• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sedam

15.02.2022

17:30

VAŠINGTON NE ZANIMA UKRAJINA, SVE JE OVO ZBOG NEMAČKE?! Američki analitičar Majk Vitni otkrio šta se "valja iza brda"! PUTIN TO ZNA I...

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

VAŠINGTON NE ZANIMA UKRAJINA, SVE JE OVO ZBOG NEMAČKE?! Američki analitičar Majk Vitni otkrio šta se "valja iza brda"! PUTIN TO ZNA I...

Podeli vest

Ukrajinska kriza nema nikakve veze sa Ukrajinom, već sa Nemačkom, smatra američki analitičar Majk Vitni. Tačnije, sve se vrti oko gasovoda "Severni tok 2" kojim se Nemačka povezuje sa Rusijom

Vašington na to gleda kao na veliku pretnju, jer smatra da tako više neće imati primat u Evropi, pa zato sabotira projekat na svakom koraku.

Uprkos svemu, "Severni tok 2" je operativan i spreman za rad. Kako je krajem decembra istakao ruski lider Vladimir Putin, gasovod je spreman za izvoz, što će omogućiti pad rekordnih cena gasa u Evropi.

Nemačka domaćinstva i preduzeća će se tako oslanjati na pouzdani izvor čiste i jeftinije energije, dok će Rusija zabeležiti značajno povećanje prihoda od gasa. A to je pobeda za obe strane.

Pad imperije

Međutim, američki spoljnopolitički establišment nije zadovoljan takvim razvojem događaja. Ne žele da Nemačka zavisi od ruskog gasa zato što to dovodi do uspostavljanja poverenja i poboljšanja trgovine. Kako odnosi postaju sve bolji i bolji, trgovinske barijere padaju, regulacije su olabavljene, putovanja i turizam rastu, a pojavljuje se i nova bezbednosna arhitektura.

- U svetu gde su Nemačka i Rusija prijatelji i trgovinski partneri nema potrebe za američkim bazama, skupim američkim naoružanjem i raketnim sistemima, a nema potrebe ni za NATO. Takođe, ne bi postojala potreba za energetskim sporazumima u dolarima ili za tim da se pune američki trezori kako bi se balansirali računi. Transakcije između partnera mogu da se izvode u njihovim valutama, što će dovesti do naglog pada dolara i dramatične promene kada je reč o ekonomskoj moći. Zato Bajdenova administracija ne želi "Severni tok 2". Nije reč samo o gasovodu, to je pogled u budućnost; budućnost u kojoj će se Evropa i Azija spojiti u jednu ogromnu slobodnu trgovinsku zonu koja će im povećati moć i prosperitet, a SAD će ostati po strani - smatra Vitni u tekstu za portal Unz.com.

Kako smatra analitičar iz Vašingtona, topliji odnosi Nemačke i Rusije označavaju kraj unipolarnog svetskog poretka u kome su SAD sve nadgledale u proteklih 75 godina. Nemačko-ruski savez preti da baci novo svetlo na pad imperije, i zato Vašington na sve moguće načine želi da sabotira gasovod i zadrži Berlin u svojoj orbiti. To je pitanje preživljavanja, dodaje Vitni.

Tu na scenu stupa Ukrajina. Kijev je oružje u rukama Vašingtona kako bi se stopirao gasni projekat i prouzrokovao jaz između Moskve i Berlina.

SRBIJA U PROBLEMU, KAKO NJIH ZADOVOLJITI?! AKO TO USPEMO, NEBO NAM JE GRANICA! Indija kupuje naše voće, Egipat pšenicu, Kinezi kukuruz i...

Prema rečima Vitnija, ta strategija je pokupljena iz udžbenika američke spoljne politike i nalazi se pod rubrikom "zavadi i vladaj". SAD treba da stvore odgovarajuću sliku da Rusija predstavlja opasnost po bezbednost Evrope, i to je glavni cilj.

- Treba da pokažu da je Putin krvožedni agresor sa lošom naravi kojem se ne može verovati. U skladu sa tim, medijima je poveren zadatak da iznova i iznova ponavljaju da Rusija planira invaziju na Ukrajinu. Ono što se prećutkuje jeste da Rusija nijednu zemlju nije okupirala od raspada Sovjetskog Saveza, ali je zato Amerika pokrenula brojne invazije ili je učestvovala u svrgavanju režima u više od 50 zemalja. Osim toga, SAD i dalje imaju više od 800 vojnih baza širom sveta - poručio je Vitni.

Foto: Printskrin/AP photo/Fotoilustracija

Histerična ratna propaganda stvorena je kako bi se proizvela kriza koja se, potom, može iskoristiti za to da se Rusija izoluje, demonizuje i na kraju razbije u manje jedinice, smatra analitičar, ali ističe da prava meta nije Moskva već Nemačka.

