• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir.rs

21.01.2022

21:45

(FOTO) PUK BRITANSKIH RENDŽERA IZVEO VAZDUŠNI UPAD NA TLO KIJEVA! Biće pakleno, specijalna jedinica NAOŠTRENA za borbu protiv Rusa

Vesti

(FOTO) PUK BRITANSKIH RENDŽERA IZVEO VAZDUŠNI UPAD NA TLO KIJEVA! Biće pakleno, specijalna jedinica NAOŠTRENA za borbu protiv Rusa

Podeli vest

Nije ni SAS, ni SBS, ali ni padobranci, ali jesu "Rendžeri" i to ne ceo puk kako se mislilo, već njih 30 koji su prema izveštavanju britanskih medija stigli u Ukrajinu nedavno u transportnim avionima C-17 Gloubmaster, gde ke Velika Britanija putem "er lifta" iliti vazdušnog mosta prevezla više od 2.000 protivoklopnih raketa NLAW kako bi ukrajinska vojska u slučaju napada zaustavila ruske tenkove

Ko su rendžeri, novofmirana elitna jednica britanske vojske. Nova elita, elite. Specijalna jednica koja je formirana i organizovana da se prva suprostavi Rusiji, ruskoj vojsci i agresivnom delovanju. Početkom decembra prošle godine u britanskim medijima predstavljena prvi put javnosti.

 

 

Britanska vojska krajem novembra 2021. predstavila je nedavno svoju novu elitnu borbenu jednicu, koja je spremna da se sukobi istovremeno na četiri međusobno odvojena fronta. Naime, tad je predstavljen prvi od ukupno četiri bataljona novog Rendžerskog puka čije brojno stanje iznosi 1.200 vojnika koji će fokus imati na istočnu Evropu i potencijalne sukobe na granici sa Rusijom. Novi puk će dobiti 120 miliona funti u naredne četiri godine za opremanje.

Organizacija puka

Puk je formiran 1. decembra 2021. godine preimenovanjem četiri postojeća specijalizovana pešadijska bataljona.

1. bataljon

Prvi bataljon Rendžerskog puka (1 RANGERS) formiran je 1. decembra 2021. i potpada pod Brigadu za specijalne operacije Kopnene vojske. Sama jedinica je formirana nakon raspuštanja i naknadne reformacije Kraljevskih škotskih grdista (1. bataljon, Kraljevski puk Škotske). Bataljon se trenutno nalazi u Belfastu, Severna Irska. Restrukturiraće se do aprila 2023. godine.

2. bataljon

Drugi bataljon rendžerskog puka formiran je 1. decembra 2021. i potpada pod Brigadu za specijalne operacije Kopnene vojske. Sama jedinica je formirana nakon raspuštanja i naknadne reformacije 2. bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa. Bataljon se trenutno nalazi u kasarni Keogh nedaleko od garnizona Alderšot. Restrukturiraće se do aprila 2023. godine. Bataljon uključuje četu F (Folklands), koja je formirana 18. novembra 2021. od osoblja 3. bataljona, Kraljevskih Gurki strelaca.

3. bataljon

Treći bataljon rendžerskog puka formiran je 1. decembra 2021. i potpada pod Brigadu za specijalne operacije Kopnene vojske. Sama jedinica je formirana nakon raspuštanja i naknadne reformacije 2. bataljona, puka vojvode od Lankastera. Bataljon se trenutno nalazi u kasarni Elizabeth, Pirbrajt, ali će se preseliti u garnizon Alderšot 2027. godine. Biće restrukturiran do aprila 2023. godine.

4. bataljon

Četvrti bataljon Rendžerskog puka formiran je 1. decembra 2021. godine i potpada pod Brigadu za specijalne operacije Kopnene vojske. Sama jedinica je formirana nakon raspuštanja i naknadne reformacije 4. bataljona strelaca. Bataljon je trenutno baziran i ostaće u kasarni u Normandiji, garnizon Alderšot. Restrukturiraće se do aprila 2023.

Obuka Svi kandidati za rendžerski puk moraće da prođu dvonedeljni kurs za kadrove, nakon čega sledi šestonedeljni kurs za rendžere, pre nego što nastave sa osmomesečnom obukom u svom bataljonu.[12]

Kako navodi britanski Dejli mejl dva bataljona "Rendžera" biće poslata u Afriku, treći na istok Evrope, a četvrti na Bliski istok. Kako je saopšteno u svakom bataljonu biće 300 vojnika, koji su odabrani iz sva tri vida britanske vojske zbog svojih veština, ali i emocionalne inteligencije, koji će biti sposobni da uspostave jake odnose sa lokalnim trupama na terenu. Od vojnika ovog puka očekuje se da uče strane jezike, kako bi lakše mogli da uspostave komunikaciju sa savezničkim vojskama na terenu. Ono što se za sad zna da jezgro jedinice čini prekaljeni i iskusni vojnici, koji imaju iskustvou borbama.

Ono što se za sad poznato jeste da će pripadnici ove jedinice dobiti nove uniforme, novi grb i beretku, a trebaju da budu opremljeni najsavremenijom opremom i naoružanjem, spremni da u svakom trenutku uskoče da pomognu lokalnim trupama na terenu. Vojni planeri zamislili su da prve borbene misije britanskih "Rendžera" počnu početkom 2022. Isključivo njihov rad biće kontrolisan od britanskog parlamenta.

 

 

Komandant Rendžera, brigadir Gas Fer, rekao je za Dejli mejl:

„Mi smo snaga sposobna da deluje sa našim partnerima, a ne samo da im pomažemo. Radićemo i borićemo se u najekstremnijim uslovima koji mogu da se stvore na prvoj liniji fronta".

Prema njegovim rečima jednica kojom on komanduje "Rendžeri" biće poslati u zemlje koje su nestabilne i suočene sa pretnjama od nasilnih ekstremističkih organizacija.

„Naglasak je na partnerstvu i prebacivanju vojne opreme i stručnjaka koji inače nisu dostupni zemlji partneru."

Moto

'Moto Rendžersa je ''By All Means' ( Samo napred) što je prikladno jer ćemo biti veoma angažovani na raznim zadacima", kaže komandant ove jedinice brigadir Gas Fer.

Simbol jednice

Pripadnici ove elitne jednice nose sivu beretku, na kojoj se nalazi metalna značka sa sivim sokolom, pticom koja je poznata po svojoj brzini, sposobnosti da deluje na velikim udaljenostim i to što je lojalna.

"To se očekuje od svakog pripadnika puka", kaže brigadir Fer.

Naoružanje

Novi elitni britanski puk imaće savremenu opremu. Rendžeri će posedovati minijaturne bespilotne letelice. Radi se izviđačkim dronovima tipa "Blek hornet" veličine 15 centimetara. Rendžeri će od mobilnih sredstava imati "Lend rovere", koji će imati montirane teške mitraljeze "Broving" kalibra 12,7 mm, zatim višecevne bacači raketa MLRS M270 koji poseduju lanser sa 12 raketa dometa 150 km. Po potrebi ova jednica imaće mogućnost da pozovu i helikoptere tipa "Apač" kao vatrenu podršku u slučaju potrebe.

Većina pripadnika morati da bude stručnjaci za strane jezike, u svakom bataljonu nalaze se i obaveštajni stručnjaci, kao i specijalisti za uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava, kao i forenzičari koji su obučeni za prikupljanje dokaza sa mesta zločina, kako bi mogli da se pokrenu slučajevi koji se tiču ratnizh zločima i međunarodnog organizovanog kriminala.

Svi rendžeri inače prolaze strogi sistem selekcije, a osim fizičke spreme i rukovanja naoružanjem moraju da pokažu visoki stepen intelektualne i emocionalne intelgencije.

Foto: Public

Obuka

Kadrovski kurs – Dvonedeljna procena sa kojom se utvrđuje sposobnost kanidata iz cele vojske, kojima se procenjuje sposobnost pripadnika za pripadnost toj jedinici

Kurs za Rendžere

Druga faza koja šalje uspešne kandidate za na kurs od šest nedelja za utvrđivanje spremnosti da pripadnu ovoj jedinici

Oni koji prođu kurs rendžera zatim se pridružuju bataljonu rendžera gde ih čeka još osam meseci obuke. To uključuje obuku osnovnih vojnih veština, kao i onih specifičnih u zavisnosti od misije na kojoj su angažovani. U ovoj fazi postoji i operativna partnerska obuka koja će pripremiti osoblje za interakciju sa stranim partnerima (obuka, savetovanje i, ako je potrebno, njihova pratnja).

Sve idealno, ali ima i ono "ali"

Iako je formiranje četiri bataljona prioritet, pojavio se jedan drugi problem, a to je da veliki broj pešadijskih pukova ostaje bez ljudi, koji se prebacuju u rendžere. Upravo pešadijski pukovi snose najveći teret fomriranja nove jednice.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija