• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

28.04.2022

18:33

SRBIJO, ŠTO DALJE OD NJIH! OD OVOGA NEMA NIŽE, SAD I VELIKA BRITANIJA ZABRANILE "BESMRTNI PUK", Zapad je prethodno na crnu listu stavio i Dostojevskog i Čajkovskog

Vesti

SRBIJO, ŠTO DALJE OD NJIH! OD OVOGA NEMA NIŽE, SAD I VELIKA BRITANIJA ZABRANILE "BESMRTNI PUK", Zapad je prethodno na crnu listu stavio i Dostojevskog i Čajkovskog

Podeli vest

Vlasti SAD i Velike Britanije zabranile su održavanje marša „Besmrtnog puka" na svojoj teritoriji, rekao je danas kopredsednik centralnog štaba istoimenog društvenog pokreta general-pukovnik Sergej Makarov

„U Velikoj Britaniji zabranjena je ne samo povorka, već i polaganje cveća i venaca na spomenik u Londonu. U Irskoj je povučena saglasnost za procesiju, u Kazahstanu su vlasti protiv održavanja mirne povorke Besmrtnog puka, SAD su zabranile i polaganje cveća na spomenik Duhu Labe", rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi RIA Novosti.

Ranije je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov rekao da su "po preporuci Stejt departmenta" vlasti odbile da održe ceremoniju u znak sećanja na susret sovjetskih i američkih vojnika na Elbi, koji se svake godine održava na Arlingtonskom groblju u blizini Vašington.

"Besmrtni puk" je svenarodna akcija koja se održava u Rusiji i drugim zemljama u znak sećanja na ućčsnike i žrtve Drugog svetskog rata.

Prvi put je održan 9. maja 2012. godine u Tomsku na inicijativu lokalnih novinara, a 2013. je počo da se održava širom zemlje.

Ovu manifestaciju prihvatile su i mnoge druge zemlje, a u Srbiji se održava od 2016. godine.

Podsetimo, Zapad je čim je počela ruska intervencija u Ukrajini zabranio predavanja o slavnom ruskom piscu i filozofu Fjodoru Dostojevskom, ali i izvođenje dela čuvenog kompozitora Čajkovskog.  

Poljska nacionalna opera je " znak solidarnosti sa narodom Ukrajine" odustala od izvođenja opere "Boris Godunov" velikog ruskog kompozitora Modesta Musorgskog.
 
Spisak "zabranjenih Rusa" bez čijih dela ne bi postojao ni svet kakav danas znamo je podugačak.

Ipak, zabrana  održavanje marša "Besmrtnog puka" je nešto najniže i najpodlije što je do sada učinjeno.

Besmrtni puk u Srbiji od 2016. godine!

Foto: Tanjug

Besmrtni puk je međunarodni javno, civilno-patriotski pokret za očuvanje ličnog sećanja na generacije iz Drugog Svetskog rata. Nastao je u Rusiji, u ruskom gradu Tomsku. Učesnici godišnje na Dan pobede prolaze u koloni ulicama gradova sa fotografijama svojih rođaka - veterana vojske i mornarice, partizana, boraca otpora, stražnih radnika, zarobljenika koncentracionih logora.
Besmrtni puk u Srbijise obeležava od 2016. godine.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Penzionerj

pre 1 godinu

Žalosno, vraća se fašizam na otvorena vrata. Svet ode dodjavola. Dali će Rusija uspeti da spasi ovaj svet?

Normalac

pre 1 godinu

Tako je, što dalje od ruskih životinja! Jesi ivanjički "ljakse" i smrad podguzni debeovski ali posle ovog naslova i za tebe ima nade za mentalnu rehabilitaciju koja ce ti najefikasnije ići u zatvoru.

Milan

pre 1 godinu

Dakle ako zabranjuju podsećanje na poginule pretke u borbi protiv fašizma ove vlade i zemlje dakle odobravaju istorijsku ulogu fašizma i nacizma. Očekujem da u Velikoj britaniji počnu da slave u mimohodu nemačke naciste i svoje fašiste koji su bili izuzetno jaki u tim zemljama do 1940.godine. Sa tim zemljama ne bi smo smeli imati baš ništa zajedničko osim korektnih odnosa ako je to uopšte moguće jer te zločinačke vrednosti koje oni slave mi ne možemo slaviti kao svoje.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Petković sa nemačkom ambasadorkom: Priština svakodnevno generiše nove krize!
Politika

Petković sa nemačkom ambasadorkom: Priština svakodnevno generiše nove krize!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji, Nj.E. Anke Konrad, sa kojom je razgovarao o sve težem položaju srpskog naroda u pokrajini, gde, kako je naveo, Priština umesto normalizacije i deeskalacije situacije svakodnevno generiše nove krize na terenu.

16.04.2024

15:26

IDEA potpisala trogodišnji ugovor sa Beogradskim maratonom i najavila donaciju defibrilatora Crvenom krstu Beograd
Društvo

IDEA potpisala trogodišnji ugovor sa Beogradskim maratonom i najavila donaciju defibrilatora Crvenom krstu Beograd

Danas je održana konferencija za medije povodom potpisivanja novog trogodišnjeg ugovora o strateškoj saradnji Beogradskog maratona i brenda IDEA, kao i donacije aparata AED (automatski eksterni defibrilatora) Crvenom krstu Beograd od strane fondacije Heroji Beogradskog maratona i kompanije Mercator-S, a koji će biti postavljeni na javnim površinama u Beogradu, i biti dostupni za efikasno spasavanje života naših sugrađana.

16.04.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija