• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

18.04.2022

22:38 >> 22:39

RUSIJA KRENULA U ZAVRŠNU BITKU ZA DONBAS, MAKRON NEĆE DA PRIČA SA PUTINOM! Ukrajisnke vlasti: Oko 1.000 civila krije se ispod čeličane Mariupolju... (FOTO/VIDEO)

AP/Tanjug

Vesti

RUSIJA KRENULA U ZAVRŠNU BITKU ZA DONBAS, MAKRON NEĆE DA PRIČA SA PUTINOM! Ukrajisnke vlasti: Oko 1.000 civila krije se ispod čeličane Mariupolju... (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Nastavlja se ruska specijalna operacija u Ukrajini. Nakon što pripadnici „Azova“ i strani plaćenici nisu iskoristili ponudu da polože oružje, ruska avijacija i artiljerija nastavljaju sa intenzivnim napadima na njihove položaje, tj, na fabriku „Azovstalj“. Pored toga, ruske rakete i avioni nastavljaju da lete po celoj Ukrajini

22.45 Zelenski: Ruske snage počele bitku za Donbas

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da su ruske snage počele bitku za Donbas, nakon što su visoki ukrajinski zvaničnici ranije danas rekli da je Moskva započela novu ofanzivu duž većeg dela istočnog krila Ukrajine.
"Sada možemo da kažemo da su ruske snage započele bitku za Donbas, za koju su se dugo pripremale", rekao je on u video obraćanju, preneo je Rojters.

Foto: AP/Photo

22.30 Mizincev: Iz UKR, DPR i LPR evakuisano više od 12.000 ljudi

Više od 12.000 ljudi, uključujući više od 1.700 dece, evakuisano je iz opasnih regiona u Ukrajini i iz samoproglašene Luganske Narodne Republike i Donjecke Narodne Republike u Rusiju tokom dana, izjavio je danas Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom.
"Uprkos poteškoćama i preprekama koje je stvorio Kijev, tokom dana je čak 12.066 ljudi, uključujući 1.715 dece, evakuisano iz opasnih zona u raznim ukrajinskim regionima, kao i iz Luganske i Donjecke Narodne Republike u Rusiju", rekao je on, preneo je TAS S.
Od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini evakuisano je više od 863.676 ljudi, uključujući 158.172 dece, istakao je on.

22.00 Makron: Dijalog s Putinom u zastoju 

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da je njegov dijalog sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u zastoju nakon što su otkrivena masovna ubistva u Ukrajini.
"Od masakra koje smo otkrili u Buči i drugim gradovima rat je dobio drugačiji tok, tako da od tada nisam više direktno razgovarao s njim, ali ne isključujem da ću to učiniti u budućnosti", rekao je Makron za televiziju Frans 5, preneo je Rojters.
Na pitanje da li će posetiti prestonicu Ukrajine Kijev, predsednik Francuske je kazao da će otići tamo kada bude mogao da donese nešto korisno, a ne da bi pokazao svoju podršku.

Foto: Tanjug/AP

21.30 Mišustin i Golovčenko o akciji potiv zapadnih sankcija

Premijeri Rusije i Belorusije Mihail Mišustin i Roman Golovčenko razgovarali su danas telefonom o akciji protiv zapadnih sankcija, saopštila je pres služba ruskog Kabineta ministara.
Mišustin i Golovčenko razgovarali su o ključnim zadacima u proširenju međusobne trgovinsko-ekonomske saradnje u sulovima ekonomskih sankcija koje su im uvele "neprijateljske države", saopštila je pres služba, preneo je TAS S.
Dvojica premijera su se fokusirala na realizaciju zajedničkih projekata u sektoru energetike i industrije, saobraćajne infrastrukture i u drugim oblastima, navedeno je u saopštenju.

21.00 Lavov: Ruske snage izvele vazdušni napad na logistički centar

Ruske vazduhoplovne snage izvele su vazdušne napade na logistički centar ukrajinske vojske u blizini grada Lavova i uništile veliki broj uskladištenog oružja strane proizvodnje, prenela je agencija TAS S pozivajući se na rusko Ministarstvo odbrane.
Ruske snage su, takođe, uništile centar za popravku balističkih projektila Točka U u gradu Dnjepru, saopštilo je Ministarstvo, preneo je Rojters.

20.30 OEBS špijunirao za račun Kijeva?

Snage Donjecke Narodne Republike pronašle su hardver i laptopove za opremu OEBS-a i kamere koje su koristile jedinice ukrajinskih trupa, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.
Napominje se da su opremu za video snimanje opreme OEBS-a ukrajinske trupe koristile za prilagođavanje artiljerijske i avijacione vatre na položaje narodne milicije DNR i za kontrolu kretanja ljudstva i vojne opreme oružanih snaga republike.

20.00 Ukrajisnke vlasti: Oko 1.000 civila krije se ispod čeličane

Ne manje od 1.000 civila krije se u podzemnim skloništima ispod ogromne čeličane Azovstal u lučkom gradu Marijupolju na jugoistoku Ukrajine, saopštilo je danas gradsko veće, dodajući da Rusija baca teške bombe na fabriku koju drže Ukrajinci u opkoljenom gradu.

18.00 Fedorov pozvao papu da pomogne da se zaustavi rat

Ivan Fedorov, gradonačelnik Melitopolja, opisao je sate teškog ispitivanja koje je preživeo dok su ga prošlog meseca gotovo nedelju dana držale ruske snage i apelovao je na papu da pomogne da se zaustavi rat koji je uništio delove njegovog grada na jugu Ukrajine.
- Bilo je to opasnih šest dana jer sam shvatio da su za Ruse moj život i životi civila vredni nuli - rekao je u Rimu gradonačelnik Melitopolja mesec dana nakon što je pušten na slobodu, preneo je Rojters.

Foto: AP Photo/Wason Wanichakorn

Melitopolj je, inače, sada pod kontrolom ruskih snaga, koje su zauzele grad 11. marta kada je, prema ukrajinskim izvorima, Fedorov i kidnapovan. Grad se nalazi zapadno od opkoljenog grada Marijupolja u južnom regionu koji Rusija želi da kontroliše.
Fedorov je oslobođen u razmeni zatvorenika 16. marta.

17.45 Peskov: Ukrajinska strana nije dosledna u tačkama u pregovorima

Ukrajinska strana često menja stav kada je reč o pitanjima koja su već dogovorena na mirovnim pregovorima, izjavio je danas portparol Dmitrij Peskov.
- Specijalna vojna operacija se nastavlja. Ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno rekao da se ona odvija po planu. Istovremeno, u toku su kontakti na ekspertskom nivou u okviru pregovaračkog procesa -poručio je novinarima Peskov, prenosi agencija TASS.
Kako je rekao portparol Kremlja, ukrajinska strana nije dosledna u pogledu tačaka koje su dogovorene.
- Takođe bih želeo da vam ponovim reči predsednika da, nažalost, ukrajinska strana ne pokazuje posebnu doslednost. Stav se često menja po usaglašenim pitanjima - kazao je Peskov.

17.30 Ukrajici granatirali Jelenovku u DNR

Ukrajinske snage granatirale su Jelenovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši 12 granata kalibra 122 milimetra, saopštilo predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

16:00 Plaćenici iz SAD i Kanade u Marijupolju

Foto: APfoto

U fabrici „Azovstalj" u Marijupolju mogli bi se nalaziti plaćenici iz Sjedinjenih Američkih Država, Rumunije i Kanade, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.
- Informacije koje zahtevaju dodatnu potvrdu, ali se, ipak, mogu objaviti - to su Britanija, Kanada, SAD i Rumunija - rekao je Pušilin za „Prvi kanal", napominjući da se tamo nalaze i „Turkmeni sa periferije Sirije".
Pušilin je dodao da su presretnuti telefonski razgovori i radio-signali u selu Novoselovka 2, zbog čega je identifikovano osam plaćenika iz Poljske, jedan iz Maroka i još trojica, čija pripadnost određenoj državi nije mogla da se utvrdi.

15.39 - Govori ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog podstakli su međunarodnu podršku Kijev i podigli moral Ukrajincima, a iza njih stoji bivši novinar i politički analitičar, 38-godišnji Dmitro Litvin, piše Gardijan

 

14.59 - Ruski vojni istražitelji pokrenuli su krivični postupak o genocidu koji su počinili ukrajinski vojnici nad stanovnicima grada Šastja u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici, rečeno je danas za RIA Novosti iz pres-službe Istražnog komiteta Ruske Federacije.

Navodi se da su ruski vojno istražni organi pokrenuli postupak protiv lica koja su učestvovala u oružanom sukobu na strani Ukrajine, a koji se terete da su počinili genocid, odnosno radnje koje imaju za cilj potpuno uništenje jedne nacionalne, etničke grupe.

Ukrajinska vojska je, navodi se, od kraja februara u više navrata pucala po stambenim područjima grada Šastja "kako bi potpuno uništila Ruse i stanovništvo koje govori ruski jezik".

Kao rezultat toga, poginuli su civili, a stotine stanovnika je zadobilo povrede različite težine. Tačan broj poginulih i povređenih se idalje utvrđuje. Pored toga, oštećen je najmanje 331 stambeni objekat, od kojih su neki potpuno uništeni. Istražitelji utvrđuju sve umešane u ovaj zločin.

14.39 - Oglasio se Putin

Predsednik Rusije rekao da njegova zemlja trpi pritiske bez presedanaPredsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da zemlja koju vodi trpi pritisak bez presedana od Zapada i zapadnih sankcija

 

14.29 - Moskva proteruje nekoliko službenika ambasade Bugarske, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

„Izvanredni i opunomoćeni ambasador Bugarske u Ruskoj Federaciji Atanas Kristin bio je pozvan 18. aprila u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde mu je uručena nota Ministarstva kojom se službenici ambasade Bugarske u Moskvi proglašavaju personama non grata", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da je ova mera odgovor na ničim opravdanu odluku bugarske strane da u martu proglasi deset diplomata ruske ambasade u Sofiji personama non grata.

 

14.19 - Rusija raspolaže operativnom bazom dokaza da Kijev priprema užasne provokacije na Uskrs sa ciljem da optuži rusku vojsku za masakr civila, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane

 

13.28 - Medvedčuk moli Putina za pomoć

Opozicioni ukrajinski političar Viktor Medvedčuk, koga su zarobile ukrajinske snage bezbednosti, javno se obratio predsednicima Rusije i Ukrajine Vladimiru Putinu i Volodimiru Zelenskom sa predlogom da ga razmene za pripadnike vojske i stanovnike Marijupolja

 

12.59 - Kontrola nad gradom Kremina je izgubljena, tvrdi načelnik Luganske regionalne vojne administracije Sergej Gajdaj

12.21 - Bon: Makron nema zakazanu posetu Ukrajini u skorije vreme

Francuski predsednik Emanuel Makron nema zakazanu posetu Ukrajini u bliskoj budućnosti, izjavio je danas francuski državni sekretar za evropska pitanja Kleman Bon. On je to rekao odgovarajući na pitanje o pozivu koji je francuskom predsedniku uputio njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski.

"Ne govorimo o narednih nekoliko dana," rekao je Bon za "Sud Radio", prenosi agencija TAS S.

Bon je precizirao da predsednik Republike ne može da ide u simbolične posete, te da će u Ukrajinu otići kada to bude bilo od koristi. Ponovio je da Francuska pruža vojnu i humanitarnu podršku Ukrajini.

Početkom februara Makron je posetio Moskvu i sastao se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a sutradan je posetio Kijev. Makron i Putin redovno razgovaraju telefonom, a francuski lider takođe održava kontakt sa Zelenskim, navodi ruska agencija.
 

 

11.26 - Ruska vojska je preuzela kontrolu nad mestom Kremena, u Luganskoj oblasti, saopštio je ukrajinski gubernator oblasti Sergej Gajdaj.


On je saopštio i da je u toku evakuacija iz Lisičanska, Popasne (gde su u toku borbe), Gornog i Rubežnog.

 

11.11 - Gajdaj:Ruske snage ušle u Kreminu, počele ulične borbe

Ruske snage ušle su u Kreminu, grad u istočnoj oblasti Luganska koji je nedeljama bombardovan, izjavio je danas načelnik Luganske regionalne vojne administracije Sergej Gajdaj.

 

10.14 - PVO DNR likvidirao dronove

Protivvazdušna odbrana Donjecke Narodne Republike je tokom noći likvidirala osam dronova na nebu iznad DNR, saopštio je Štab teritorijalne odbrane DNR. U saopštenju se dodaje da je ukrajinska vojska jutros istovremeno gađala Gorlovku i Ozerjanovku u DNR, ispalivši deset projektila kalibra 122 milimetra.
 

10.13 - Šef francuske diplomatije Kleman Bon nije nazvao događaje u Ukrajini genocidom

"Ne, nije baš tako…Čak i u situaciji kada se vrše surove stvari, treba primenjivati precizne termine", rekao je Bon "Sud Radiju", odgovarajući na pitanje da li akcije Rusije u Ukrajini smatra genocidom.

 

10.11 - Španija će narednih dana ponovo otvoriti ambasadu u Kijevu, rekao je danas premijer Pedro Sančez u intervjuu za TV kanal "Antena 3".

Španska ambasada u glavnom gradu Ukrajine evakuisana je 24. februara kada su ruske trupe počele specijalnu vojnu operaciju u toj zemlji, prenosi Rojters.

Kako navodi britanska agencija, ovaj potez dolazi nakon što je nekoliko drugih evropskih zemalja, uključujući Francusku, nedavno objavilo da će ponovo otvoriti svoje ambasade u Kijevu.

09.35 - Ukrajina: Šest žrtava u raketiranju Lavova

U jutrošnjim raketnim napadima ruskih anaga na zapadni ukrajinski grad Lavov poginulo je najmanje šest ljudi, a osam povređeno, saopštio je regionalni guverner Maksim Kozicki.

Naveo je da su jutros izvedena četiri raketna udara na Lavov, od kojih su tri bila na objekte vojne infrastrukture, a jedan na objekat za zamenu guma, prenosi Ukrajinska pravda.

Posle udara došlo je do požara, a gašenje vatre je u toku. Pogođeni objekti su značajno ošteceni.

 

09.31 - U raketnom napadu na Dnjepropetrovsku oblast pogođen je infrastrukturni objekat, saopštio je gubernator te oblasti Valentin Rezničenko. On nije naveo o kojem tačno objektu se radi.
Navodno, u Pavlogradu je uništena železnička infrastruktura.

09.19 - Kod Izjuma oboren je ukrajinski MiG-29, saopštio je poznati ruski ratni reporter Evgenije Podubni koji izveštava sa tog dela fronta. On je naveo da je protivvazdušni sistem "Buk-M2" uništio avion protivnika.

 

09.00 - Embargo podelio EU

Ruska invazija na Ukrajinu naterala je ministre Evropske unije da raspravljaju i o potencijalnoj šestoj rundi sankcija Moskvi, ali eventualno uvođenje embarga na naftu i gas nastavilo je da pravi podele u bloku. Razlog je jasan - neke od članica EU i dalje su veoma zavisne od ruskih energenata

08.25 - Snimci iz Lavova

Još snimaka stiže iz Lavova. Treba podsetiti, da je u Ukrajini strogo zabranjeno snimanje napada, eksplozija. Međutim, jutros, očigledno, građane to nije sprečilo da objavljuju snimke na društvenim mrežama.

 

08.19 - Oko 860.000 ljudi evakuisano je iz Ukrajine i Donbasa u Rusiju.

 

08.04 - Kretanje u Marijupolju uz dozvole ruske vojske

Savetnik gradonačelnika Marijupolja, objavio je na društvenim mrežama da ruske trupe izdaju propusnice za kretanje po gradu onima koji su ostali. Iako Petro Andriuščenko trenutno nije u Marijupolju, on je juče izneo ovu tvrdnju na platformi Telegram, podelivši fotografiju na kojoj se vidi kako ljudi stoje u redu.

"Stotine građana moraju da stanu u red da bi dobili propusnicu bez koje će sledeće nedelje biti nemoguće ne samo da se kreću između kvartova grada, već i da budu na ulici", napisao je on.
 

Andriuščenko je sugerisao da "okupacione snage verovatno prikupljaju informacije o onima koji su ostali u gradu ili da ih filtriraju", ali BBC nije mogao nezavisno da proveri tvrdnje ovog ukrajinskog zvaničnika.

Rusija je potvrdila da ima kontrolu nad većim delom grada, kao i da su ukrajinski branioci navodno zadržani u širokoj industrijskoj zoni zvanoj čeličana Azovstal. Ruski zvaničnici su ponudili da poštede život braniocima Mariupoplja ukoliko se predaju u nedelju, ali ta ponuda je ignorisana.

07.56 - Gradonačelnik Lavova Andrej Sadovoj saopštio je da je pet raketa ispaljeno na grad.

07.38 - Eksplozije u Kijevu, a društvene mreže pišu da su odjeknule i u Lavovu.

 

07.20 - „Video sam da je Zelenski izrazio spremnost da se bori deset godina. Budala, mi nemamo toliko vremena. Narednih dana ćemo završiti sa tobom. Ti imaš šizofreniju“, napisao je Kadirov na telegram kanalu.

On je posavetovao ukrajinskom lideru da otputuje kod svog starijeg brata Bajdena.

07.14 - „Želimo da oslobodimo našu zemlju, da uzmemo ono što je naše. Možemo ratovati protiv Rusije deset godina, kako bismo uzeli svoje. Možemo krenuti tim putem“, izjavio je predsednik Vladimir Zelenski u intervjuu Si-En-Enu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17