• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Beta

08.03.2022

16:38

Hitan postupak tužilaštva Nemačke - "Putin ima imunitet!"

Vesti

Hitan postupak tužilaštva Nemačke - "Putin ima imunitet!"

Podeli vest

Nemačko savezno tužilaštvo je u hitnom postupku počelo da prikuplja podatke o mogućim ruskim ratnim zločinima u Ukrajini

Povod za istragu su izveštaji o napadima na stambene zgrade, bolnice i civilnu infrastrukturu, kao i o upotrebi kasetnih bombi, saznaje dpa. Tužioci su pokrenuli takozvanu strukturnu istragu, rekao je ministar pravde Marko Bušman (Marco Buschmann) za Pasauer noje prese (Passauer Neue Presse).

Strukturnu istragu savezni tužioci su već pokretali, na primer slučajeva iz građanskog rata u Siriji i zločina terorističke grupe Islamska država. Procedura na početku podrazumeva prikupljanje što više dokaza bez sumnjičenja nekog konkretnog.

Pritom su izbeglice važan izvor informacija, a sada iz Ukrajine u Nemačku dolaze desetine hiljada ljudi. U najboljem slučaju ti podaci kasnije mogu da posluže za pokretanje krivične istrage protiv pojedinaca i za izvođenje odgovornih pred sud.

Te informacije mogu da budu korisne međunarodnom pravosuđu.

Foto: Tanjug/AP

"Putin ima imunitet"

Kada je o ratnim zločinima reč, primenjuje se, naime, princip univerzalne jurisdikcije - ratni zločinci ne smeju da nađu utočište nigde na svetu.

A da bi savezno tužilaštvo moglo da postupa po nemačkom Zakonu o zločinima protiv međunarodnog prava, potrebno je da postoji veza sa Nemačkom. U slučaju sukoba u Siriji to je stalno potencirano jer su utočište u Nemačkoj pronalazile ne samo žrtve, već i počinioci koji su dolazili kao izbeglice.

Kada je reč o agresiji Rusije na Ukrajinu, istraga u Nemačkoj ima konkretne indicije o već počinjenim ratnim zločinima, dok se strahuje od novih.

Pre svega, postoji sumnja o korišćenju zabranjenih metoda rata, o mogućim ratnim zločinima protiv humanitarnih operacija i ljudi. Nemačko savezno tužilaštvo od 2015. već vodi strukturnu istragu o zločinima u istočnoj Ukrajini. Inače, u savezno tužilaštvo stižu i brojne krivične prijave zbog rata u Ukrajini.

Dve su podneli bivša ministarka pravde Sabine Lojthojser-Šnarenberger (Leutheusser-Schnarrenberger) i bivši ministar unutrašnjih poslova Gerhart Baum.

U mnogim prijavama zahteva se da odgovara ruski predsednik Vladimir Putin, što je u Nemačkoj praktično nemoguće.

Putin kao šef države ima imunitet, iako Zakon o zločinima protiv međunarodnog prava pominje i "zločin agresije."

Krivično gonjenje je moguće samo ako Nemac vodi agresivni rat ili je Nemačka žrtva agresije.

Međunarodni krivični sud u Hagu prošle nedelje je pokrenuo zvaničnu istragu o ratnim zločinima u Ukrajini.

Takođe, Ukrajina je u Međunarodnom sudu pravde, najvišem sudu Ujedinjenih nacija, protiv Rusije pokrenula proces zbog kršenja Konvencije o genocidu iz 1948.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!
Politika

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas da se sve što se dešava sa nasilnim guranjem tzv. Kosova u Savet Evrope i rezolucije o genocidu u Srebrenici, nameće čitavoj Srbiji i srpskom narodu a da u tome deo opozicije vidi "šansu i sreću" samo zato što misle da će time oslabiti predsednika Aleksandra Vučića.

24.04.2024

12:17

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!
Politika

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!

Društvo za ugrožene narode, Memorijalni centar Srebrenica i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, čiji je osnivač Nataša Kandić, u pismu upućenom svim državama članicama Ujedinjenih nacija pozivaju sve ambasadore zemalja članica UN da glasaju za podršku sramnoj rezoluciji Generalne skupštine kojom bi se, kako se navodi, "11. juli proglasio Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine".

24.04.2024

12:11

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija