• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.03.2022

08:19

RUSIJA KRENULA U FINALNI OBRAČUN, POČELA ŽESTOKA BORBA ZA KIJEV! Objavljeni snimci razornih udara ruskih snaga, plamen i gusti dim šire se gradom (FOTO, VIDEO)

Printskrin Telegram/Intel Slava Z/Tanjug/ap

Vesti

RUSIJA KRENULA U FINALNI OBRAČUN, POČELA ŽESTOKA BORBA ZA KIJEV! Objavljeni snimci razornih udara ruskih snaga, plamen i gusti dim šire se gradom (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Vojska Rusije nalazi se nadomak centra ukrajinskog glavnog grada, u kojem je proglašen policijski čas u trajanju od 35 sati. Za to vreme niko ne sme da bude na ulici osim vojske, a građanima je savetovano da odu u skloništa

Rusija je krenula u finalnu borbu za glavni grad Ukrajine - Kijev. Vojska Rusije nalazi se nadomak centra grada, u kojem je proglašen policijski čas u trajanju od 35 sati. Za to vreme niko ne sme da bude na ulici osim vojske, a građanima je savetovano da odu u skloništa.

Pojačani vojni udari

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da je juče od 21 sat po lokalnom vremenu na snazi policijski čas i da će trajati sve do četvrtka do osam ujutru.

- Zabranjeno je kretanje po gradu bez posebne dozvole. Građani će moći samo da odu u skloništa - rekao je Kličko.

Srce Ukrajine
Kijev je srce Ukrajine i biće branjen svim sredstvima
Vitalij Kličko

On je dodao da je Kijev srce Ukrajine i da će biti branjen svim sredstvima. Kličko je, istovremeno, pozvao muškarce koji su ranije tokom sukoba odveli žene i decu na bezbedno mesto na zapadu zemlje da se vrate u glavni grad i da se bore.

Policijski čas je proglašen nakon što su juče pre zore dve velike eksplozije odjeknule u centru Kijeva. Pogođen je jedan stambeni blok, u kojem je nakon toga izbio požar. Vatrogasci su satima gasili vatru, a spasioci su pomogli u evakuaciji stanovnika zarobljenih u zgradi koristeći mobilne merdevine. Prema saopštenju ukrajinskih vlasti, u granatiranju je stradalo četvoro ljudi.
Osim toga, pogođena je i fabrika oružja "Artjom" u centru Kijeva.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u Kijevu zaplenilo veliku količinu zapadnog oružja, uključujući britanske ručne bacače raketa "dževelin".

Kijev je, inače, dosad bio pošteđen najgorih borbi, ali se ruska vojska sada približava gradu, te su granatiranje i vazdušni napadi pojačani.

Rusija je ostavila vremena da civili napuste Kijev, što je dosad uradilo oko 1,5 miliona ljudi. Oni koji su ostali znali su šta sledi.

- Bilo je jasno da će se ono što se događa u Harkovu, Marijupolju i drugim gradovima pre ili kasnije dogoditi i u Kijevu - rekao je stanovnik Kijeva Igor Krupa.

Upozorili civile

Moskva je najavila da će se prvo usredsrediti na fabrike vojno-industrijskog kompleksa, koje proizvode i popravljaju oružje ukrajinskih nacionalista. Ruska vojska je zato pozvala radnike u tim fabrikama, kao i građane koji žive u blizini njih, da hitno napuste ta područja.

Analitičari kažu da će se narednih dana odigrati ključna bitka u ratu u Ukrajini - za osvajanje Kijeva.

- Ukoliko Rusija uspe da osvoji Kijev i poveže se sa Krimom na jugu, onda je Ukrajina podeljena na dva dela. Ukrajinskoj vojsci biće odsečeni svi kanali snabdevanja, uključujući i isporuku oružja. To bi praktično značilo da su se vlasti u Kijevu našle u mat-poziciji - objašnjavaju analitičari, dodajući da je upravo to sve vreme i bio plan ruskog predsednika Vladimira Putina.

 

Rusija će pobiti sve strane plaćenike

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je juče da će ruska vojska pobiti sve strane plaćenike u Ukrajini. On je upozorio strane vlade koje su podsticale svoje građane da idu u rat u Ukrajini da će biti odgovorne za njihovu smrt.
- Sve lokacije na kojima se nalaze strani plaćenici su nam poznate. Ponovo želim da upozorim da za strane plaćenike neće biti milosti, bez obzira na to gde se nalaze na teritoriji Ukrajine - istakao je Konašenkov.
On je to izjavio nakon što je Rusija u nedelju krstarećim raketama uništila vojnu bazu Javorov nedaleko od poljske granice, u kojoj se nalazilo oko 1.000 stranih plaćenika. U napadu je ubijeno njih 180, među kojima su i tri bivša britanska specijalca.

 

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ChuChu

pre 2 godine

E to su pravi heroji, nasa braca, sa 30~40 kilometata raketnim bacacima, gaubicama, vođenim raketama hrabro granatiraju stambene četvrti i građane, samo tako do pobede, uraaaa....

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja
Saopštenje za medije

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja

Nakon što je na glavnom pretresu pred Višim sudom u Beogradu 21. juna 2024. godine u svojoj odbrani dobrovoljno opozvao lažan iskaz, Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela sa okrivljenim Ratkom Ivanovićem, predsednikom i odgovornim licem sportskog kluba "Partizan practical Shooting" prema kojem je on priznao da je lažno svedočio prilikom ispitivanja u tužilaštvu 14. jula 2023. godine u istrazi koja se pred ovim tužilaštvom vodila protiv okrivljenog Vladimira Kecmanovića zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti.

25.06.2024

12:55

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija