• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.04.2022

13:23

KOJA JE PUTINOVA VOJNA LOGIKA U AZOVSTALJU? Eksperti tvrde - na meti je ZELENSKI LIČNO, katakombe zloglasne čeličane mogle bi da odrede njegovu sudbinu!

AP PHOTO

Vesti

KOJA JE PUTINOVA VOJNA LOGIKA U AZOVSTALJU? Eksperti tvrde - na meti je ZELENSKI LIČNO, katakombe zloglasne čeličane mogle bi da odrede njegovu sudbinu!

Podeli vest

Vladimir Putin je naredio da se ne juriša na poslednje uporište ukrajinskih nacionalista u Mariupolju – fabriku Azovstalj, već da je blokiraju da „muva ne leti“. Koja je vojna logika ove odluke i kako će ona uticati na predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog?

Aleksandar Hodakovski, komandant bataljona Vostok NM DPR, izjavio je za ruski list Vzgljad da bi trenutna situacija u Mariupolju mogla ozbiljno da naruši ugled Zelenskog.

"Kada smo prvi put ušli u grad, neprijatelj je imao očiglednu nadmoć. Bili smo u taktičkoj manjini. Istovremeno, mi smo bili u ofanzivi, a oni u defanzivi. Dakle, Vojska Ukrajine je imala mogućnost deblokiranja, ali nisu iskoristili ovu priliku“, objasnio je Hodakovski.

On objašnjava da Oružane snage Ukrajine nisu dobile naređenje da oslobode one koji su verno i predano služili ideji ukrajinskog nacionalizma.

"Čini mi se da će Oružane snage Ukrajine i nacionalistički bataljoni to smatrati izdajom od strane Zelenskog, rekao je Hodakovski.

S druge strane, veteran "Alfe" Andrej Popov tvrdi da će odluka o potpunoj blokadi Azovstalja dovesti do masovne predaje vojnika Oružanih snaga Ukrajine i nacionalnih bataljona. Prema njegovim rečima, ruske trupe i njihove kolege iz DNR imaju dovoljno tehničkih sredstava i snaga za to.

"Ovo će neminovno dovesti do predaje onih koji su tamo. Količina čiste vode kao i hrane ima svoj kraj. Sve će se to završiti, i dobićemo tu veliku predaju i ukrajinskih vojnih lica i nacionalista, i što je najvažnije, onih plaćenika i, prema nekim izveštajima, plaćenika iz NATO-a čije prisustvo Zapad na svaki mogući način negira", kaže Popova prenosi Lenta.ru.

Savetnik šefa LNR Rodion Mirošnik kaže da je otkazivanje napada na Azovstal je ozbiljan znak za Zelenskog.

Foto: Reuters

"To znači da Zelenski treba da shvatgi ozbiljno svaku reč Moskve i pokreta naših bezbednosnih snaga. Očigledno, zadatak će biti završen uz minimum žrtava i razaranja. Dakle, za Zelenskog je sada vreme da preispita pristup pregovorima“, rekao je Miroškin listu Vzgljad.

On pojašnjava da je, u suštini, Moskva postavila ultimatum vojsci Zelenskog: ili se predajte ili umirete.

"Već smo preduzeli sve neophodne humanitarne korake da spasimo civile. Bilo je moguće spasiti čak i one koji su sedeli u podrumima više od mesec dana. Postoji velika verovatnoća da su tamo sada uglavnom samo oružane jedinice. Oni koji su sada u Azovstalu imaju vremena da polože oružje i spasu živote sebe i taoce. Na osnovu Šojguovog izveštaja, Rusija se ponaša izuzetno humano", rekao je Miroškin.

Foto: AP/Photo

Volodimir Zelenski

On naglašava da Zelenski sada ima priliku da preispita svoje stavove kako bi spasio što više ljudi.

"Važno je zapamtiti da je ključ ove specijalne operacije „demilitarizacija i denacifikacija“. Ukrajina ne može ostati opasna, naoružana država. Štaviše, neophodna je demontaža nacionalističke moći i nacionalističke ideologije. Na primeru Mariupolja vidimo da je jedno od najvećih utvrđenih područja na teritoriji DNR zapravo eliminisano. Uslediće dalji rad na ostatku Donbas grupacije Oružanih snaga Ukrajine i nacionalnih bataljona. Na isti način, bez nepotrebnih žrtava i razaranja, biće razmontirani. I u to nema sumnje“, zaključio je Mirošnik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija