• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.02.2022

07:00

CILJ MOSKVE JE DA SE UKRAJINA RAZORUŽA, I DA U KIJEVU BUDE VLAST KOJA ĆE POŠTOVATI RUSIJU! Ovo je rešenje krize koja traje 30 godina?!

Tanjug/Pixabay/fotomontaža

Vesti

CILJ MOSKVE JE DA SE UKRAJINA RAZORUŽA, I DA U KIJEVU BUDE VLAST KOJA ĆE POŠTOVATI RUSIJU! Ovo je rešenje krize koja traje 30 godina?!

Podeli vest

Ruski lider Vladimir Vladimirovič Putin naredio je vojnu akciju u Ukrajini jer je konačno odlučio da povuče jasnu 'crvenu liniju' prema SAD, Evropskoj uniji i NATO paktu, koji već 30 godina uvlače Kijev u zapadnu vojnu alijansu, ocenjuju stručnjaci, sagovornici Informera.

Oni kažu da sve ovo jeste jasan Putinov odgovor na stalno, potcenjivačko ignorisanje Zapada. Moskva, naime, godinama traži da NATO prestane da se širi na Istok, ali taj njen zahtev se uporno ignoriše. Ruski predsednik zato sada izvodi 'ograničenu vojnu akciju' kojom će razoružati Ukrajinu i na srednji i duži rok izbeći rat širih razmera.

Drastičan potez

Profesorka Dragana Mitrović, rukovodilac Centra za studije Azije i Dalekog istoka na FPN, kaže da se Rusija odlučila na ovaj drastičan potez jer, zapravo, više i nije imala izbora.

ŠOJGUOVA NAREDBA: SVI KOMANDANTI DA SE SA POŠTOVANJEM ODNOSE PREMA UKRAJINSKIM VOJNICIMA I OFICIRIMA! Oni su položili zakletvu i izvršavaju naređenja...

- Moskva želi da reši situaciju koja traje već 30 godina. Za Rusiju je naprosto nepodnošljiv dosadašnji odnos SAD, zapadnih zemalja i Ukrajine prema Rusiji i njenim zahtevima. Kada se uzme u obzir šta se sve dešavalo u prethodnom periodu, ovo i nije neko iznenađenje. Dosadašnji zahtevi Rusije i poruke koje su slate bili su tvrdoglavo ignorisani od ukrajinskog rukovodstva i evropskih sila, kao i SAD, koje su tu stalno bile u pozadini kao nevidljiv, ali veoma uticajan faktor - kaže profesorka Mitrović, koja naglašava da danas u Evropi i svetu gotovo ništa više nije onako kako je bilo do juče.

Aćimović: Mnogi su pogrešili u ocenama

Draško Aćimović, počasni konzul BiH u Ukrajini, kaže da je trenutno teško odrediti Putinov krajnji cilj u Ukrajini.
- Prema poslednjim informacijama, borbe traju po celoj Ukrajini. Putin je ovu zemlju zaokružio sa tri strane, a jednu stranu je ostavio otvorenu za veliki broj imigranata koji će izlaziti iz zemlje. Vode se borbe veoma blizu Harkova. Najviše je napada dronovima. Mislim da su mnogi na Zapadu jako pogrešili u procenama - naglašava Aćimović.

- Sada možemo jasno da vidimo da je gotovo sa projektom slabljenja Rusije i da je vreme za jalove pregovore isteklo. Istekao je rok koji je Rusija postavila da se uvaže njeni zahtevi za bezbednosne garancije, a pre svega, to je da Ukrajina nikada ne postane članica NATO pakta - naglašava Mitrovićeva, dodajući da je sada presečen 'decenijski Gordijev čvor'.

RUSIJA SPREMNA DA PRIHVATI PREDAJU UKRAJINE, HOĆE LI KIJEV KAPITULIRATI! Bejden preti da će udariti na ruske vozove... AKO JE TO SVE...

- Sovjetskom Savezu je od strane zvaničnika SAD, Francuske i drugih zapadnih zemalja bilo obećano da se NATO neće širiti na Istok i da će ostati na granicama ujedinjene Nemačke, to je trebalo da bude poslednja stanica NATO na Istoku. Međutim, NATO ne samo da se proširio na bivše članice Varšavskog pakta, već se širio i na zemlje bivšeg SSSR. Čini mi se da je Putin doneo odluku da preseče tu praksu jednom zauvek - objašnjava Mitrovićeva.

Rusija ima legitimne ciljeve

Proklamovani cilj Moskve jeste zaštita ruskog stanovništva u delovima Ukrajine poznatim kao Donjeck i Lugansk, a ujedno i stvaranje tampon-zone između Rusije i NATO pakta demilitarizacijom Ukrajine. Rusija ima legitimne ciljeve, ali metod ostvarivanja nije u skladu sa međunarodnim pravom, kaže Ilija Životić iz Odbora za bezbednost

Na drugoj strani, politički analitičar Branko Radun kaže da je Putinov glavni cilj razoružavanje i danacifikacija Ukrajine, a ne njena okupacija ili rat širih razmera.

- Dešava se ono čega smo se svi pribojavali, a to je vojni konflikt Ukrajine i Rusije. Veoma je bitno da se shvati šta je cilj sukoba i sa jedne i sa druge strane. Ono što je trenutno jasno jeste da Ukrajina želi da zauzme istočne krajeve koje ne kontroliše od 2014. godine, kao i Krim, koji je pripojen Rusiji. Sa druge strane, Putinov cilj jeste da se Ukrajina demilitarizuje i, kako sam Putin kaže, 'denacifikuje', odnosno ukloni kao pretnja sa ruske granice - kaže Radun.

'Interna stvar'

Milan Igrutinović, analitičar sa Instituta za Evropske studije, kaže da su trenutna dešavanja u Ukrajini samo rezultat višemesečne krize.

- Rusiji nije preostalo ništa drugo osim da vojno reaguje. Putin je rekao da cilj vojnih operacija nije osvajanje Ukrajine, niti negiranje njene državnosti. Očigledno je da je njegov politički cilj da se u Kijevu pojavi neka druga vlast koja će možda biti više naklonjena Moskvi. Upozorenje koje je došlo iz usta predsednika Rusije da će se svi koji razmišljaju da se umešaju suočiti sa nesagledivim posledicama znači da Putin ovo posmatra kao 'internu stvar' i da neće trpeti mešanje sa strane - ocenjuje Igrutinović.

Radić: Putin želi da sve završi za nekoliko dana

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenjuje da će Rusija verovatno insistirati na tome da vojna intervencija u Ukrajini bude ograničena i da ne treba očekivati da se u sukobe uključi NATO, uprkos tome što Kijev može da očekuje određenu podršku.
- Vidimo da Rusija insistira na ograničenosti napada. Plan je nužno takav jer zbog sankcija kojima je izložena i ukupnog ekonomskog stanja Rusija ima ograničene resurse i ciljevi moraju da budu sprovedeni dinamično. Potrebno je protivnika slomiti u nekoliko dana. Ali to je u planovima, u ratu je na terenu često drugačije. Na drugoj strani, nije realno da se NATO direktno uključi u rat... Ipak, može se očekivati snažna propagandna podrška Ukrajini i dostavljanje svih vrsta obaveštajnih podataka koji se prikupljaju satelitima, izviđačkim avionima, bespilotnim letelicama i agenturnim radom. Može se očekivati da neke zemlje pošalju i lake protivoklopne i protivavionske rakete Ukrajini - kaže Radić.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

(VIDEO) BRUTALNA ISTINA! NATO NE MOŽE DA RATUJE SA RUSIJOM I KIJEV TO ZNA! IMALI BI DESETINE HILJADA MRTVIH i za najmanju kampanju, ne bi to bilo kao u Avganistanu i Iraku...
Planeta

(VIDEO) BRUTALNA ISTINA! NATO NE MOŽE DA RATUJE SA RUSIJOM I KIJEV TO ZNA! IMALI BI DESETINE HILJADA MRTVIH i za najmanju kampanju, ne bi to bilo kao u Avganistanu i Iraku...

Tenzije oko Ukrajine su sve veće, Rusija je pre nekoliko nedelja javno objavila zahteve prema NATO savezu, a SAD, NATO i Evropska unija bar za sada pokazuju jedinstvo te ističu kako se o osnovnim principima NATO saveza i širenju ovog vojnopolitičkog bloka na istok Evrope ne sme i ne može pregovarati

13.02.2022

17:28

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17