Američki predsednik Džo Bajden nedavno je rekao da, ukoliko Rusija napadne Ukrajinu, neće biti gasovoda "Severni tok 2", a zanimljivo je da je to poručio na konferenciji sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

ON SE BAŠ NIČEG NE STIDI! MESIĆ NA KOSOVU - UČINIĆE SVE, SAMO DA JE PROTIV SRBA! Hvalio se da je srušio Jugoslaviju, sada ima novi zadatak...

Cilj je da se Rusija isprovocira kako bi vojno intervenisala, što bi onda dovelo do stopiranja gasovoda.

Vitni smatra da bi Putin morao da bude isprovociran da bi poslao trupe preko granice. Ukoliko zagrize mamac, odgovor će biti brz i oštar. Čitava stvar je orkestrirana kako bi se Olaf Šolc sprečio da aminuje završnu fazu "Severnog toka 2".

Dozvola za gasovod zavisi od krize

Ukrajinska kriza će igrati ulogu u procesu odobravanja gasovoda "Severni tok 2", izjavio je nemački ministar ekonomije Robert Habek, uz ocenu da je njegov stav oštriji od stava kancelara Olafa Šolca.

Habek, član nemačke partije Zelenih, rekao je da će proces odobravanja biti striktno u skladu sa evropskim zakonom, ali da će, s druge strane, geopolitička procena uvek imati uticaj na odobravanje "Severnog toka 2".

Nemačka je odložila sertifikaciju "Severnog toka 2" najmanje do druge polovine 2022. godine, ali nije otkazala taj postupak.

Imajući u vidu koliko se Amerikanci protive gasovodu, možda je izgledalo čudno što je Bajden početkom godine od Kongresa zatražio da ne nameće nove sankcije projektu. Međutim, kako poručuje Vitni, razlog je jednostavan - unutrašnja politika.

ŠTA SE DEŠAVA, KIJEV SELI AVIONE U SRBIJU! U UKRAJINI JE 300 SRBA, naša ambasada jasna: Očekujemo sve najboje, ALI TREBA BITI REALAN...

Nemačka odustaje od svojih nuklearnih elektrana i potreban joj je prirodni gas kako bi nadomestila manjak energije, a Berlin bi na sankcije gledao kao na strano mešanje u unutrašnju politiku zemlje.

- Nemci većinski podržavaju gasovod, samo delovi elite i medija govore suprotno. Što više SAD pričaju o sankcijama ili kritikuju projekat, "Severni tok 2" postaje sve popularniji u Nemačkoj - rekao je Stefan Mejster, stručnjak za Rusiju i Istočnu Evropu u Nemačkom savetu za međunarodne odnose - prenela je Al Džazira.

Samo što nisu...

Pošto je javnost blagonaklona prema "Severnom toku 2", Vašington je bio primoran da izmisli novi pristup, jer ni sankcije ne bi urodile plodom.

Zadatak je jasan - treba stvoriti spoljnu pretnju toliko jaku da će Nemačka biti primorana da reaguje i blokira otvaranje gasovoda.

IZDAJA NEĆE PROĆI, SRBI, ALI I SVI KOJIMA JE STALO DO SLOBODE, SPREMAJU BLOKADU CRNE GORE! Volja naroda je svetinja, Front neće dozvoliti povratak Mila Đukanovića!

- Iskreno, strategija odiše očajem, ali morate biti impresionirani istrajnošću Vašingtona - naveo je Vitni.

Očigledno Amerikanci smatraju da su u trci s vremenom, pa dolivaju ulje na vatru svakog dana, sve više i više.

- Rusija bi mogla da napadne svakog trenutka - rekao je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven. Diplomate SAD su otišle toliko daleko da su istakle da Rusi napadaju već u sredu, 16. februara, iako je potpuno nejasno odakle im taj podatak i na osnovu čega su zasnovali te tvrdnje.

Bajdenova izjava, na zajedničkoj konferenciji - da će stopirati gasovod, predstavlja očigledno mešanje u nemačku politiku.

Foto: reuters/ap

- Nemačka ostaje posvećena gasovodu, uprkos krizi. Međutim, i to može da se promeni. Ko zna koliko Vašington života planira da žrtvuje kako bi stvorili sukob između Nemačke i Rusije? Ko zna na koje sve rizike je Bajden spreman kako bi usporio pad Amerike? Sve je moguće u narednim nedeljama. Sve - poručio je Vitni.

ČIME SMO ZASLUŽILI OVAKVU MRŽNJU?! MONTENEGRINI SE "RAZJARE" i na samo pominjanje SRPSKOG SVETA - TURSKI SVET IM NE SMETA, ŠTAVIŠE!

Zato je, zaključuje analitičar, na Šolcu da odluči da li će sprovesti politiku koja je u interesu nemačkog naroda ili će se povinovati Bajdenovim provokacijama.

- Jedno je sigurno, šta god Nemačka bude odlučila, to će uticati na sve nas - poručio je on. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Duda

pre 2 godine

Ja ne verujem da to i Nemci ne znaju, ako ne znaju, onda su ikakvi politicari. Ja mislim da oni sve znaju, ali, ne mogu od straha da im se suprostave, a to je jadno, stvarno jadno!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija