• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

08.03.2022

13:23

OGLASIO SE NAFTNI GIGANT ŠEL, evo da li će prestati da kupuje rusku naftu  i gas!

AP/Photo

Vesti

OGLASIO SE NAFTNI GIGANT ŠEL, evo da li će prestati da kupuje rusku naftu i gas!

Podeli vest

Britanski energetski div Šel saopštio je danas da će prestati da kupuje rusku naftu i prirodni gas, zatvoriti svoje benzinske pumpe, prekinuti poslove s avio gorivom i sve druge operacije u toj zemlji zbog međunarodnog pritiska na kompanije da prekinu sve veze zbog ruskog napada na Ukrajinu

Šej je naveo u saopštenju da će se "postepeno" povući iz svih ruskih poslova sa ugljovodonicima, uključujući sirovu naftu, naftne derivate, prirodni gas i tečni prirodni gas, prenosi agencija AP.

Odluka je doneta u trenutku kada rastuće cene nafte potresaju svetska tržišta i samo par dana nakon što je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba kritikovao Šel navodeći da je saznao da je ta kompanija u petak "diskretno" kupila naftu od Rusa, optuživši je za nastavak saradnje s vlastima ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kuleba je u poruci na Tviteru napisao:''''Jedno pitanje za Šel: zar vam ruska nafta ne miriše na ukrajinsku krv?'''', navodi američka agencija.

- Vrlo smo svesni da naša prošlonedeljna odluka da kupimo rusku sirovu naftu koja će se prerađivati u benzin i dizel - iako je vođena pre svega našim razmišljanjem da se obezbedi sigurno snabdevanje - nije bila ispravna i žao nam je zbog toga, izjavio je glavni izvršni direktor Šela Ben van Berden.

Prema njegovim rečima, profit od ograničenih, preostalih količina ruske nafte koje će kompanija preraditi biće usmeren u poseban namenski fond.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Pastor: Srbija treba da zaštiti svoje interese
Politika

Pastor: Srbija treba da zaštiti svoje interese

Srbija pokušava da formira mudro i uravnoteženo stanovište o rusko-ukrajinskom sukobu što uopšte nije jednostavno, ali treba da vodi računa o svojim interesima, ocenio je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i poručio da Srbija ne sme da dođe u situaciju da plaća cenu političkih igara velikih država

08.03.2022

13:01

sledeća vest

Vesti

TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)
Live TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)

Gosti "Rata uživo" bili su politikolog Andreja Lović i Mladen Duvnjak iz organizacije "Srbi za Trampa". Govorili su, između ostalog, o predstojećim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i o potencijalnim posledicama koje će njihov ishod imati na Evropu i NATO pakt. Takođe, komentarisali su i političku situaciju u Americi i Nemačkoj.

30.08.2024

22:32

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija