• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Agencije

30.03.2022

08:58

NEVEROVATNO OTKRIĆE ISPOD NOTR DAMA! Arheolozi pronašli misteriozni sarkofag star više od 700 godina!

reutres

Vesti

NEVEROVATNO OTKRIĆE ISPOD NOTR DAMA! Arheolozi pronašli misteriozni sarkofag star više od 700 godina!

Podeli vest

Ispod katedrale Notr Dam u Parizu pronađen je sarkofag i oslikane fragmente pregrade koja odvaja oltarni deo od broda crkve, što predstavlja novi uvid u istoriju zdanja koje se trenutno rekonstrušea nakon razornog požara 2019. godine

 

Nekoliko grobnica i tajanstveni sarkofag, za koji se veruje da potiče iz 14. veka otkriveni su nedavno prilikom obnove pariske katedrale Notr Dam, koja je stradala u požaru aprila 2019. godine. Pronašli su ih radnici koji rekonstruišu zdanje staro više od 850 godina i odmah su pozvani stručnjaci iz Arheološkog društva.

Grobnice i sarkofag pronađeni su u podu prilikom postavljanja skela za obnovu palog tornja katedrale, a ovom prilikom otkriveni su i fragmenti oslikanih skulptura, koji su najverovatnije bili deo ikonostasa. Pretpostavlja se da je reč o ikonostasu čiji su drugi delovi pronađeni još u 18. veku i danas se čuvaju u Luvru.

 

"U podu transepta katedrale otkriveni su fragmenti izuzetnog naučnog kvaliteta", rekla je francuska ministarka kulture Rozelin Bašelo i dodala da su radovi na iskopavanju produženi do 25. marta.

"Ispostavilo se da se ispod dela katedrale nalaze neverovatna naučna otkrića", rekla je francuska ministarka kulture Rozelin Baselot za Rojters.

Foto: AP Photo

Rekonstrukcija Notr Dama

Sarkofag 

U saopštenju francuskog ministarstva kulture kažu da izgleda da "potpuno očuvan sarkofag napravljen od olova" datira iz 14. veka a, s obzirom na njegove "karakteristike i lokaciju", verovatno je da se u njemu nalaze ostaci "visokog dostojanstvenika". Istoričari trenutno znaju za oko 400 ljudi, uključujući biskupe i nadbiskupe, koji su sahranjeni u Notr Damu.

Mesto iskopavanja leži ispod kamenog sloja koji datira iz 18. veka, ali neki niži nivoi sežu i do 14. veka, a neki i do početka 13. veka, saopštilo je ministarstvo kulture.

Pošto je sarkofag star više od 700 godina napukao, arheolozi su uz pomoć mini-endoskopske kamere mogli da prouče posmrtne ostatke koji se nalaze u njemu.

"Uspeli smo unutra da "uguramo" malu kameru koja je otkrila ostatke tkanine i organske tvari poput kose i ostatke biljaka", rekao je Kristof Besine iz francuskog Nacionalnog arheološkog instituta.

 

Listovi, koji izgledaju kao da potiču od drveta šimšira, mogu biti veoma značajni. Kristof Benijer iz francuskog Nacionalnog arheološkog instituta objasnio je da su društvene elite i verske vođe često sahranjivani sa takvim lišćem oko glave.

"Videli smo veoma dobro očuvano telo čija je glava prekrivena "’jastukom" od lišća, što se koristilo prilikom obreda sahranjivanja verskih lidera"​, objasnio je Kristof Besnije, vođa tima arheologa koji istražuju otkriće u katedrali Notr Dam, prenose agencije.

"To nije balzamovanje, već način da se telo što bolje očuva. Dakle, činjenica da su ove biljke još uvek tu ukazuje na to da je sadržaj veoma dobro očuvan", rekao je on.

Arheolozi smatraju da je olovni sarkofag verovatno pripadao visokom dostojanstveniku i pretpostavljaju da bi mogao poticati iz 14. veka, što bi, ako se to potvrdi, bio spektakularan nalaz.

Sarkofag nije bio jedino što su arheolozi pronašli!

Tokom iskopavanja, koje je Ministarstvo kulture definisalo kao "preventivno arheološko iskopavanje" pre postavljanja skela, arheolozi su naišli i na veći broj skulptura. One su verovatno bile deo paravana iz 13. veka, pregrade koja je odvajala pevnicu, prostor blizu oltara, od naosa i centralnog dela crkve.

Značajno je da su fragmenti paravana takođe otkriveni u Notr Damu u 18. veku prilikom rekonstrukcije crkve. Tadašnji majstori nisu se zamarali "preventivnom arheologijom" i verovatno su tada uništene brojne grobnice dok je rađeno na dodavanju cevi ispod objekta. Delovi koji su tada otkriveni sada su u Luvru.

Iskopavanje je otkrilo i jamu neposredno ispod današnjeg nivoa poda katedrale, koja je verovatno nastala oko 1230. godine, kada je katedrala Notr Dam, jedan od najstarijih primera francuske gotike, bila u izgradnji.

Ostali delovi građevine, uništeni početkom 18. veka, otkriveni su tokom obnove Notr Dama sredinom 19. stoleća i već su izloženi u muzeju Luvr.

Foto: Pixabay

Simbol Pariza

Notr Dam, formalno nazvana Notre Dame de Paris ili Gospa od Pariza, ima bogatu istoriju koja se proteže unazad preko 800 godina. Papa Aleksandar III položio je temelje za Notr Dam 1163. godine, a izgradnja je završena više od 180 godina kasnije 1345. godine.

Impresivna katedrala, sa gargojlima, letećim podupiračima i drugim gotičkim detaljima, bila je pozornica za niz važnih istorijskih događaja. Engleski Henri VI postao je tamo kralj Francuske 1431. godine, a Napoleon Bonaparta se krunisao za cara u katedrali 1804. godine.

Katedrala je postala trajni simbol Pariza i Francuske, posebno nakon prikaza u romanu Viktora Igoa iz 1831. "Zvonar bogorodičine crkve". Zbog toga je požar iz 2019. godine na tom mestu bio još užasniji.

Dan kada je Pariz goreo

Razorni požar zahvatio je Notr Dam 15. aprila 2019. užasujući lokalno stanovništvo i turiste u francuskoj prestonici, piše Istorijski zabavnik.

Požar u Notr Damu izbio je oko 18 časova. 15. aprila 2019. godine, verovatno zbog renoviranja katedrale koja je bila u toku. Goreo je više od pet sati, zacrvenevši parisko nebo, dok su se meštani i turisti okupljali da gledaju. Tragično, kultni toranj katedrale srušio se tokom požara.

Foto: AP/Photo

Restauracija je u toku i očekuje se da će biti završena početkom 2024. Do tada, ko zna koje bi druge zadivljujuće nalaze ova drevna katedrala mogla da ponudi.

Požar koji je 2019. progutao gotovo celu katedralu šokirao je Francusku i svet. Uplakani Parižani i zaprepašćeni turisti tada su s nevericom gledali kako vatra guta tornjeve jedne od najpoznatijih crkvi na svetu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija