• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

18.02.2022

21:47

PUCA SE NA OBE STRANE - SVE VODI KA NEMINOVNOM! U Donbasu civili i dalje stradaju, ARTILJERIJA I SNAJPERISTI RADE SVOJ KRVAVI POSAO, ima ranjenih i poginulih sa obe strane... (Video)

printscreen Twitter

Vesti

PUCA SE NA OBE STRANE - SVE VODI KA NEMINOVNOM! U Donbasu civili i dalje stradaju, ARTILJERIJA I SNAJPERISTI RADE SVOJ KRVAVI POSAO, ima ranjenih i poginulih sa obe strane... (Video)

Podeli vest

Iako se u Donbasu puca sa obe strane za sada nema opasnosti od velikog rata, sudeći bar po izjavi Alekseja Danilova, sekretara Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine, koji je rekao da njegovoj zemlji ne preti opasnost od napada ruske armije. I ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov tvrdi isto

Njihove izjave su najdirektniji demanti na širenje informacija iz Londona o tobožnjem skorašnjem napadu Rusije na Ukrajinu. Naime, ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je kartu na kojoj su nacrtani putevi kojim bi tobože ruska armija osvojila Kijev i Dnjepar. U Londonu ponavljaju da sve zavisi od predsednika Putina koji može da krene u rat, ali i da sačuva mir.

U Donbasu civili i dalje stradaju pošto artiljerija i snajperisti i dalje rade svoj krvavi posao. Ima ranjenih i poginulih sa obe strane. Sela u blizini Donjecka su ponovo dobila "svoju porciju granata", pa su već pripremili evakuaciju ako počne ozbiljan rat.

 

 

Predstavnik narodne milicije Donjecke oblasti Eduard Basurin tvrdi da je bilo povređenih od granata upućenih sa ukrajinske teritorije. Granatiranje je trajalo oko dva sata na pet naseljenih mesta. Basurin kaže da su ukrajinski diverzanti pokušali da uđu u mesto Jelenovka gde se nalazi veliko skladište nafte i benzina, ali su sprečeni.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba negirao je navode ruskih medija da Kijev planira pokretanje ofanzive u Donbasu. "Kategorički odbacujemo ruske dezinformacije o navodnim ukrajinskim ofanzivnim operacijama ili aktima sabotaže u hemijskim proizvodnim postrojenjima", napisao je Kuleba na "Tviteru".

Danas po podne dopisnik RIA Novosti izvestio je da je u centru Donjecka odjeknula snažna eksplozija. Kako je preneo Sputnjik, eksplozija se dogodila na desetak metara od zgrade Vlade, dok okolne zgrade nisu oštećene. Prema navodima očevidaca, prethodno su se oglasile sirene za uzbunu.

 

 

Rukovodstvo samoproglašene Luganske narodne republike naložilo je evakuaciju građana u Rusiju. Ranije tokom dana organizaciju masovnog egzodusa stanovništva samoproglašene Donjecke narodne republike najavio je lider Denis Pušilin koji je rekao da očekuje invaziju ukrajinskih snaga.

Prema rečima Pušilina, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski uskoro će narediti vojsci da pređe u ofanzivu, da sprovede plan za invaziju na teritoriju samoproglašenih republika.

 

 

Organizovana je evakuacija autobusima, a najpre će, kako je najavljeno, biti evakuisana deca, žene i stariji ljudi.

Moskva je počela organizovanje uslova za smeštaj, hranu i sve što je neophodno za izbeglice koje pristižu iz Donbasa, dok je predsednik Putin naložio Vladi Rusije da hitno obezbedi isplatu od po 10.000 rubalja (oko 115 evra) svakoj izbeglici koja stigne iz Donbasa u Rostovsku oblast.

 

 

Na drugoj strani Ukrajinci kažu da toliko veliki broj granata sa protivničke strane nije upućen poslednjih nekoliko godina. U Kijevu ističu da su separatisti, kako oni zovu građane Donjecke i Luganske oblasti, 60 puta prekršili primirje.

A jedan neimenovani diplomatski izvor u petak je izjavio da su sukobi između proruskih snaga i ukrajinske vojske koji se sada događaju na istoku Ukrajine, najveći od 2015. godine.

 

 

PROTERIVANJA

Rusija i Amerika su počeli da proteruju međusobno i diplomate visokih rangova. Posle odluke u Vašingtonu da SAD mora da napusti ruski savetnik ambasadora jer mu ističe viza, u Moskvi su odlučili da proteraju zamenika američkog ambasadora Barta Gormana.

PUTIN: RAZGOVOR DA, ALI...

Rusija je spremna da razgovara sa SAD i NATO samo ako pristanu da razgovaraju o prioritetnim zahtevima Moskve o bezbednosnim garancijama, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin. On je rekao da su Vašington i Brisel ignorisali ključne zahteve Moskve o bezbednosnim garancijama. "U isto vreme, oni su izneli neke ideje o evropskoj bezbednosti, raketama kratkog i srednjeg dometa i vojnoj transparentnosti o kojima Rusija ne bi imala ništa protiv da razgovara", istakao je Putin.

A ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u petak da su američki državni sekretar Entoni Blinken i on zainteresovani za nove razgovore o bezbednosnim garancijama.

- Ponavljam, zainteresovani smo da objasnimo našim američkim kolegama i svim njihovim NATO saveznicima na najdetaljniji mogući način da ne možemo biti zadovoljni obećanjima - naglasio je on.

NEĆE DIREKTNE PREGOVORE

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski kaže da ne želi nikakve direktne pregovore sa separatistima već samo sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. U Moskvi pak ističu da u Minskim dogovorima stoji da se moraju organizovati direktni pregovori zaraćenih strana, a Rusija nije učesnica ratnog sukoba. Ruski predsednik će danas nadgledati vežbe ruskih nuklearnih snaga u sklopu kojih je planirano lansiranje balističkih i krstarećih raketa.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
laky

pre 2 godine

sve oo poznatom ,bili instruktori, stiglo orižje i pare,a ostale budale da zapale" bure baruta".

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija