zaokreta na Istok, korisnog za budućnost zemlje.

 

BRITANCI UVEŽBAVAJU UPAD SPECIJALACA SAS?! Šta se krije iza "VAZDUŠNOG MOSTA" između Londona i Kijeva

       
Karganov podseća šta se desilo sa Baltima, i kako su pobesneli Poljaci kada su se našli na natovskoj prvoj liniji. I dobiti istu takvu Ukrajinu, bilo bi jako loše.

- Da, tamo ima veoma mnogo proruski nastrojenih ljudi koji su nam duhovno i kulturno bliski. Ali, postoje i druge, mračne sile. Hoćemo li da sav taj mulj ispliva na površinu, pa da Ukrajina postane, poput Balta i Poljaka, glavni pokretač antiruske politike u Evropi? A i da ne govorimo o oružju koje će tamo biti razmešteno.

Ali, naravno, dodaje on, Rusiji apsolutno ne treba da se bori za Ukrajinu do poslednjeg Ukrajinca, mi nikako ne želimo da tamo ratujemo. 

- Sve ovo vrištanje o tome da mi nameravamo da zauzmemo Kijev, bez osnova je. Da, naša vojska stoji blizu ukrajinske granice, ali samo da na drugoj strani nikome ne bi palo na pamet da udari na Donbas. A zauzimanje Ukrajine u naše vojne planove, uveren sam, nije uključeno. Makar iz tog razloga što je zauzimanje zemlje koja je ekonomski, moralno i intelektualno uškopljena, zemlje sa uništenom infrastrukturom i ogorčenim stanovništvom - najgori scenario. Najgore što Amerikanci mogu da urade za nas je da nam poklone Ukrajinu u ovom stanju do kojeg su je doveli.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija