• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

15.02.2022

14:57

OBELEŽEN Dan državnosti u Ambasadi Srbije u Berlinu!

Vesti

OBELEŽEN Dan državnosti u Ambasadi Srbije u Berlinu!

Podeli vest

U Ambasadi Srbije u Berlinu svečanim prijemom je obeležen Dan državnosti, u prisustvu zvanica iz Službe kancelara, Bundestaga, Ministarstva inostranih poslova i drugih institucija, kao i iz privrednih i akademskih krugova Nemačke, saopštila je danas ambasada

Prijemu su prisustvovali i predstavnici dijaspore - predsednici srpskih udruženja iz Berlina, kao i predstavnici diplomatskog kora.

- Na Dan državnosti Republike Srbije obeležavamo dva važna datuma - početak Prvog srpskog ustanka protiv Osmanskog carstva 1804. g. i donošenje prvog srpskog ustava 1835. g, koji je bio najmoderniji u tadašnjoj Evropi - navela je ambasador Janković dodajući da je "srpski narod tada bio ujedinjen u borbi za slobodu i pravdu, vrednosti kojima smo i danas posvećeni".

- Srbija je danas moderna država koja teži članstvu u EU, uz izgradnju prijateljskih odnosa sa svim državama u svetu - rekla je ambasador Janković.

Ona je napomenula da je članstvo u EU naš glavni spoljnopolitički cilj i zahvalila se na nemačkoj pomoći i podršci Srbiji u ispunjenju tog cilja. "Nemačka je godinama unazad naš najznačajniji partner u političkom i ekonomskom smislu i proteklu godinu, uprkos pandemiji, obeležio je intenzivan politički dijalog", istakla je Janković, koja je, između ostalog, izrazila uverenje da će Srbija i sa novom nemačkom vladom nastaviti dobru saradnju u oblastima od zajedničkog interesa.

- Srbija je nakon korenitih fiskalnih reformi postigla izuzetne ekonomske rezultate i postala prva ekonomija u regionu po ekonomskom rastu i privlačenju stranih investicija - rekla je ona. Janković je dodala da je privredna saradnja najdinamičnija oblast saradnje Srbije i Nemačke i da u Srbiji trenutno posluje preko 500 nemačkih kompanija koje zapošljavaju oko 75.000 radnika.

Podsetila je da odnosi naše dve zemlje imaju dugu i zavidnu tradiciju i istakla da krajem ove i početkom sledeće godine proslavljamo 140 godina od potpisivanja Trgovinske i Konzularne konvencije.

Ona je podsetila i na obeležavanje dva izuzetno važna jubileja u oblasti kulturne saradnje, a to su 200 godina od saradnje Vuka Karadžića sa Geteom, Šilerom i braćom Grim i 240 godina od studija Dositeja Obradovića na Univerzitetu u Lajpcigu i Haleu.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da Nemačka nije samo najveći ekonomski partner i jedan od najvećih investitora u Srbiju, već je i destinacija broj 1 za izvoz srpskih proizvoda. On je istakao da je Nemačka uložila preko tri milijarde evra u Srbiju, u privredu i infrastrukturu. Ukazao je i na značaj inicijativa "Berlinski proces“ i "Otvoreni Balkan“, istakavši da je njihov cilj ekonomsko povezivanje i prosperitet regiona.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Blinken čestitao građanima Dan državnosti Srbije!
Politika

Blinken čestitao građanima Dan državnosti Srbije!

Američki državni sekretar Entoni Blinken čestitao je građanima Srbije nacionalni praznik, Dan državnosti navodeći da su SAD posvećene pružanju podrške Beogradu u evropskim integracijama i ponosne na partnerstvo sa Srbijom

15.02.2022

12:57

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17