• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok/Informer

28.02.2022

07:00

(VIDEO) LONDON GURA POLJSKU DA VOJSKOM UPADNE U ZAPADNU UKRAJINU! Iza priče o pomoći Kijevu, Varšava kuje plan da vrati "svoje teritorije"?!

Printskrin video

Vesti

(VIDEO) LONDON GURA POLJSKU DA VOJSKOM UPADNE U ZAPADNU UKRAJINU! Iza priče o pomoći Kijevu, Varšava kuje plan da vrati "svoje teritorije"?!

Podeli vest

Dok Rusija nastavlja specijalnu operaciju u Ukrajini, Varšava se konsultuje sa Londonom. EU je uverena da je ruski blickrig propao i da će ukrajinske trupe izdržati u Kijevu i na levoj strani zemlje još nedelju dana. Međutim, ruski vojni potencijal, koji još nije u potpunosti iskorišćen, na kraju će omogućiti Putinu da postigne opipljive vojne rezultate. I za to treba biti spreman

Poljska, zemlja EU koje se graniči sa Ukrajinom, za razliku od Mađarske i Slovačke, koje su neodlučne prema Rusiji, ima dobar vojni potencijal i vodi čvrstu antirusku liniju. U očima Londona i Vašingtona, upravo je ovo zemlja koja može da pruži pomoć Kijevu. Osim toga, ukoliko se situacija u narednim danima ne promeni, Poljska može da se suoči sa takvim prilivom izbeglica koji će brzo dovesti situaciju u zemlji u humanitarnu katastrofu.

Zbog toga se u Varšavi kontinuirano vode konsultacije o mogućnosti slanja trupa u zapadnu Ukrajinu. Tamo ruske rakete već odjekuju po vojnim objektima, a izbeglice idu ka poljskoj granici. Osim toga, malo je verovatno da će ruska vojska zauzeti ovaj region, čije je stanovništvo, za razliku od istoka zemlje, u velikoj meri antirusko nastrojeno.

Međutim, ni odnos prema Poljskoj nije najpovoljniji. Poljskoj je do 1939. godine pripadalo osam zapadnih oblasti Ukrajine, koja je vodila strogu nacionalnu politiku „polonizacije" u regionu, zabranjujući ukrajinski jezik. Pokušaji lokalnog ukrajinskog podzemlja da pruže otpor okončani su njegovim potpunim porazom i masovnim hapšenjima. Tako su 1939. mnogi lokalni stanovnici pozdravili Crvenu armiju cvećem. Do sada, Poljaci smatraju ukrajinski Lavov jednim od istorijskih centara svoje kulture, a region se naziva „izgubljenim istočnim oblastima". Sada Varšava može da dobije šansu za revanš.

Samo sada, Britanci nagovaraju Poljsku da deluje odvojeno od NATO-a i pitanje je kako uvesti mirovnjake u ime Varšave da "zaštiti" civilno stanovništvo. Inače, ovako je pravdano uvođenje vojske SSSR-a u istočnu Poljsku 1939. godine. Međutim, tada je Staljin izjavio da je poljska država prestala da postoji. A sada bi poljska vojska, takoreći, trebala priskočiti u pomoć...

Takođe, gledajući sa druge strane, postoji mnogo prednosti ovakvog rešenja. Prvo, Poljska će moći da kontroliše kolone izbeglica unutar Ukrajine. Drugo, pokazaće odlučnost da brani interese ujedinjene Evrope. Treće, takva odluka će oduševiti poljske nacionaliste i podići rejting rukovodstva zemlje. Konačno, četvrto, zadatak isporuke vojnog tereta i opreme ukrajinskoj vojsci biće značajno olakšan.

AMERIKA I RUSIJA RAT PRENELE U BIH - ČIJE SU BIOLABORATORIJE ZA UNIŠTAVANJE RUSA, KO VRŠI INVAZIJU NA UKRAJINU?! Bosna je i inače bure baruta...

Međutim, mogući ulazak poljskih trupa može imati niz negativnih posledica. Za početak, treba shvatiti da ukrajinski nacionalisti, fanatično braneći se od ruskih trupa, dobro pamte istoriju. Nema garancija da neće pokrenuti gerilski rat protiv poljskih jedinica. I nikakve garancije predsednika Zelenskog neće pomoći. U uslovima rata, vlast na terenu već su počeli da preuzimaju terenski komandanti, koji će delovati po sopstvenom nahođenju. Pored toga, direktan sukob sa ruskim trupama je prepun ne samo vojnih gubitaka, već i dalje eskalacije sukoba. Dakle, potrebni su bar neki neformalni dogovori sa Moskvom.

Čak i ako uvođenje trupa bude uspešno, vlada u Vašravi će se suočiti sa sopstvenim nacionalistima koji će ponuditi aneksiju regiona. Štaviše, antiukrajinska osećanja su veoma jaka u Poljskoj.

KRAJ AMERIČKE SVETSKE HEGEMONIJE, KOJU SMO OD MILOŠTE ZVALI "NOVI SVETSKI POREDAK"! ŠTA DA RADI SRBIJA?! Brutalna analiza Slobodana Antonića!

Ipak, od svih opcija za brzu pomoć Ukrajini, najrealnije je uvođenje poljskih trupa. Ako do toga dođe, kratkoročno će to biti velika pobeda Londona i Vašingtona, ali teško da će neko moći da predvidi njene posledice.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marija

pre 2 godine

U prevodu - biće dobro za Englesku, ali ne i za Poljsku. Urazumite se dok je još moguće. Gurate svet u haos nesagledivih razmera, ali izgleda da vam je to i cilj. Svi potezi zapadne alijanse doveli su svet dovde.

Dragacevac

pre 2 godine

Prvo ne daj boze da bude veci rat, ali sve mirise na to samo se ceka ko ce prvu gresku uraditi Turci ili Poljaci ondak pocinje rat ratova na zalost mnogo narod ce da pati.

fgege

pre 2 godine

jel moguce da su uspeli da postave sve bezmozgovice na celo marionetskih drzava??

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija