• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/Mediji

27.04.2022

07:00

GENERAL BRIDLAV: NATO MORA U UKRAJINU, NE SME SE DOZVOLITI PAD ODESE! Da li je već prekasno, Rusi su uzeli Herson i kreću ka strateškoj luci na Crnom Moru!

Vesti

GENERAL BRIDLAV: NATO MORA U UKRAJINU, NE SME SE DOZVOLITI PAD ODESE! Da li je već prekasno, Rusi su uzeli Herson i kreću ka strateškoj luci na Crnom Moru!

Podeli vest

NATO ne sme biti zaplašen pretnjama predsednika Rusije Vladimira Putina da će upotrebiti nuklearno oružje i trebalo bi da pošalje trupe da uspostave bazu za snadbevanje vojnim i humanitarnim zalihama u Ukrajini, rekao je bivši najviši američki komandant u Evropi general Filip Bridlav, prenosi londonski Tajms.

Kako se sve više teškog naoružanja šalje u region general Filip Bridlav, vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu od 2013. do 2016. rekao je da je vreme da se suprotstave Putinu tako što će ući na tlo Ukrajine.

On poručuje da Zapad i NATO nisu uradili ništa da spreče pad Mariupolja. 

Što je najvažnije, šta je jedina stvar koju Putin sada želi? On želi kopneni most do Moldavije, a za to treba da zauzme Odesu. Nismo uradili ništa da zaustavimo pad Mariupolja. Šta Zapad radi da ne padne Odesa? Opet ništa".

Kako je naveo, ovaj lučki grad koji je tokom vikenda pogođen raketnim udarima od vitalnog je značaja za Ukrajinu i njenu ekonomiju. "Ako Odesa padne, Ukrajina će postati zemlja bez izlaza na Crno more. Uticaj na ukrajinski BDP bio bi ogroman. To bi bilo pogubno za privredu".

Zapad kaže da pruža sve što je Ukrajini potrebno za odbranu od Rusa. Ako su ljudi iz Mariupolja morali da se bore bez PVO sistema Stinger, to je bio neuspeh Zapada."

General dodaje da sada moramo da osiguramo da Ukrajinci pobede u bici za Odesu. Poslato oružje nije stiglo do Mariupolja jer je Zapad bio suviše spor i kada su oni stigli Rusi su već opkolili Mariupolj".

Odesa nije opkoljena zato moramo da obezbedimo da oružje stigne do Odese, kao što su krstareće rakete, sistem PVO S-300 (koji je isporučila Slovačka) takođe i artiljerija dugog dometa. I moramo se pobrinuti da imaju dovolje zalihe. "Da li je svet spreman da brani Odesu i spreči ono što se dogodilo u Mariupolju?"

Podsetimo, Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske oružane snage oslobodile celu oblast Herson na jugu Ukrajine.

U izveštaju novinske agencije Interfaks citira se izjava jednog visokog ruskog zvaničnika koji je rekao da su i u drugim područjima na jugu Ukrajine ruske trupe zauzele delove regiona Zaporožja i Nikolajeva, kao i deo oblasti Harkova istočno od glavnog grada Kijeva, prenosi Rojters.

Ukrajina za sada nije potvrdila da je izgubila oblast Herson.

Herson ima gotovo 300.000 stanovnika i najveći je ukrajinski grad koji je pao u ruske ruke. Značajna je i njegova strateška uloga: mogao bi poslužiti kao ključna baza ruske vojske u prodoru prema unutrašnjosti i prema zapadu, obalom do velikog lučkog grada Odese.

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

Herson je veliko ukrajinsko industrijsko središte i važna crnomorska luka. Preuzimanje kontrole nad ovim gradom značilo bi i kontrolu nad glavnim izvorom vode.

Ukrajina je nakon ruske aneksije Krima pregradila severni krimski kanal prekinuvši većinu snabdevanja vodom, što je dovelo do velikih nestašica u krimskoj regiji.

Stoga je deblokada puta za snabdevanje vodom i ponovna uspostava opskrbe vodom na poluotoku Krimu bila jedna od prvih ciljeva ruske vojne invazije na Ukrajinu.

Bridlev (66) jedan od nekoliko visokorangiranih penzionisanih komandanata koji savetuju Bajdenovu administraciju o Ukrajini.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija