• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: PZOK/Pravda

27.02.2022

16:58

KRAJ AMERIČKE SVETSKE HEGEMONIJE, KOJU SMO OD MILOŠTE ZVALI "NOVI SVETSKI POREDAK"! ŠTA DA RADI SRBIJA?! Brutalna analiza Slobodana Antonića!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Politika

KRAJ AMERIČKE SVETSKE HEGEMONIJE, KOJU SMO OD MILOŠTE ZVALI "NOVI SVETSKI POREDAK"! ŠTA DA RADI SRBIJA?! Brutalna analiza Slobodana Antonića!

Podeli vest

Rusija je ušla u Ukrajinu i time ozvaničila kraj američke svetske hegemonije, koju smo od milošte zvali „Novi svetski poredak" (1989-2022) Šta će dalje biti videćemo

SAD je u tipičnoj  Tukididovoj zamci. Dok američka dominacija ubrzano slabi, Vašington je u iskušenju da ugled spasava ratom protiv rivala u usponu - Rusije i Kine.

No, angloamerička imperija je u fazi senilnosti, i to ne samo zbog Bajdena. Nensi Pelosi (82), predsednica američkog Donjeg doma, u zvaničnom obraćanju, Ukrajinu hladnokrvno zove „Hungari". A Liz Tras (45), britanska ministarka diplomatije, meša Baltičko i Crno more, dok tokom zvaničnog sastanka s Lavrovom izjavljuje da su Rostov i Voronjež u Ukrajini.

I takva sklerotična i analfabetska politička elita da parira Putinu i Đinpingu? Pa, teško.

Ali, da se držimo mi naše muke. Veselin Simonović, danas već direktor Nove.rs, objavio je sledeće: „Predložio sam urednicima (Nove.rs) da sve najvažnije kandidate na svim izbornim nivoima (u Srbiji) pitaju da li podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine" - kao test pitanje „za koga glasati".

Dakle, isti oni koji nam uši probiše s „prihvatanjem realnosti na terenu" i da smo „Kosovo dobili ratom, pa onda i izgubili ratom", odjednom su se setili „međunarodnog prava" i „teritorijalnog integriteta".

Eno, koliko još pre neki dan, Biljana Srbljanović na pitanje zašto Zapad (suprotno Badinterovom 3. zaključku) samo Srbiji nije priznao njene ju-granice, odgovara: "Po principu pobednika. Ko je jači. To je međunarodno javno pravo oduvek".

E, pa lepo. Ako je za Kosovo međunarodno javno pravo „ko je jači", onda ne možete sada da se žalite kako Rusi krše međunarodno pravo. Ne, oni baš poštuju to vaše pravo. Baš doslovno kako ga je objasnila ova naša velika humanistkinja i pacifistkinja.

(VIDEO) Putin stavlja ruske snage za nuklearno odvraćanje u stanje visoke pripravnosti zbog agresivnih izjava NATO!

Međutim, kvislinški trbuhozborci sada pokušavaju da nas nahvataju na nedoslednost. „Putin je ovim zabio nož u leđa Srbiji u njenoj borbi za Kosovo", podučava nas samozvana „doktorka političkih nauka" Aleksandra Jerkov. Ona kaže da je Putin, priznajući Donjeck i Lugansk, zapravo retrospektivno legitimisao zapadno priznanje Kosova.

Foto: Beta

Neće biti. Međunarodno pravo je vrsta opšteg dogovora kojim sve strane javno preuzimaju tačno određene obaveze. Ne može ona strana koja ga je dvaput brutalno prekršila - najpre zločinom protiv mira (1999), a onda priznanjem protivpravne secesije (2008) - sada da se žali da neko drugi „krši međunarodno pravo".

To ste pravo, gospodo, ubili 1999. i 2008. Tada ste, i pored svih upozorenja, bezobzirno uveli Srbljanovićkino „pravo jačega". Zato sad ne možete da se žalite na ma šta.

OGLASILA SE AMERIKA NA NAJNOVIJU PUTINOVU ODLUKU! Ambasadorka SAD nije štedela lidera Rusije!

Jednako je bezobrazan pokušaj da se Ukrajina uvede kao „test pitanje" u naše predizborne borbe. Time se pokušava izbaciti Srebrenica i Kosovo, lakmus test svake autokolonijalne ideologije i petokolonaške politike.

Ranije su otvoreno propagirali da se prizna „genocid" u Srebrenici. „Stranka slobode i pravde saopštila je da svaki 11. jul, Dan sećanja na genocid u Srebrenici, treba da bude posvećen srebreničkim žrtvama", javila je Beta 11. jula 2020. „Sadašnje vlasti nastavljaju s negiranjem i relativizovanjem genocida u Srebrenici", ocenila je, isti dan i Demokratska stranka. 

Nazovimo stvari pravim imenom - genocidom", rekao je za Srebrenicu, godinu pre toga, Dobrica Veselinović.

Da se u naš krivični zakonik unese kazna od 90 dana zatvora za negiranje „genocida" u Srebrenici, založio se i Srđan Dragojević, sadašnji Ponošev savetnik („U slučaju maloletnih lica, roditelji idu na odsluženje kazne". 

Ideju kažnjavanja „negatora" podržala je i Biljana Srbljanović. „Ili si negator ili nisi - oni insistiranjem na negaciji genocida postaju živi dokaz da je zakon neophodan i da se mora primenjivati".

Onda su, pred ove izbore, iznenada promenili ploču, te počeli da govore da oni samo poštuju skupštinsku Deklaraciju o Srebrenici (2010). U njoj se, navodno, prećutno priznaje  genocid. To je među prvima ustvrdio Radomir Lazović, na šta se zatim nadovezao i Ponoš.

Ipak, za razliku od Lazovića, Ponoš nije bio izričit da rezolucija priznaje genocid. Samo je rekao da će je poštovati - mada je ostavljao utisak da misli isto što i Lazović. Provladine novine odmah su ga napale da se time otvoreno „složio se da je u Srebrenici bio genocid".

Jedan provladin analitičar čak je zatražio da se Deklaracija, kojom se, po njemu, „posredno prihvata da se dogodio genocid, jer se poziva na presude Haškog tribunala" poništi u narednoj Skupštini. Time je unošenje konfuzije u javnost podignuto na enti stepen.

Koga zanima, izvorni tekst Deklaracije (20/2010-3) može se naći ovde <https://www.pravno-informacioni-sistem.rs/SlGlasnikPortal/eli/rep/sgrs/skupstina/deklaracija/2010/20/1/reg>. U njemu se, najpre, uopšte ne pominje Haški tribunal, već Međunarodni sud pravde. A ni za Srebrenicu se nigde ne upotrebljava reč „genocid". Samo „priznanje" glasi ovako: „Skupština najoštrije osuđuje zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici jula 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde".

Izraz „na način utvrđen" uopšte se ne odnosi na kvalifikaciju zločina. Odnosi se na način na koji je zločin izvršen. Kako kažu pravnici: „način je u krivičnom pravu radnja izvršenja, a ne pravna kvalifikacija". Ratni zarobljenici streljani su, bez suda, tada i na tom mestu, i taj deo presude MSP-a se prihvata. Ali, nema govora da se Deklaracijom automatski pristaje i na pravnu kvalifikaciju zločina. Pogotovo ne u smislu retardiranih presuda Haškog tribunala.

Od bratskih do neprijateljskih odnosa! Istorija Rusije i Ukrajine - kako je došlo do ORUŽANIH SUKOBA?

Za Deklaraciju je, da podsetim, tada glasao i SPS. Zar bi prefrigani Dačić pristao da sebi namakne omču „genocidaša" oko vrata? Uostalom, da je Deklaracija faktičko priznanje, ne bi Marinika Tepić, šest godina docnije, podnela „Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici".

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Srbija nikada, ni posredno i neposredno, nije pristala na diskurzivno nasilje o „genocidu" u Srebrenici. A Savet bezbednosti UN, koji je osnivač i nadređen Haškom tribunalu, odbio je 2015. britansku rezoluciju o srebreničkom „genocidu". Nikada na tu neistinu nećemo, ni otvoreno i prećutno, da pristanemo. Zato su Srebrenica i Kosovo, a ne Ukrajina, ordalija za svakog srpskog političara koji želi naše glasove.

Srbija je samo za doslednu primenu međunarodnog prava. Bespravlje je počelo s Kosovom (2008). Odatle ima započeti i vraćanje u pravne okvire. Dakle, samo od Kosova. A Srbi sankcije da uvode drugim narodima neće i ne mogu. Znamo koliko običan svet zbog njih strada. Ako ih nismo uvodili zbog našeg Kosova (2008), e vala nećemo ih uvoditi ni zbog Ukrajine (2022).

Eto tako Srbi misle. A kolonijalni ološ, kako na vlasti, tako i u opoziciji, možda im se ovo ne sviđa. Onda neka lepo nađu neki drugi narod kome će zasesti na grbaču.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Cetnicki lovac

pre 2 godine

Poceo je CRACH VESTERNA i sad nema pomoci.

Milutin

pre 2 godine

Srbija da uđe u sastav RF u zamenu za ofanzivno oružje i raketne sisteme i da ruska vojska ima makar jednu vojnu bazu i 10 000 vojnika u srbiju sa kojima bi smo zajedno krenuli u oslobađanja KiM od natovca

Predragm

pre 2 godine

@Milutin A sto sam ne stavis ekploziv oko pasa pa krenes na Kosovo pravo u bazu Bondstil. Ja te podrzavam. Ajde junacino sta cekas??

Marija Tolminc

pre 2 godine

Ja mislim da je ovo lako resiti.Neka nase zvanicno rukovodstvo pita Zv. Rukovodstvo Ukraine da se javno izjasne da li su Ameri i EU krivi za bombardovanje i cepanje Srbije.Sto oni misle javno za to mi se izjasnimo identicno.

Marcco

pre 2 godine

Ne parira Putinu sklerotična i analfabetska politička elita. Ona je samo za TV da izigrava neke izabrane od naroda... oni uopšte nisu bitni. To sve rade neki drugi, to je više nego očigledno još od Klintona, da ne pominjem onog spikera, koji čak ni za glavnog urednika nije, Obamu...

Srbijo Zuta kuco

pre 2 godine

Niko ne pominje Izrael a paralela je savrsena. Proklamovani cilj specijalne vojne akcije je da se razoruza potencijalna pretnja po sigurnost drzave. Iz istog razloga je Izrael okupirao deo teritorije suverene, medjunarodno priznate Sirije. Redovno bombarduje teritoriju Sirije da Hezbolah ne bi ojacao i ugrozio Izrael. I zbog toga mu niko nije uvodio sankcije niti suspendovao. Radi se o identicnim slucajevima.

Laky

pre 2 godine

Problem je što je EU taoc anglosaksonske elite, odnosno nekih 300 porodica bezobrazno bogatih. Njihovo bogatstvo je stvarano u kolonijama i otimano u ime krune i danas su te zemlje pod upravom engleza. Savez koji je ratujući povećao moć i bogatstvo stvorio je fikciju da je svet samo njihov i koristeći moć i bogatstvo, koristeći sve što im je na raspolaganju bilo zakonito ili ne imalo je uvek cilj otimanje i porobljavanje.Tako su u poslednjih 120 godina upravljale kvislinškim i korumpiranim vladama država i proizvele dva globalna rata i desetine ograničenih, cilj je isti, jedino le rizik velik i to ih jedino odvraća, strah da ne izgube oteto.

Djiki

pre 2 godine

Srbija da primi sto vise izbeglica iz Ukrajine koji su isto nasa braca ko i Rusi a osim toga skolovan i vredan narod, takvi nam trebaju. Isterati dzihadiste migrante sve fino u rukavicama i tako zacepiti usta zapadnim ratnohuskacina a kroz ljudsku pomoc i sebi i drugima

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17