• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

11.04.2022

08:25

TESNO U FRANCUSKOJ, MAKRONU 27,6, LE PENOVOJ 23,41 ODSTO! Ovo su rezultati predsedničkih izbora na osnovu 97 odsto prebrojanih glasova!

Tanjug/AP

Vesti

TESNO U FRANCUSKOJ, MAKRONU 27,6, LE PENOVOJ 23,41 ODSTO! Ovo su rezultati predsedničkih izbora na osnovu 97 odsto prebrojanih glasova!

Podeli vest

Prema preliminarnim rezultatima, na osnovu 97 odsto obrađenog materijala, aktuelni predsednik Francuske Emanuel Makron vodi u prvom krugu predsedničkih izbora sa 27,6 odsto glasova ispred drugoplasirane Marin Le Pen, kandidata desničarskog Nacionalnog okupljanja (RN), koja je osvojila 23,41 procenata glasova

Emanuel Makron i Marin Le Pen nadmetaće se u drugom krugu predsedničkih izbora, koji će se održati 24. aprila.

Na trećem mestu je lider levičarskog pokreta Nepotčinjena Francuska (LFI) Žan-Lik Melanšon, koji je osvojio 21,95 odsto glasova. Četvrti je desničarski kandidat Erik Zemur sa 7,05 procenata osvojenih glasova, objavljeno je na sajtu francuskog Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Makron je u toku izborne noći poručio da „u narednih 15 dana ne treba da štedimo trud jer ništa nije urađeno, budimo skromni i odlučni“.

„24. aprila možemo da izaberemo novu francusku i evropsku epohu. 24. aprila možemo da napravimo izbor nade. 24. aprila možemo zajedno da napravimo izbor Francuske i Evrope“, poručio je on pred svojim pristalicama govoreći o drugom krugu predsedničkih izbora.

Makron je obećao da će raditi na tome da ubedi sve birače, uključujući i one koji su bili uzdržani ili su glasali za kandidate krajnje desnice i krajnje levice, da glasaju za njega. On je zahvalio svim građanima koji su glasali za njega u prvom krugu predsedničkih izbora.

„Vaše poverenje me obavezuje. Možete računati na mene da ću realizovati ovaj projekat napretka, francuske i evropske otvorenosti i nezavisnosti“, izjavio je Makron u svom prvom obraćanju posle prvog kruga predsedničkih izbora održanih danas.

„Zahvaljujem Ani Idalgo, Janiku Žadou, Valeri Pekres i Fabijenu Ruselu koji su mi večeras dali podršku“, nastavio je Makron i pozvao sve sugrađane, bez obzira na njihov izbor u prvom krugu, da im se pridruže, objavila je televizija TF1, preneo je Tanjug. Potpuno sam svestan da ova podrška neće biti podrška našeg programa i svestan sam toga, istakao je on.

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron

„Želim da doprem do svih onih koji žele da rade za Francusku. Spreman sam da izmislim nešto novo kako bih spojio različita uverenja i osetljivosti kako bismo sa njima izgradili zajedničku akciju u službi naše nacije“, naglasio je Makron.

Marin Le Pen je pozvala „sve koji nisu glasali za Emanuela Makrona“ da joj se pridruže, uz obećanje da će dovesti Francusku u red za pet godina.

„Francuski narod mi je dao čast tako što sam se kvalifikovala u drugi krug. Izražavam najiskreniju zahvalnost mojim glasačima. Vidim da se povećala nada kod snaga koje žele oporavak zemlje. Pozivam sve one koji danas nisu glasali za Makrona da nam se priključe“, kazala je ona, preneo je „Figaro“.

Ona je obećala da će „Francusku da dovede u red za pet godina“.

Foto: Tanjug/AP

Žan Mari Le Pen

„Obezbediću nacionalnu nezavisnost, kontrolisaću imigraciju i vratiću bezbednost za sve. Ukoliko budem izabrana u drugom krugu biću predsednica celog francuskog naroda“, dodala je ona, prenosi Tanjug.

Pojedini predsednički kandidati iz prvog kruga najavili su već koga će podržati u drugom krugu.
Levičarski kandidat i gradonačelnica Pariza od 2014. godine, An Idalgo, koja je osvojila 1,74 odsto glasova, prva je pozvala svoje birače da glasaju za Makrona 24. aprila.

Valeri Pekres, koja ima podršku Republikanaca, Unije demokrata i partija centra, osvojila je 4,79 odsto glasova. Ona je izjavila da je zabrinuta i da bi projekat Marin Le Pen doveo zemlju do razdora i bankrota i rekla da će glasati za Makrona.

Lider ekstremne desnice Erik Zemur koji je osvojio 7,05 dosto glasova rekao je da će pozvati svoje pristalice da podrže Marin Le Pen u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj 24. aprila.

Foto: Tanjug/AP

Erik Zemur

Trećeplasirani u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj, lider levičarskog pokreta Nepotčinjena Francuska Žan-Lik Melanšon, koji je osvojio 21,95 odsto glasova, izjavio je da njegove pristalice znaju za koga nikada neće glasati.

Foto: Tanjug/AP

Žan Lik Melanšon

„Ne dajte svoje glasove gospođi Le Pen. Ne smemo dati nijedan glas gospođi Le Pen. Mislim da ste čuli ovu poruku sada. Sada je na vama. Znamo za koga nikada nećemo glasati. A u ostalom, Francuzi su u stanju da znaju šta da urade, u stanju su da odlučuju šta da urade. Ne smete dati glas Marin Le Pen“, istakao je on, preneo je „Figaro“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NekoKo

pre 2 godine

Pa sad baš 4% i nije tesno. Drugačiji konačni ishod se može očekivati kada je razlika 1%. Ovako to je to. U drugom krugu će biti ista ili veća razlika. Uostalom zar neko summja da neće biti namešteno.? U tom smislu je tesno. Marioneta kao i svaka marioneta Makron sve da je u minusu 5% pobeđuje. To se lagano namešta. Da realni minus na štetu vazalskog kandidata ne bude u praksi veći tu su mediji da isperu mozak već prilično redardiranom stanovništvu. Nema Zapadu pomoći pa ni konkretno Francuskoj i njenim građanima. Njihov mozak je oštećen toliko da nema mogućnosti za ozdravljenjem.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija