• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

18.03.2022

20:59

ESKALACIJA ULIČNIH SUKOBA U SRCU MARIUPOLJA! Na frontovima Ukrajine razmenjuju vatru, Kijev organizuje vojsku po uzoru na Švajcarsku taktiku!

Tanjug/AP

Vesti

ESKALACIJA ULIČNIH SUKOBA U SRCU MARIUPOLJA! Na frontovima Ukrajine razmenjuju vatru, Kijev organizuje vojsku po uzoru na Švajcarsku taktiku!

Podeli vest

Jedinice ruske armije približile su se centru Marijupolja i u petak su se u gradu vodile žestoke borbe. Vojnici nacionalističkog ukrajinskog bataljona "Azov" zabarikadirali su se na prostoru velike čeličane "Azovstalj". NJih su opkolile jedinice ruske morske pešadije, kao i specijalci iz Čečenije. Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov saopštio da je u Ukrajinu otišlo još hiljadu dobrovoljaca, iskusnih vojnika koji bi trebalo da učestvuju u gradskim borbama

Aerodrom je od petka pod kontrolom snaga Donjecke narodne republike.

Ruske raketne jedinice su otkrile mesto odakle su raketama "točka-U" Ukrajinci gađali civilne objekte u gradu Melitopolj, pa su sa dve rakete "iskander" pogodili lansere na jugoistoku Zaporožja koje je pod kontrolom ukrajinske vojske. Ukrajinski nacionalisti su ovih dana više puta gađali gradove raketama "točka-U" u Donbasu gde je poginulo dvadesetak ljudi.

Nekoliko raketa pogodilo je u petak ujutru fabriku za popravku aviona u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu, saopštio je gradonačelnik ovog grada Andrij Sadovi. Nema žrtava u napadu, a rad u fabrici je zaustavljen, zgrada fabrike je uništena, naveo je Sadovi. Ukrajinska vojska saopštila je da su postrojenje pogodile krstareće rakete, koje su lansirane iz pravca Crnog mora. Kako je navela vojska, najverovatnije su u pitanju rakete "kh-55", koje su lansirane iz teških strateških bombardera. Slične rakete pogodile su u nedelju vojnu bazu Javoriv na zapadu Ukrajine.

Sadovi je prethodno rekao da je ruska raketa pogodila oblast u blizini aerodroma, ali je naglasio da aerodrom nije pogođen. Najmanje tri eksplozije odjeknule su u petak u Lavovu.

Foto: Printskrin video

I u severnom delu Kijeva u petak ujutru su odjeknule eksplozije.

Visoki komesarijat Organizacije ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštio je u petak da je najmanje 816 civila poginulo, a 1.333 ranjeno u Ukrajini do 17. marta.

Predstavnik Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov, izjavio je da je u toku noći pogođen 81 ukrajinski vojni objekat, uključujući četiri višecevna bacača, tri komandna punkta i osam skladišta oružja. Osim toga, oborili su šest ukrajinskih bespilotnih letelica, među kojima je bio i jedan "bajraktar-TB-2".

- Čim se pojave na teritoriji Ukrajine, PVO sistemi S-300, koje ukrajinskoj vojsci namerava da pokloni Slovačka, oni će biti legitimni cilj - izjavio je Igor Korotčenko, direktor moskovskog Centra za analizu trgovine oružjem.

Jedinice Luganske oblasti oslobodile su 90 odsto teritorije te bivše ukrajinske oblasti, a sada samostalne države. Od početka rata jedinicama Donjecke narodne republike dobrovoljno se predalo ukupno 170 ukrajinskih vojnika.

Sada kad su mnogi gradovi opkoljeni, neki bojovnici iz nacionalističkih bataljona se presvlače u civilna odela i pokušavaju da pobegnu kao civili.

- Mnoge od njih smo uhvatili bez obzira na to što su se presvukli, jer ih je većina istetovirala "svastike" i druge nacističke simbole - rekao je Denis Pušilin, predsednik Donjecke narodne republike.

I dok armije vode borbe, paraleno se preko video-veze vode pregovori Moskve i Kijeva. Savetnik Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak, koji učestvuje u pregovorima sa Rusima, optimistički kaže da je napravljena politička formula koja bi trebalo da uđe u osnovu dogovora za rešenje ukrajinske krize. Podoljak tvrdi da će dogovor o garancijama bezbednosti potpisati ne samo Ukrajina i Rusija, nego pet ili sedam zemalja.

Što se tiče armije, Ukrajina bi imala švajcarski model koji ima ograničene rezerve snaga. Podoljak kaže da je to optimalni model za Ukrajinu ako ima neutralni status. Koliki bi tačno bio broj vojnika koji bi imala Ukrajina, to bi tek trebalo da se dogovori. Inače, švajcarska armija ima kopnene i vazdušne snage.Ukupan broj vojnika i oficira je oko 220.000, od čega su 80.000 rezervisti.

Ako se dve strane o tome i dogovore, ostaje vrlo teško pitanje teritorija. Putin kategorički insistira da Kijev mora da prizna da je Krim zauvek ruska teritorija, kao i da su Donjecka i Luganska oblast samostalne države. Zasada, Zelenski govori da tako nešto neće nikada priznati.

Zvaničnik Svetskog programa za hranu Jakob Kern izjavio je da su lanci snabdevanja hranom u Ukrajini u kolapsu i da je uništen deo infrastrukture. On takođe navodi da su mnoge prodavnice i skladišta trenutno prazni. Najteže je u "opkoljenim gradovima" kao što je Marijupolj gde, kako navodi, zalihe ponestaju.

Pojedini poslanici u ruskoj Dumi predlažu da se zapadnim kompanijama koje su napustile Rusiju zabrani narednih deset godina povratak na njihovo tržište. NJihova mesta će zauzeti partneri iz prijateljskih država, pre svega iz Kine.

Nastavlja se uvođenje sankcija Evropske unije Rusiji, koje pogađaju obe strane. Trgovinska razmena Rusije i EU 2021. iznosila je 283 milijarde dolara. Rusija od evropskih zemalja kupuje finalne proizvode, od automobila i raznih mašina do aviona i odeće i obuće. Na drugoj strani, EU kupuje energente i sirovine za koje ne može lako da nađe zamenu na međunarodnom tržištu.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Zapad želi da amortizuje otpor Srbije ulasku tzv. Kosova u SE! Milivojević: Priština ništa nije uradila u vezi sa osnivanjem ZSO!
Politika

Zapad želi da amortizuje otpor Srbije ulasku tzv. Kosova u SE! Milivojević: Priština ništa nije uradila u vezi sa osnivanjem ZSO!

Kako se bliži 16. maj kada bi Komitet ministara u Strazburu trebalo da donese konačnu odluku da li će lažna država Kosovo ući u Savet Evrope, tako su sve glasnije najave da bi ovaj korak Prištine mogao da se odloži i uslovi formiranjem Zajednice srpskih opština. Takvu tezu zastupa i diplomata Zoran Milivojević, koji ocenjuje da bi to mogla da bude izlazna strategija Zapada kako bi se izbegle podele i rizik od kompromitovanja i neuspeha.

06.05.2024

09:40

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni
Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni

Devet osoba je ubijeno, a 12 povređeno u masovnoj pucnjavi koju je u noći 4. maja 2023. godine počinio Uroš Blažić u selima Dubona i Malo Orašje. Tih 12 ljudi imalo je sreću da preživi, ali su posledice koje su ostale trajne. Nevena Vujić iz Dubone je u tom trenutku imala 19 godina. Pogođena je sa više hitaca, a zbog ozbiljnosti povreda joj je amputirana leva podlaktica. Andrijana Mitrović iz Malog Orašja ostala je živa jer se pravila da je mrtva, te joj Blažić nije prišao.

06.05.2024

09:07

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija