• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/24 sedam

19.02.2022

19:03

PUTIN BIO U PRAVU - NATO JE SVE VREME LAGAO! Isplivao dokument od kojeg nema boljeg dokaza, ALI SADA JE NEMAČKA U PROBLEMU!?

Vesti

PUTIN BIO U PRAVU - NATO JE SVE VREME LAGAO! Isplivao dokument od kojeg nema boljeg dokaza, ALI SADA JE NEMAČKA U PROBLEMU!?

Podeli vest

Fajl je u Nacionalnom arhivu Velike Britanije pronašao Džošua Šifrinson, profesor političkih nauka na Bostonskom univerzitetu u SAD. Nemački portal "Der Spiegel" objavio je dokaz da je NATO obećao Rusiji da se neće širiti dalje na istok i da će se zaustaviti kod Nemačke

Novootkriveni dokument iz marta 1991. pokazuje da su zvaničnici SAD, Velike Britanije, Francuske i Nemačke pismeno saopštili Moskvi da se NATO neće širiti na Poljsku i šire. Njegovo objavljivanje na nemačkom portalu dolazi pošto je širenje bloka predvođenog SAD dovelo do vojnog sukoba u istočnoj Evropi.

Zapisnik sa sastanka u Bonu 6. marta 1991. između političkih direktora ministarstava inostranih poslova SAD, Velike Britanije, Francuske i Nemačke sadrži višestruke reference na razgovore "2+4" o ujedinjenju Nemačke u kojima su zapadni zvaničnici "jamčili" Sovjetskom Savezu da se NATO neće širiti na teritoriju istočno od Nemačke.

- Jasno smo stavili do znanja Sovjetskom Savezu – u pregovorima 2+4, kao i u drugim pregovorima – da nemamo nameru da imamo koristi od povlačenja sovjetskih trupa iz istočne Evrope - citira se u dokumentu pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Kanadu Rejmond Sejc.

- NATO ne bi trebalo da se širi na istok, ni zvanično ni nezvanično - dodao je Sejc. Britanski predstavnik takođe pominje postojanje "opšteg sporazuma" da je članstvo u NATO-u za zemlje istočne Evrope „neprihvatljivo“.

 

 

- Jasno smo stavili do znanja tokom pregovora 2+4 da nećemo proširiti NATO dalje od Labe. Zbog toga ne možemo ponuditi Poljskoj i drugima članstvo u NATO-u - rekao je zapadnonemački diplomata Jirgen Hrobog.

U zapisniku je kasnije pojašnjeno da je mislio na reku Odru, granicu između Istočne Nemačke i Poljske. Hrobog je dalje napomenuo da su se sa ovim stavom složili i zapadnonemački kancelar Helmut Kol i ministar inostranih poslova c. Dokument je u Nacionalnom arhivu Velike Britanije pronašao Džošua Šifrinson, profesor političkih nauka na Bostonskom univerzitetu u SAD. Imao je oznaku "Tajno", ali je u jednom trenutku ona skinuta sa njega. Šifrinson je u petak tvitovao da je "počastvovan" radom sa "Der Spiegelom" na dokumentu koji pokazuje da su "zapadne diplomate verovale da su se zaista obavezale da neće biti proširenja NATO-a".

- Viši kreatori politike poriču da je ponuđeno obećanje o neširenju. Ovaj novi dokument pokazuje drugačije - rekao je Šifrinson u naknadnom tvitu, napominjući da "izvan" Labe ili Odre po bilo kom standardu obuhvata istočnoevropske zemlje na koje je NATO počeo da se širi samo osam godina kasnije.

 

 

Tokom velike konferencije za novinare u decembru 2021. godine ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je Zapad obećao Sovjetskom Savezu da se NATO neće širiti "ni jedan centimetar" na istok, ali je "drsko prevario" i "nasamario" Moskvu da bi upravo to uradio.

Odgovarajući na ove komentare, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da alijansa "nikada nije obećala da se neće širiti". U intervjuu za "Der Spiegel" kasnije Stoltenberg je ponovio da "nikada nije bilo takvog obećanja, nikada nije bilo takvog dogovora iza scene, to jednostavno nije istina".

NATO je primio Poljsku, Mađarsku i Češku u martu 1999, neposredno pre nego što je započeo vazdušni rat protiv Jugoslavije bez dozvole Saveta bezbednosti UN. Time je NATO prvi put bio direktno na ruskoj granici – enklavi Kalinjingrad. Sledeći krug proširenja 2004. godine uključio je bivše sovjetske republike Estoniju, Letoniju i Litvaniju, dovodeći istočnu granicu NATO-a na samo 135 kilometara od Sankt Peterburga.

U nizu bezbednosnih predloga objavljenih u decembru Rusija je između ostalog zahtevala da se NATO javno odrekne ekspanzije na bivše sovjetske republike Ukrajinu i Gruziju i da povuče američke snage na granice bloka iz 1997. godine. SAD i NATO su to odbacili, tvrdeći da je politika članstva "otvorenih vrata" Alijanse osnovni princip za njih.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17