• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/politico/mediji

24.03.2022

13:01

SUDBINA UKRAJINE REŠAVA SE U NAREDNE DVE NEDELJE, RUSIJA ĆE PRELOMITI! Američki analitičar strahuje od jedne Putinove odluke, ako se to dogodi, neka je svima Bog u pomoć!

Reuters

Vesti

SUDBINA UKRAJINE REŠAVA SE U NAREDNE DVE NEDELJE, RUSIJA ĆE PRELOMITI! Američki analitičar strahuje od jedne Putinove odluke, ako se to dogodi, neka je svima Bog u pomoć!

Podeli vest

Majkl Kofman, jedan od najistaknutijih američkih vojnih analitičara i autoriteta za rusku vojsku, rekao je za Politiko da bi naredne dve nedelje mogle da odluče sudbinu Ukrajine kada je ruska vojna operacija u pitanju

Kofman kaže da ga je u početku iznenadilo to što je Rusija počela operaciju više kao strateški napad.

"Rusi su verovali da za tri dana mogu izvršiti promenu režima i naterati Ukrajinu da se preda bez borbe. Gledajući unazad, oni nisu ozbiljno planirali vojnu operaciju i borbu protiv zemlje sa značajnom konvencionalnom vojskom poput Ukrajine", tvrdi Kofman.

On dodaje da je napredak Rusa spor i da nije sprovedena početna opsežna vazdušna kampanja već veoma ograničena udarna kampanja.

"Od tada su pokušavali da sastave pravu vojnu operaciju, čiji udar ide ka glavnom gradu kao centru gravitacije. Pokušavaju da zaobiđu velike gradove i zauzmu kritičnu infrastrukturu, kao i da opkole ukrajinske snage u Donbasu u istočnom delu Ukrajine. Mislim da je njihov napredak bio prilično spor i da je koštao visoku cenu, ali u nekim oblastima ostvaruju stabilan napredak", kaže Kofman.

Američki stručnjak dodaje da će se u naredne dve nedelje rešiti sudbina Ukrajine i da ruske snage moraju da naprave pauzu da bi se reorganizovale.

"Jasno je da ruska vojska nema dobre šanse da ostvari svoje početne političke ciljeve i da je rusko rukovodstvo moralo suštinski da revidira svoje ratne ciljeve u pravcu rešenja jer promena režima nije opcija. Sada samo pokušavaju da se postave u najbolju moguću poziciju za te pregovore, a ruskoj vojsci je verovatno preostalo još samo nekoliko nedelja u pogledu borbene efikasnosti unutar Ukrajine. Iskreno, isto važi i za ukrajinske snage. Ne mogu da pretpostavim koliki su im gubici, ali nisu ni u boljoj formi. Dakle, jedna od dve stvari će se verovatno desiti u narednih nekoliko nedelja: ili ćemo videti značajnu operativnu pauzu i neku vrstu prekida vatre koji će dovesti do nagodbe, ili će ta pauza uvesti period ponovnog naoružavanja u kojem će Rusija uvesti jedinice koje sada dovode do granice. Imaju više snaga, imaju više materijala. Njihovi gubici su značajni, ali njihova stopa iscrpljivanja kao udela u snagama verovatno nije tako loša kao kod Ukrajinaca. Njima možda ide dobro, ali i dalje gube značajne količine materijala i opreme", pojašnjva Kofman.

Na pitanje šta će se dešavati u bliskoj budućnosti, američki analitičar kaže:

"Jedina stvar za koju mislim da sada možemo reći je da ruska vojska nije u mogućnosti da zauzme Kijev. Najbolje što mogu da pokušaju je da ga opkole u ​​narednim nedeljama. Malo je verovatno da će biti uspešno guranje na zapad ka Odesi. Jedini front na kome bi mogli da postignu neki uspeh je dalje sabijanje ukrajinskih snaga u Donbasu na istoku".

Kofman navodi da Rusi primenjuju taktiku "klešta" pokušavajući da opkole prestonicu Kijev, ali i dva položaja ukrajinske vojske na istoku, gde su, kako kaže, ukrajinske snage trenutno u najneizvesnijoj poziciji.

Kofman kaže da Rusi imaju više jedinica koje mogu da uđu u ovu borbu i da je to njihova prednost..

"Izazov koji će imati je to što jedinice koje dovode verovatno neće biti tako efikasne, jer su snage koje su poslali na početku bile najbolje trupe koje Rusija ima. Dakle, ove jedinice će pomoći da se popune prostor i možda konsoliduju neke teritorije, ali najverovatnije neće biti tako dobre kao one što su bile bačene u borbu i sažvakane".

Ako odluče, Rusi mogu da mobilišu zemlju, donesu posebne zakone koji im daju pristup većem ljudstvu i počnu da koriste rezervnu opremu koju imaju u skladištima. Ako se bude išlo na ratno iscrpljivanje između Rusije i Ukrajine, biće to mnogo krvaviji rat, smatra Kofman i pojašnjava:

"I tu sam mnogo manje optimističan u pogledu izgleda Ukrajine, da budem iskren. Ratovi iscrpljivanja svode se na ljudstvo i materijal, a Rusija ima i jedno i drugo. Mnogo sam manje optimista u pogledu izgleda Ukrajine u tom pogledu. Rusija i dalje ima vojsku i opremu u rezervi. Ovde bi moglo doći do tačke u kojoj količina nadmašuje kvalitet, a Rusi samo dolaze."

Na pitanje da li misli da će sankcije uopšte uticati na rusku odbrambenu industrijsku bazu, Kofman na kraju kaže:

"BMP (ruski oklopni transporteri) ne rade na novcu. Sankcije neće uticati na snage koje su trenutno raspoređene. To je stvarnost. Dokle god Putin oseća da ima javnu podršku za ovaj rat, on može da ga nastavi. Inače nema sjajne opcije, osim ako ne postoji dogovor koji mu omogućava da se povuče iz Ukrajine i odnese pobedu."

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija