• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/SD

26.02.2022

18:53

PUTIN JE BIO U PRAVU - ZAPAD LAŽE! Stari snimci eksplozije u Kini iskorišćeni kao "rusko granatiranje Ukrajine", priloženi dokaz ŠOKIRAO SVET!

printscreen

Vesti

PUTIN JE BIO U PRAVU - ZAPAD LAŽE! Stari snimci eksplozije u Kini iskorišćeni kao "rusko granatiranje Ukrajine", priloženi dokaz ŠOKIRAO SVET!

Podeli vest

Društvenim mrežama je počeo da kruži snimak velike eksplozije, uz tvrdnje da je iz zemlje u kojoj se sukobi

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju u četvrtak najavio vojnu operaciju u oblasti Donbas u Ukrajini. Ubrzo nakon toga društvenim mrežama je počeo da kruži snimak velike eksplozije, uz tvrdnje da je iz zemlje u kojoj se sukobi.

- Ukrajinski požari izazvani ruskim vazdušnim udarom izazvali su lančanu reakciju u elektrani u Lugansku - stajao je natpis na jednom takvom videu. Arhivirane verzije sličnih postova možete videti ovde, ovde i ovde. Ratna soba za borbu protiv lažnih vesti India Today (AFVA) utvrdila je da su tvrdnje uz video obmanjujuće. Ovaj video je snimak eksplozije hemikalija u fabrici u Kini iz 2015. godine.

AFWA sonda

Obrnutim pretraživanjem ključnih kadrova virusnog klipa, pronađen je isti video koji je postavilo više Jutjub kanala 2015. godine. Ovo potvrđuje da je video star i da nije povezan sa tekućom krizom nastalom između Ukrajine i Rusije.

Prema opisima Jutjub kanala, na snimku je eksplozija koja se dogodila u kineskom lučkom gradu Tjenđin. Uzimajući u obzir ovo, izvršena je pretraga ključnih reči na Guglu i pronađen je isti video koji je prenet Rojtersu u izveštaju "The Guardiana" iz avgusta 2015. godine. Prema ovom izveštaju, na snimku se mogu videti uzastopne eksplozije koje su se dogodile u hemijskoj fabrici u industrijskoj zoni Tjenđina.

Opis video snimka koji je dao "The Guardian" glasi: "Video snimak koji je snimio zapanjeni očevidac Dan Van Duren, hvata trenutak kada su uzastopne ogromne eksplozije odjeknule u industrijskoj zoni u kineskom lučkom gradu Tjenđin u sredu. Eksplozije su se dogodile u sredu gde su uskladištene otrovne hemikalije i gas i poginulo je najmanje 55 ljudi, uključujući vatrogasce. Eksplozije su bile toliko velike da su ih sateliti videli u svemiru."

Video je takođe podelio Bi-Bi-Si na svom Jutjub kanalu 14. avgusta 2015. godine. Prema izveštaju Bi-Bi-Sija objavljenom u novembru 2016. godine, u incidentu su poginule preko 173 osobe. Kineski sud je zatvorio oko 49 ljudi, uključujući zaposlene u fabrici i vladine zvaničnike, zbog njihove uloge u eksploziji izazvanoj nelegalnim skladištenjem 11.300 tona opasnih hemikalija.

Eksplozije u Ukrajini

U međuvremenu, prema izveštajima, nekoliko trenutaka nakon što je Putin objavio rat Ukrajini, u Kijevu i Harkovu čule su se velike eksplozije. Novinari koji su bili na terenu prijavili su da su čuli zvuk eksplozije u Kijevu i nekoliko gradova u blizini linije fronta i duž obale zemlje.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 2 godine

Kako god invazija i zloconacka okupacija Urkajine nema opravdanje, koliko god vi to pokusavali.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija