• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

28.04.2022

16:54

ERDOGAN SAOPŠTIO PUTINU SVOJE NAMERE! Oglasio se Kremlj!

Vesti

ERDOGAN SAOPŠTIO PUTINU SVOJE NAMERE! Oglasio se Kremlj!

Podeli vest

Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su o humanitarnim aspektima situacije u Ukrajini i Donbasu, saopštila je pres-služba Kremlja

U telefonskom razgovoru Putin i Erdogan su razmotrili razne aspekte situacije u Donbasu i dogovorili se da nastave kontakte. Gutereš se u utorak u Moskvi sastao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom i s predsednikom Rusije. Prethodnog dana se sastao i s turskim liderom, a u sredu je posetio Varšavu i potom se uputio u Kijev.

Erdogan je naglasio da Ankara namerava da nastavi svoje posredničke napore, usmerene na rešavanje krize u odnosima Moskve i Kijeva.

"Predsednik Erdogan je naglasio da Ankara namerava da odlučno i iskreno nastavi svoje napore da se reši ova kriza između dva suseda i da se uspostavi mir", saopšteno je iz kancelarije turskog predsednika.

Erdogan je, kako je saopšteno, rekao Putinu da namerava da doprinese nastavku pregovaračkog procesa Moskve i Kijeva u Istanbulu.

"Izjavivši da je Turska spremna da preuzme na sebe inicijativu da se prekine sukob Rusije i Ukrajine i da istupi kao posrednik na putu ka miru, predsednik Erdogan je rekao da želi da se što pre uspostavi čvrsti mir u regionu, jačanjem impulsa koji je stvoren tokom istanbulskog procesa", navedeno je u saopštenju.

Rusija je počela vojnu operaciju za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine 24. februara. Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da je njen cilj "zaštita ljudi nad kojima je kijevski režim osam godina vršio genocid i zlostavljao ih". Rusko-ukrajinski pregovori počeli su krajem februara. Delegacije su se dva puta sastale u Belorusiji, nakon čega je odlučeno da nastave svakodnevne pregovore putem video-konferencija.

Krajem marta delegacije su održale novu rundu pregovora u Istanbulu. Šef ruske delegacije, pomoćnik ruskog predsednika Vladimir Medinski je saopštio da je Ukrajina predala svoje pisane predloge za budući sporazum, te da je time Kijev prvi put za mnogo godina pokazao želju da se dogovara.

Ruska strana je odgovorila na taj gest Ukrajine odlukom da se primetno smanje borbena dejstva u pravcu Kijeva i Černigova.

Moskva je, takođe, predložila da se susret predsednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog, održi u isto vreme kada ministri inostranih poslova dveju zemalja budu potpisivali sporazum.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bg Dex 1970

pre 1 godinu

Trenutna retorika ukrajinskog predsednika Zelenskog ne pokazuje niti približno volju i želju za pregovorima sa predsednikom Rusije, Putinom. Zelenski non-stop traži nove dostave naoružanja, non-stop upozorava zemlje EU da su posle Ukrajine sledeći na udaru od strane ruske federacije. Ono što je veoma zanimljivo, niti jednom nije zatražio zvanično, bilo kakvu vrstu humanitarne pomoći za građane Ukrajine. Meni ovo miriše na neku vrstu taktičkog pokušaja Zelenskog da pod okriljem privremenog primirja svoje snage dovede u red i samim tim dobije na vremenu dok mu se ne doturi novo naoružanje. Ako misli da će mu to olako proći, bolje da se ne upušta u tako nešto. Meni, kao običnom čoveku i posmatraču je ovo tako providno jer se ovog puta ameri nisu oglasili po pitanju pregovora Ukrajine i Rusije, a sećamo se na početku ovog sukoba da je Zelenski u jednom trenutku izjavio da je spreman već sutra na pregovore, da bi već sutradan potpuno izmenio svoju predhodnu izjavu, jer ga je Bajden nazvao i naredio mu da nema pregovora. Živela Srbija!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija