• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/24sata.hr

15.03.2022

16:59

(Video) RUSIJA NIJE SREĆNA! Vojna vežba "HLADNI ODGOVOR 2022" okupila 30.000 NATOVACA iz 27 zemalja, to se nikako ne dopada Rusima, vri na kopnenoj granici...

printscreen

Vesti

(Video) RUSIJA NIJE SREĆNA! Vojna vežba "HLADNI ODGOVOR 2022" okupila 30.000 NATOVACA iz 27 zemalja, to se nikako ne dopada Rusima, vri na kopnenoj granici...

Podeli vest

Vojna vežba "Hladni odgovor 2022", koja je počela u ponedeljak, okupila je čak 30.000 vojnika iz 27 zemalja

To se nikako ne dopada Rusima, koji dele 200 km kopnene granice sa Norveškom, koja je domaćin vežbi.

Pre oko osam meseci, dok se svet bavio pandemijom koronavirusa, lideri članica NATO su na svojim sajtovima objavili da će u martu 2022. izvesti veliku vojnu vežbu pod nazivom "Hladni odgovor 2022" u severnoj Norveškoj.

Najavili su da će u njemu učestvovati 30.000 vojnika iz 27 zemalja NATO, kao i 220 aviona i 50 brodova. Ovi podaci pokazuju da je ovo najveća vojna vežba na Arktiku u poslednjih 30 godina.

Eskalacijom ruskih odnosa sa Ukrajinom ova vežba je dobija dodatni značaj.

To znaju i u Severnoatlantskoj alijansi, pa su se odmah ogradili od ideje da to ima veze sa Rusijom.

"Vojna vežba je najavljena pre osam meseci kada nije bilo nepravednih vojnih dejstava na teritoriji Ukrajine. NATO u toj situaciji deluje preventivno i pazi da ne eskalira situaciju", stoji na njihovom sajtu i dodaju da su pozvali Rusiju da bude tamo kao država posmatrač, ali su oni to odbili.

Ova objašnjenja Rusiji ništa ne znače. Oni imaju svoj stav. a to je da NATO bude što dalje od njihovih granica. Oni su zabrinuti jer država sa kojom se graniče trenutno dozvoljava da se ova akcija izvede.

"NATO-ova vežba velikih razmera 'Hladan odgovor' odražava opštu želju Alijanse da ojača svoje prisustvo u severnoj Evropi. Pretpostavljamo da bilo kakvo povećanje vojnih kapaciteta NATO-a u blizini ruskih granica ne doprinosi jačanju bezbednosti u regionu. Nije bilo zvaničnih informacija o pozivu ruskih posmatrača na vežbu u Ambasadi", napisali su iz Ruske ambasade u Norveškoj na društvenim mrežama.

Uprkos protivljenju vežbe su počele

"To je odbrambena vojna vežba", rekao je Ingve Odlo, norveški general zadužen za operaciju.

Osim članica NATO, u akciji učestvuju i Švedska i Finska, zemlje koje nisu članice NATO. Oni su već učestvovali u ovoj vojnoj vežbi, koja se svake dve godine održava u Norveškoj, ali situacija u to vreme nije bila tako delikatna.

Glavna "zvezda" cele vojne vežbe biće nosač aviona HMS Prince of Vales.

Na nosaču se nalazi najviši pomorski štab u britanskoj Kraljevskoj mornarici - komanda Udarnih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, sa kontraadmiralom Majkom Atlijem, koji će predvoditi značajnu operativnu grupu u sklopu napora NATO za mir i stabilnost u Evropi.

"NATO je kamen temeljac odbrane Ujedinjenog Kraljevstva i naša posvećenost alijansi je apsolutna. Privilegija je biti komandant pomorske komponente Ujedinjenog Kraljevstva dok učestvujemo u ovoj vežbi pod vođstvom Norveške", rekao je kontraadmiral Majk Atli.

Vojna vežba trajaće još 15 dana. Okupljene snage će trenirati u najekstremnijim mogućim uslovima, na temperaturi znatno ispod nule.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija