• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/R. M.

07.03.2022

20:26

AMERI U PROBLEMU, GDE NAĆI "MIGOVE-29" ZA UKRAJINCE! Poljaci, Slovaci, Bugari rekli "NE", neće da "izazivaju" Putina, KIJEV SADA ZNA SA ČIM SE SUOČAVA!

Vesti

AMERI U PROBLEMU, GDE NAĆI "MIGOVE-29" ZA UKRAJINCE! Poljaci, Slovaci, Bugari rekli "NE", neće da "izazivaju" Putina, KIJEV SADA ZNA SA ČIM SE SUOČAVA!

Podeli vest

Grupa ukrajinskih pilota je nekoliko dana, bezuspešno, čekala da im Poljska isporuči avione "mig-29", nadajući se da će diplomatska gimnastika, koju su pokrenuli čelnici Evropske unije, ojačati njihovo ratno vazduhoplovstvo

Avioni nisu stigli, ali je američki državni sekretar Entoni Blinken najavio nastavak inicijative koja bi Ukrajincima mogla doneti desetak ili više borbenih aviona. Nekoliko zemalja, koje u naoružanju imaju ove letelice, nije delovalo preterano zainteresovano da se uključi u rusko-ukrajinski rat.

Vazduhoplovni "trejd", kojim bi poljsko ratno vazduhoplovstvo u Ukrajinu uputilo neke od ukupno 23 "miga-29" kojima raspolaže, dok bi, zauzvrat, dobili bar isto toliko američkih borbenih aviona F-16 već nedelju dana predstavlja ključni deo diplomatske gimnastike kojom Evropska unija i Sjedinjene Države pokušavaju da ojačaju ukrajinske snage u borbi protiv Rusije.

Ovu temu pokrenuo je, pre nedelju dana, šef EU za spoljnu politiku Žosep Borelj, navodeći da se Brisel sprema da Ukrajini obezbedi borbene avione iz arsenala članica Unije, koje su nekada bile deo Varšavskog pakta.

ZAVRŠENA TREĆA RUNDA PREGOVORA RUSIJE I UKRAJINE! Moskva, ali ni Minsk za sada ne saopštavaju dali su postigli neki dogovor!

Sve oči su, istog trena, uprte u Rumuniju, Bugarsku, Slovačku i Poljsku, koje nešto više od tri decenije od raspada ovog vojno-političkog saveza i dalje u naoružanju imaju neke od verzija aviona "mig-29" i "Su-25".

Suštinu ove ideje predstavlja pretpostavka da, s obzirom na razvoj rata u Ukrajini, vlastima u Kijevu valja dostaviti avione kojima bi tamošnji piloti mogli upravljati bez dodatne obuke i, samim tim, odmah uleteti u borbu.

Brojanje aviona koji će, bilo je pitanje trenutka, doleteti na ukrajinske aerodrome, prestalo je onog časa kada su, jedna za drugom, Slovačka, Poljska i Bugarska načelno odbacile ovu ideju, tvrdeći da "jedva imaju dovoljno letelica i za odbranu sopstvenog neba".

Evropski zvaničnici su računali na deset slovačkih, 23 poljska i 16 bugarskih aviona "mig-29", iako su sve te države u procesu zamene tih letelica novijim, zapadnim modelima. Istovremeno, samo šest od ukupno 16 bugarskih aviona ovog tipa bilo je u operativnom stanju, iako su tamošnji piloti pre nekoliko godina tvrdili da su te letelice, suštinski, neupotrebljive.

SRBIJO, OVO NIJE NIMALO NAIVNO! AMERI BI DA ZBOG UKRAJINE BRZOV REŠE KIM! Eskobar: Prioritet je dil Beograda i Prištine, ali i BiH!

Stanje se, donekle, popravilo prošle jeseni kada je ruska kompanija Bugarskoj isporučila rezervne delove za ove avione.

- Slovačka neće slati borbene avione u Ukrajinu - rekao je portparol slovačkog ministarstva spoljnih poslova, navodeći da je Bratislava uputila Kijevu granate kalibra 120 milimetara, gorivo i protivtenkovske i protivavionske projektile.

Bugarski premijer Kiril Petkov je takođe odbacio mogućnost da Sofija pošalje avione u Ukrajinu, navodeći da trenutno nema na raspolaganju dovoljno ispravnih letelica ni za odbranu sopstvenog vazdušnog prostora.

- Nećemo uputiti avione u Ukrajinu, jer bi to značilo otvoreno mešanje u ukrajinski konflikt. Ne podržavamo taj konflikt i NATO nije deo tog konflikta - rekao je poljski predsednik Andžej Duda.

Amerikanci su reči predstavnika Slovačke i Bugarske shvatili prilično ozbiljno, ostavljajući mogućnost Poljacima da se, ipak, predomisle, nudeći im eskadrilu višenamenskih aviona F-16.

Pominjane su i Rumunija i Mađarska, koje su u prošlosti, u naoružanju imale ove avione, pa su se razbuktavanjem sukoba u Ukrajini, pojavile spekulacije da bi u skladištima, mogle imati još po neki od ovih aviona.

Iako je Boreljov plan o brzoj isporuci "migova" Ukrajini propao, američki državni sekretar Entoni Blinken nije odustao od ove ideje, nudeći avione F-16 u zamenu za "avione na kojima bi Ukrajinci mogli da lete".

- Sarađujemo sa Poljskom kako bismo obezbedili bilo šta što možemo da damo Ukrajincima. Podržavamo ih da Ukrajincima obezbede migove, suhoje, avione na kojima Ukrajinci mogu da lete - rekao je Blinken u nedelju.

Gotovo istovremeno, kabinet poljskog premijera naveo je da ta država neće slati borbene avione u Ukrajinu. "Već mnogo pomažemo na drugim poljima", naveli su Poljaci.

Takođe, zapadni vojni analitičari "ne vide" koje bi avione F-16 Amerikanci u ovoj trampi mogli dati Poljacima, s obzirom na to da su na proizvodnim trakama, trenutno, letelice namenjene Slovačkoj i Tajvanu.

EKONOMSKI KRAJ SVETA!? Rusija i Evropa propadaju - RUBLJA DOTAKLA DNO, CENE PŠENICE, NAFTE I GASA NA ISTORIJSKOM MAKSIMUMU!

Poljaci su, pak, zabrinuti da bi davanjem "migova" Ukrajini, koje su i sami dobili na poklon od Nemačke, u ruske ruke mogla pasti modernija oprema i komunikacioni uređaji, kojima su te letelice u međuvremenu opremljene.

Članovi Kongresa SAD: Bajden da
olakša prebacivanje aviona u Ukrajinu!

Članovi američkog Kongresa su danas zatražili od administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena da olakša hitan transfer borbenih aviona u Ukrajinu iz NATO i istočnoevropskih zemalja, nakon molbe koju je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izneo u subotu.
Senator Bob Menendez, predsednik Komiteta za spoljne poslove, pisao je državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i ministru odbrane Lojdu Ostinu pozivajući Vašington da se obaveže da će sve donirane avione zameniti modernizovanim zapadnim avionima, kroz koncesiono finansiranje i zajmove, kao i subvencionisane cene, preneo je Rojters.
Zelenski je uputio očajnički poziv evropskim zemljama da obezbede avione ruske proizvodnje za borbu Ukrajine protiv ruskih snaga tokom video poziva u subotu sa američkim poslanicima, rekli su učesnici.
Mnoge vazdušne snage u istočnoj Evropi upravljaju ratnim avionima ruske proizvodnje.
Prebacivanje takvih aviona u Ukrajinu značilo bi da ukrajinski piloti upravljaju avionom bez potrebe za dodatnom obukom.
- Podržaću napore u Senatu za sprovođenje mera za obeštećenje naših saveznika koji budu dali svoje avione za odbranu Ukrajine -", naveo je Menendez u pismu.
Portparoli Stejt departmenta i Ministarstva odbrane nisu odmah odgovorili na zahtev da prokomentarišu pismo.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mungosha

pre 2 godine

Hahaha , promenili ste sliku i niste objavili komentar.

Žigolo

pre 2 godine

Ako sada Poljska, Slovačka, Rumunija i Bugarska, baš kao i Baltičke države nisu shvatili da je NATO gola obmana onda nikad neće. Mesecima Amerika šalje silno naoružanje Ukrajini ohrabrujući i nagovarajući ih da silom i nekakvim "blic krigom" vrate Krim i istok zemlje garantujući da će im pomoći. Sada se lepo vidi kakvi su Amerikanci lažovi kad ni jedna od ovih zemalja ne samo da nije dobila ništa od zapadnog vazduhopčlovstva nego i ono što imaju je za otpad. Hvala bogu da su makar shvatili da Vašington i njih na prevaru pokušava da ugura u rat sa Rusijom a svi oni odlično znaju šta ih čeka u tom slučaju. Možda grešim ali sva je prilika da će ovaj rat Ukrajine i Rusije biti ozbiljan korak ka raspadu NATO i da će se to svesti na desetak "starih" zapadnih članica.

Milan

pre 2 godine

A odakle će poleteti za Ukrajinu i šta će biti ne samo sa njima već sa aerodromima sa kojih će uzleteti ako uopšte uzlete? Šta imamo kao sledeći korak? Napad na članicu NATO pakta? Šta zatim sledi? Rat sa NATO paktom. Ja stvarno ne znam ko je ovde lud. Meni se čini da i Borelj i ona Ursula fon der Lajen i to društvo oko Stoltenberga sve više srlja u rat sa Rusijom u koji će da uvale evropske zemlje ako već i nisu sa sankcijama, naoružavanjem Ukrajine i psima rata. A i mi da stavimo prst na čelo i da dobro razmislimo šta bi bilo da smo danas u EU i protiv koga žele da nas okrenu.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija