• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

29.03.2022

21:43 >> 21:47

Bivši ministar energetike Bugarske ZALEDIO ZAPAD: Nema zemlje koja može da ZAMENI RUSKI GAS!

AP/Photo

Vesti

Bivši ministar energetike Bugarske ZALEDIO ZAPAD: Nema zemlje koja može da ZAMENI RUSKI GAS!

Podeli vest

Odustajanje od kupovine ruskog gasa pre nego što se pronađe novi izvor je neozbiljno, izjavio je bivši ministar energetike Bugarske Rumen Ovčarov komentarišući mogućnost da se Bugarska odrekne saradnje sa „Gaspromom“

Prema rečima bivšeg ministra, da je moguće da se dobiju neophodne količine gasa iz drugih izvora već bi to bilo učinjeno.


Treći energetski paket Evropske unije, koji je usvojen 2009. godine upravo ima za cilj izolaciju ruskog energetskog tržišta, ali i nakon toliko godina Rusija i dalje snabdeva Evropu prirodnim gasom. Udeo prirodnog gasa dostiže 40 odsto, 30 odsto čini nafta, a ugalj – 46 odsto, naveo je Ovčarov.

- Zašto oni stižu iz Rusije? Odgovor je jednostavan – jer je ekonomski to najisplativija i najjeftinija opcija za sve koji dobijaju energetske resurse - izjavio je bivši bugarski ministar.

Što se tiče pitanja isporuke gasa iz Azerbejdžana od toga ne treba očekivati čudo, jer je njegov obim poznat: osam milijardi kubnih metara za Italiju, milijarda za Grčku i milijarda za Bugarsku. Ovčarov smatra da se ruski gas takođe ne može zameniti američkim tečnim gasom.

- Amerikanci, jednostavno, nemaju takve kapacitete. Ove godine su povećali isporuke u Evropu na 10-12 milijardi kubnih metara – šta je to? Rusija isporučuje skoro 200 milijardi kubnih metara gasa (prema rečima Alekseja Milera, direktora ‘Gasproma’, Rusija je tokom 2021. godine isporučila 185 milijardi kubnih metara gasa) - zaključuje bivši bugarski ministar energetike.

Opširnije čitajte OVDE.

Bonus video

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam!
Live TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam!

U Beogradu, večeras nešto pre 19 časova, uhapšena je jedna osoba u Sarajevskoj ulici. Kod nje je pronađen samostrel, sličan onom koji je korišćen u terorističkom napadu pre par dana ispred ambasade Izrela kada je povređen žandarm koji je obezbeđivao objekat. Osim samostrela, kod uhapšenog lica, pronađeni su nož, čakija i nunčake. Ovim povodom, gosti Informerovog vanrednog programa bili su karijerni diplomata Branko Branković, Nikola Belić, novinar "Politike" i Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja.

01.07.2024

22:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kosta spasao Ronalda, Portugal je u četvrtfinalu! (FOTO/VIDEO)
EURO 2024

Kosta spasao Ronalda, Portugal je u četvrtfinalu! (FOTO/VIDEO)

Velika drama viđena je u Frankfurtu u duelu osmine finala između Portugala i Slovenije. Nije bilo golova u regularnih 90 minuta, a u finišu prvog produžetka Jan Oblak je odbranio jedanaesterac Kristijanu Ronaldu! Na kraju, Portugalci su bili bolji u penal seriji (3:0), a golman Diogo Kosta izrastao je u apsolutnog junaka!

01.07.2024

23:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija